Yoksulluk Nafakası Nedir?
- Tek Avukat
- 8 Nis
- 2 dakikada okunur
4721 sayılı Medeni Kanunda sayılan nafaka türlerinden biri olan yoksulluk nafakası, boşanma sonrası yoksulluğa düşecek eş lehine talep edilebilen nafaka türüdür. TMK m.175/1’e göre boşanma sonrası yoksulluğa düşecek olan eş, diğer eşten daha fazla kusuru olmaması kaydı ile yoksulluk nafakası talebinde bulunabilir. Yoksulluk nafakasına hakim kendiliğinden hükmedemez. Yoksulluğa düşecek eş tarafından mutlaka talep edilmesi gerekir. Aynı zamanda yoksulluk nafakası boşanma davasında talep edilebileceği gibi boşanma kararından sonra da talep edilebilir. Boşanma kararı sonrası talepte bulunulacaksa mahkeme kararının kesinleşmesinden sonraki bir yıl içinde açılması gerekir. Bu konu kişi özelinde değişiklik göstermektedir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Avukamız Sizi Arasın” butonuna tıklayarak avukatımızla telefon görüşmesi yapabilirsiniz.
Yoksulluk Nafakası Şartları Nelerdir?
Yoksulluk nafakası, Türk Medeni Kanununu madde 175’de düzenlenmiştir. Madde metni yoksulluk nafakasının şartlarını da içermektedir.
TMK m.175’e göre;
Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
Yoksulluk nafakası istenebilmesi için nafaka talep eden eş boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olmalıdır.
Aranan bir diğer şarta göre nafaka talebinde bulunan kişinin kusuru diğer tarafın kusuruyla eşit ya da daha az olmalıdır. Daha ağır olmaması gerekir.
Nafaka yükümlüsü olan eşin kurusu aranmaz.
Nafaka ödeyecek eşin mali durumu da önem taşır. Nafaka ödeyecek eşin mali durumu kötü ya da düzenli bir gelir elde etme imkanı bulunmuyorsa mahkeme nafaka talebini reddedebilir.
Yoksulluk Nafakası Nasıl Belirlenir?
Yoksulluk nafakasının miktarını, nafaka talebinde bulunan eşin geçimini sağlayabileceği miktar ile nafaka ödeyecek eşin ekonomik durumu arasındaki denge sağlanacak şekilde hakim belirler. Gerçekten ihtiyacı olan ve nafaka talep eden eşe yoksulluğa düşmesini engelleyecek şekilde asgari düzeyde bir ekonomik güvence sağlanmak amaçlanır.
Kimler Yoksulluk Nafakası Alabilir?
Yoksulluk nafakasını boşanma nedeniyle ekonomik olarak zor duruma düşecek olan eş talep edebilir. Yoksulluk nafakasının amacı, boşanma sonrası yoksulluğa düşecek eşe geçimini sağlaması açısından destek sağlamaktır. Bu nedenle şartların sağlanmış olması durumunda boşanmış olan eşlerden biri tarafından talep edilebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yoksulluk nafakası talebinde bulunan eşin boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olması ve boşanmada diğer eşle eşit ya da daha az kusurlu olması gerekir. Aynı zamanda nafaka ödeyecek eşin ekonomik gücü de önem arz eder. Toplumda yoksulluk nafakasının yalnızca kadınlara verildiği gibi bir inanış hakim olsa da bu doğru bir düşünce değildir. Türk Medeni Kanununa göre her iki eşin nafaka talep etme hakkı vardır. Önemli olan yoksulluk nafakası talep etme şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediğidir.
Yoksulluk Nafakası Miktarı Ne Kadardır ? (2025)
Yoksulluk nafakası miktarının belirlenmesi için önem taşıyan kriter her iki tarafın da ekonomik durumudur. Nafaka talep eden eşin çalışabilir durumda olup olmadığı, eşlerin boşanmadan önceki genel yaşam koşulları, nafaka talep eden eşin mal varlığı veya düzenli gelirinin olup olmadığı, nafaka ödeyecek eşin aylık geliri ve bakmakla yükümlü olduğu başkaca kişilerin sayısı gibi birçok kriter göz önüne alınarak hakkaniyete uygun bir nafaka miktarına hükmedilir. Bu koşullar incelenirken amaç nafaka talep eden eşin lüks içinde yaşamasını sağlamak değildir. Hakimin yoksulluk nafakasının miktarını belirleme konusunda takdir yetkisi vardır. Bu konu kişi özelinde değişiklik göstermektedir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Online Avukat Randevusu” butonuna tıklayarak avukatımızla online avukat görüşme randevusu oluşturabilirsiniz
Şimdi Ne Yapmalıyım?
Aile Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturun veya formu doldurun, Avukat Sizi Arasın
Aile Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturmak istiyorum.
Comments