top of page

İddet Müddeti

İddet Müddeti Nedir?

İddet Müddeti | TekAvukat | Aile Hukuku | Online Avukat Görüşmesi

İddet süresi diğer adıyla iddet müddeti, evlilik birliğinin mahkemenin verdiği karar ile ya da başkaca sebeplerle sona ermesi halinde kadının yeni bir evlilik yapmak için beklemek zorunda kaldığı süredir. Türk Medeni Kanunu 132. maddede düzenlenmiştir. Kanun hükmüne göre kadın için öngörülmüş bu iddet müddeti süresi 300 gündür. Normalde evlilik birliğinin sona ermesinden sonra eşlerin başka kişilerle veya tekrar birbirleriyle evlenmeleri mümkündür. Ancak kadınlar açısından kanundan kaynaklı bir kısıtlama söz konusudur. Erkekler açısından ise böyle bir süre öngörülmemiştir. İddet müddeti, halk arasında “boşanmadan sonra bekleme süresi’’ olarak da bilinir. 


Boşanma Davası Sonrası İddet Müddeti

İddet müddetinin amacı boşanan kadının boşanmadan önceki eşten hamile olması durumunda doğacak çocuğun soybağının belirlenmesidir. Düzenlemenin temel sebebi kadının hamile kalma riski taşıyor olması ve bu süreçte babanın belirli olması için hem kadının hem de çocuğun korunmasıdır. Bu nedenle aslında bekleme süresi çocuğun da korunması amacını taşımaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesi kadının boşanma ya da eşin ölümünden sonra 300 gün boyunca yeniden evlenemeyeceğini belirtmektedir. Bu süre boşanma kararının verilmesinden itibaren değil boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlar. Amacı kadının hamile olmadığından emin olmaktır. Kadının doğum yapması durumunda, kadının önceki evliliğinden hamile olmadığının anlaşılması durumunda ve evliliği sona eren eşlerin yeniden birbirleri ile evlenmeleri durumunda mahkeme bu süreyi kaldırabilir. İddet Müddeti ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Avukat Sizi Arasın” butonuna tıklayarak avukatımızla telefon görüşmesi yapabilirsiniz.

İddet Müddeti | TekAvukat | Avukat İle Telefon Görüşmesi

İddet Müddeti Nasıl Hesaplanır?

300 günlük iddet müddeti mahkeme tarafından çiftlerin boşanmasına karar verilmesi ile değil, verilen kararın kesinleşmesi ile başlar. Türk Medeni Kanunu’nun 132 maddesinin birinci fıkrasına göre; “Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün geçmedikçe evlenemez.” İddet Müddeti ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Online Avukat Randevusu” butonuna tıklayarak aile avukatımızla online avukat görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.

İddet Müddeti | TekAvukat | Aile Hukuku | Online Avukat Görüşmesi

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Nedir?

İddet müddetinin kaldırılması davası çekişmesiz yargı işidir. Yani taraflar arasında bir anlaşmazlık bulunmadığından davanın karşı tarafı da yoktur. Kanunda öngörülen süreyi beklemeden evlilik yapmak isteyen kadının, iddet müddetinin kaldırılması için dava açması gerekmektedir. Kadının bekleme süresi, hamile kalma riskinin tamamen ortadan kalkması ya da doğum ile sona ermektedir. Bunun yanında kadının gebe olmadığını mahkemeye deliller ile ispat ederek bekleme süresi ortadan kaldırılabilir. Kadının boşanma kararının kesinleşmiş olması ve hamile olmadığının bir sağlık kurulu raporu ile tespit edilmiş olması halinde iddet müddetinin kaldırılması davası açılabilir. Görevli mahkeme Aile mahkemesi iken yetkili mahkeme kadının yerleşim yeri mahkemesidir.


Şimdi Ne Yapmalıyım?

Aile Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturun veya formu doldurun, Avukat Sizi Arasın!

Aile Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturmak istiyorum.



Comments


TekAvukat Kullanıcı Yorumları

whatsapp_tekavukat.png
bottom of page