top of page

COVID-19 SALGINININ EĞİTİM TURİZMİNE ETKİSİ – 2

Güncelleme tarihi: 31 Eki 2022

COVID-19 SALGINININ EĞİTİM TURİZMİNE ETKİSİ – 2

Yurtdışı eğitim programları için danışmanlık şirketleri ile sözleşme yapan kimseler 6502 sayılı kanun uyarınca tüketici sayılırlar.


Work and Travel, Work and Holiday, Au Pair veya Dil Okulları İçin Yapılan Anlaşmalar ve Covid-19 Nedeniyle Bedel İadeleri Hakkında

Yurtdışı eğitim programları için danışmanlık şirketleri ile sözleşme yapan kimseler 6502 sayılı kanun uyarınca tüketici sayılırlar.

Bilindiği üzere tüm dünyayı etkileyen SARS-CoV-2 virüsü kaynaklı COVID-19 hastalığı maalesef ülkemizde de etkili olmuştur. Hastalığın pandemi halini alması sonucunda iş ve ekonomi hayatı etkilenmiş ve ülkeler giriş ve çıkışları ya kapatmış ya da sınırlandırmalar getirmiştir. Bu durumdan diğer birçok sektör gibi turizm de etkilenmiştir.

Turizm sektörünün önemli bir kısmı tatil ya sağlık turizmi oluşturmasa da eğitim turizmi de sektörde son derece önemli bir yere sahiptir. Ülkelere giriş ve çıkış kurallarının değişmesi gerek eğitim turizmi sağlayan acenteleri gerek ise öğrencileri zor durumda bırakmış olup çoğu eğitim planı ya ertelenmiş ya da iptal edilmiştir. Peki, bu durumda öğrencilerin ödedikleri bedeller ne olacak, zarar nasıl karşılanacak?

Yurtdışı programlarına katılmak için danışmanlık şirketleri ile sözleşme yapan kişiler Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında “tüketici” sayılırlar ve bu kanun kapsamında hakları koruma altındadır.


6502 Sayılı Kanun Uyarınca Sözleşmeden Dönme Hakkı Vardır

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca tüketici (yurtdışı eğitim programına başvuran kimse), ayıplı mal ya da ayıplı hizmet ile karşılaşması halinde Kanun kapsamında seçimlik haklarını kullanabilir. Nedir bu seçimlik haklar?

Yurtdışı eğitim programına başvuran ancak gerekli hizmeti alamayan kimse, hizmetin yeniden görülmesini veya ayıp oranında bedelden indirim isteyebileceği gibi sözleşmeden dönme hakkını da kullanabilecektir.


Anlaşma Yaptığım Danışmanlık Şirketi, Sözleşme Bedelini Geri Ödemiyor, Ne Yapabilirim?

Programlara katılmak için danışmanlık şirketleri ile sözleşme yapan katılımcılar, sözleme hükümleri ile bağlıdır. Bu nedenle öncelikle sözleşmelerin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekecektir. Ancak belirtmek gerekir ki, hiçbir sözleşme, kanunların emredici hükümlerine aykırılık teşkil edemez.

Katılımcıların imza attıkları sözleşmede belirlenen şartlar önemlidir. Tarafların sorumlulukları sözleşmelerde belirtildiği gibi hangi koşullarda hangi kesintilerin yapılabileceği ya da hangi masrafları kimin karşılayacağı düzenlenmiş olabilir. Ancak her türlü durumda danışmanlık şirketleri, bedel iadesi esnasında fahiş bir fiyat kesintisi yapamayacaktır.

COVID-19 hastalığının sonuçları nedeniyle sözleşmedeki sorumlulukların yerine getirilmemiş olması sonucunda katılımcı sözleşmeden dönme hakkını kullanabilecektir. Bu durumda danışmanlık şirketi, kanundaki hükümlere ve sözleşemeye aykırı olarak kesintiler yapamayacağı gibi bedelin iadesini de geciktiremez. Ayrıca belirtmek gerekir ki, her sözleşme ayrı ayrı incelenmeli, sözleşme hükümleri ve kanun maddeleri çerçevesinde mücbir sebep hallerinin varlığına bakılmalı ve sözleşmenin gereği gibi ifa edilip edilmediği irdelenmelidir.

Yurtdışı eğitim programlarının COVID-19 hastalığı yüzünden gerçekleştirilememesi neticesinde sözleşme gereği gibi ifa edilmedi ise, katılımcı bu durumda sözleşmeyi iptal etmiş sayılmamaktadır. Katılımcıların, herhangi bir hak kaybı yaşamaması için süresi içerisinde hukuki yollara başvurması gerekmektedir.


Detaylı bilgi almak için, online avukat danışma hizmeti kapsamında yazının sahibi uzman avukatımıza linke tıklayarak sorunuzu sorabilirsiniz.



2 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page