top of page

47/1-C Trafik Ceza Kodu Nedir? (2024)

47/1-c trafik cezasına göre sürücülerin trafik işaret levhalarına uymaması sonucu trafiği ihlal cezai işlemi uygulanır. 47/1-c trafik cezası, sürücülerin trafik işaret levhalarına uymaması sonucu trafiği ihlal cezai işlemidir. Karayolları Trafik Kanunu’nda trafik levhalarına ve cihazlarına uyulmaması yasaktır. Bu kuralı ihlal eden sürücüye ceza uygulanır. Aynı zamanda ceza puanı da verilir. Sürücülere uygulanan bu ceza her yıl yeniden güncellenir.


47/1-c Trafik Cezası Ne Kadar?

Trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu” başlıklı kanunun 47. Maddesinde 47/1-c bendi yer alır. Bu maddeye göre trafik levhalarına ve cihazlarına uyulmaması yasaktır. 2024 yılında bu maddeye uymayan sürücüler 690 TL ceza ödemek zorundadır.


47/1-c Kusur Oranı Nedir?

“KTK 47/1-c kural ihlali, sürücünün Karayolları Trafik Kanunu’nun “Trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu” başlıklı 47. Maddesi gereğince trafik kazalarında kusurlu olarak kabul edilmektedir. Sürücünün 47/1-c kusur durumu ise, “Trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlemeleri ile belirtilen veya gösterilen hususlara uymamak” olarak tanımlanmıştır.”


47/1-c Asli Kusur Mu? Tali Kusur Mu?

KTK 47/1-c, tali kusur maddesidir ve kazanın oluşumunda ikincil bir rol oynar. Kazada asli ve tali kusur oranlarının belirlenmesi oldukça önemlidir. Özellikle maddi hasar ve araç değer kaybı gibi ödemelerin belirlenmesinde bu oranlar temel alınır.


47/1-c kuralı, kusur oranının tali kusur olarak kabul edilmesini sağlar. Trafik kazalarından kaynaklanan tazminat davalarında, araç değer kaybı ve hasar bedelinin belirlenmesinde kusur durumu büyük önem taşır. Çünkü tazminat miktarı, kusur durumuna göre hesaplanır.


47/1-c Kusur Oranı Yüzde Kaçtır?

KTK 47/1-c kusur oranı yüzde üzerinden hesaplanırken, kazaya karışan diğer araçların, yayaların veya diğer faktörlerin kusur durumu (ihlal durumu) esas alınır. Ancak genel olarak bu kural ihlalinin kusur oranı %25 olarak kabul edilmektedir.


47/1-c Kusur Oranı İtirazı Nasıl Yapılır?

47/1-c kusur oranına itiraz etmek için belirli yasal prosedürleri izlemek gerekmektedir. Polis tutanağı dışında kalan taraflar, Kaza Tespit Tutanağına E-Devlet üzerinden itiraz edebilirler. Çünkü taraflar arasındaki tutanaklar, sigorta şirketleri tarafından kusur oranının tespitinde kullanılır. Ancak polis veya jandarma tutanakları resmi belge niteliğindedir ve kusura itiraz etmek için mahkemeye başvurulmalıdır. E-Devlet üzerinden kusur oranına itiraz etmek için “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz” adresini kullanabilirsiniz. Ayrıca, yargılama sırasında dosyanın incelenmesi talep edilebilir ve kusur tespiti yapılabilir.


47/1-c Kusur Oranı İtiraz Süresi Ne Kadardır?

Öncelikle sürücünün bu cezaya itiraz etmek için Sulh ve ceza hakimlerine direkt olarak başvuru yapması gerekir. Bu sırada gerekli belgeleri de gelmeden önce toplamış olması ve hakime sunması önemlidir. Bu süreçte gerekli olacak belgeler arasında dilekçe, trafik cezasının fotokopisi, tebligat fotokopisi, ruhsat fotokopisi ve kimlik fotokopisi vardır. Ayrıca ehliyetin fotokopisi ve varsa haklı olduğunu gösteren somut bir delil de kişinin yanında bulunmalıdır.





9 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page