top of page

Kıdem Tazminatı

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem tazminatı, kanunda sayılan hallerden biri nedeniyle iş sözleşmesi sona eren işçinin, belirli bir çalışma süresine (kıdem) sahip olması şartıyla, çalışma süresi ve aldığı son ücret dikkate alınarak, işveren tarafından ödenmesi gereken bir miktar parasal alacaktır. Kıdem Tazminatı ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Avukat Sizi Arasın” butonuna tıklayarak avukatımızla telefon görüşmesi yapabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı | TekAvukat | İş Hukuku | Avukat İle Telefon Görüşmesi

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı her çalışılan yıl için, işçinin almakta olduğu son brüt maaş üzerinden 30 günlük ücret hesaplanarak bulunur. Örneklemek gerekirse beş yıl çalışan bir işçi, son brüt maaşı 30.000 TL ise 5 yıl x 30.000 TL = 150.000 TL kıdem tazminatı alabilecektir. Ancak hesaplanacak kıdem tazminatında üst sınır uygulaması olup 2025 yılı için bu üst sınır 46,655.43 TL olarak belirlenmiştir. Bunun gibi durumlarda avukat yardımı almak daha sonra karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmek açısından önem taşır. Kıdem Tazminatı ile ilgili sorularınız için aşağıdaki bağlantıdan İş Hukuku Avukatı ile online avukat görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı | TekAvukat | İş Hukuku | Online Avukat Görüşmesi

Kıdem Tazminatı Zamanaşımına Uğrar Mı?

İş sözleşmesinden kaynaklanmak kaydıyla hangi kanuna tabi olursa olsun, kıdem tazminatının zamanaşımı süresi beş yıldır. Bu süre diğer ücret alacaklarında düzenlenmiş zamanaşımı başlangıcından farklı olarak iş sözleşmesinin sona erdiği andan itibaren beş yıllık süre başlayacak şekilde düzenlenmiştir.


Emekli Çalışan Kıdem Tazminatı Alır Mı?

İşçinin kanunda öngörülen diğer şartları sağlıyor olması halinde emekli çalışan,  halihazırda bir işyerinde sürdürmekte olduğu çalışma karşılığında kıdem tazminatına hak kazanabilir


Kıdem Tazminatı Hangi Şartlarda Alınır?

Kıdem Tazminatı | TekAvukat | İş Hukuku | Online Avukat Görüşmesi

İşçinin iş sözleşmesi sona erdiğinde kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için; 

- İş Kanunu / Deniz İş Kanunu ya da Basın İş Kanunu kapsamında çalışması,

- İşçi olarak çalışmış olması (memur, sözleşmeli personel vs. için kıdem tazminatı söz konusu olmamaktadır), 

- En az 1 yıl boyunca aynı işverenin nezdinde çalışmış olması ve iş sözleşmesinin, 1457 sayılı Kanunun 14. Maddesinde belirtilen şekillerde sona ermesi gerekir. Bu sona erme halleri: İşçinin ölümü, işçinin askeri hizmet için çağrılması, işçinin kanunen kurulmuş sosyal güvenlik organlarından yaşlılık maaşına veya emekliliğe veya sakatlık kazancı veya toptan ödeme alacak olması, kadın işçilerin evliliklerini takriben evlilik nedeniyle işinden istifa etmesi, ,işçinin İş Kanununun16. maddesine göre yani haklı sebeple istifası ve İşveren tarafından 17/II maddesindeki nedenler haricinde fesih (işçinin ahlaksız veya yüz kızartıcı davranış veya benzer davranış) durumlarıdır. 

- İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önünde tutularak hesaplanır.


Şimdi Ne Yapmalıyım?


İş Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturmak istiyorum.



Comments


TekAvukat Kullanıcı Yorumları

whatsapp_tekavukat.png
bottom of page