top of page

Hizmet Tespiti Davası

Hizmet Tespit Davası Nedir?

Hizmet tespiti davası, bir kişinin sigortalı olarak fiilen çalışmasına karşın bu çalışmanın herhangi bir aşamasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirim yapılmaması halinde açılan bir dava türüdür.  Bu dava ile kişinin fiilen çalıştığı sürelerin tespiti ve SGK’ya bildirilmesi amaçlanır. Özellikle kişinin emeklilik işlemleri, sigorta prim gün sayısı ve diğer sosyal güvenlik haklarının kazanımı için büyük öneme sahiptir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Avukatımız Sizi Arasın” butonuna tıklayarak avukatımızla telefon görüşmesi yapabilirsiniz.

Hizmet Tespiti Davası | TekAvukat | İş Hukuku Avukatı | Avukat İle Telefon Görüşmesi

Hizmet tespiti davasının kanuni dayanağı 5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin 9 uncu fıkrasında yer almakta olup ilgili madde şu şekildedir: 

“Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.”

Sigortasız çalıştırma, ya işyerinin hiç bildirilmemesi veya işyeri bildirmekle birlikte sigortalının işe giriş bildirgesinin (ve buna bağlı olarak da aylık belgelerin verilmemesi) şeklinde ortaya çıkabilir. Bunlarda ortak olan nokta, sigortalının çalıştığının o veya bu şekilde kurum kayıtlarında görülmemesi, yani işe girişinin yapılmamasıdır. Aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde iş mahkemesine başvurarak alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse, burada mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınacaktır. Bu davaya uygulamada “sigortalılığın hükmen tespiti" ismi de verilmektedir. 


Hizmet Tespit Davası Açma Şartları

Hizmet Tespiti Davası | TekAvukat | İş Hukuku | Online Avukat Görüşmesi

Hizmet tespiti açılabilmesi için aranan koşullar şu şekilde sayılabilir:

1. Koşulu, davacının geçmiş dönemde m. 4/1(a) kapsamında sigortalı sayılmasıdır. Bu sürelerin fiilen çalışılmış olması veya çalışılmış sayılması şarttır. 18 yaşından önceki çalışma süreleri sigortalılıkta geçmiş süre sayılamaz. Ancak bu süreçteki sigortalılığın tespiti talebi sadece prim ödeme gün sayısına ilişkin olabilir. 

2. Koşulu, gerekli belgelerin (işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi gibi) işveren tarafından kuruma verilmemesi veya sigortalının adına kurum kayıtlarında rastlanmamasıdır. Sigortalının kuruma kaydı yapılmışsa ve fakat primleri yatırılmamışsa, sigortalının primi yatırılmayan süreler için tespit davası açmasına gerek yoktur. Tespiti istenilen sigortalılık sürelerinin başka işyerlerinde geçen çalışma süreleri ile de çakışmaması gerekir.

3. Koşulu, hizmetlerin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde mahkemeye dava talebiyle başvurulmasıdır. Bunun gibi durumlarda avukat yardımı almak daha sonra karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmek açısından önem taşır. Hizmet Tespiti Davası ile ilgili sorularınız için aşağıdaki bağlantıdan online görüşme oluşturabilirsiniz.

Hizmet Tespiti Davası | TekAvukat | İş Hukuku Avukatı Online Avukat Görüşmesi

Hizmet Tespiti Davası İçin Gereken Belgeler

Hizmet tespiti davasında davacı taraf işçi sıfatıyla mahkemeye hizmet sürenizin ve sigortalılığının ispatı açısından halihazırda davanın çalışmanın resmi kurumlara bildirilmemesinden doğması nedeniyle en önemli delil tanık beyanlarıdır. Tanık ifadeleri (özellikle aynı işyerinde çalışmış kişiler), maaş bordrosu, ödeme dekontları, işe giriş-çıkış belgeleri, İşyerinde kullanılan kimlik kartı, puantaj kayıtları Kamera kayıtları, işyeriyle yapılan yazışmalar, e-postalar dava süreci açısından yararlı olacaktır. Bu tür davalarda geçmiş çalışma olgusunu kanıtlama yükü sigortalıya düşmekle birlikte, dava kamu düzenini ilgilendirdiğinden re’sen araştırma ilkesi geçerli olduğundan mahkemece kendiliğinden hizmet tespiti için araştırma da gerçekleştirilecektir.


Hizmet Tespiti Davasında İzlenecek Hukuki Süreç

Hizmet tespiti davası açılmadan önce SGK’ya müracaat edilmesi zorunludur. Diğer kanunlarda öngörülen süreler saklı kalmak kaydıyla yapılan müracaata 60 gün içinde kurumca cevap verilmezse talep reddedilmiş sayılır. Kurumun cevabının olumsuz olması halinde iş mahkemelerince işbu dava açılabilecektir. Bu dava, kuruma re’sen ihbar edilir. İhbar üzerine davaya, davalı yanında feri müdahil olarak katılan kurum, yanında katıldığı taraf işveren başvurmasa dahi kanun yoluna başvurabilir. Kurum yani SGK, yargılama sonucu verilecek hizmet tespitine ilişkin kararı, kesinleştikten sonra uygulamakla yükümlüdür.


Hizmet Tespit Davası Ne Kadar Sürer?

Hizmet tespiti davası, genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında sürebilir. Ancak sürenin uzunluğu; davanın bulunduğu şehirdeki mahkemelerin iş yüküne, delillerin durumuna ve işverenin savunmasına bağlı olarak değişebilir. Hukuki sürecin sağlıklı ve daha kısa süreçte sonuçlanması açısından hukuki danışmanlık hizmeti almak için iş hukuku avukatlarımız ile görüşebilirsiniz.


Şimdi Ne Yapmalıyım?


İş Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturmak istiyorum.




Comments


TekAvukat Kullanıcı Yorumları

whatsapp_tekavukat.png
bottom of page