top of page

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir? 2023 Güncel Ceza Miktarları

Alkollü araç kullanmaktan kaçınmak, trafik güvenliği açısından son derece önemlidir. Alkolün sürücülük becerileri üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında, alkollü araç kullanımının trafik kazalarına neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, alkol tüketimi sonrasında araç kullanmaktan kaçınılması gerekmektedir. Bu zararlı etkilerinden ötürü Türk Hukuk sistemi de caydırıcı olarak önlem ve cezalar düzenlemiştir. 


Alkollü Araç Kullanabilme Sınırı Nedir?

Ülkemizde Karayolları Trafik Kanunu uyarınca ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları tümüyle yasaklanmış, diğer sürücüler içinse yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 Promil belirlenmiştir. Yani Kanun gereği araç kullanırken, bireysel sürücülerin kanlarında alkol oranı 0.50 promil veya daha fazla olamaz. Bu sınır, sürücülerin araç kullanırken dikkatli ve sorumlu davranmalarını sağlamak amacıyla belirlenmiştir. Alkol sınırının üzerinde araç kullanmak, sürücülerin tepki sürelerini yavaşlatır ve araç kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle, trafik güvenliği açısından son derece önemlidir ki, sürücüler alkol tüketimini sınırlandırsınlar veya hiç tüketmesinler

.

Alkollü Araç Kullanmanın Para Cezası Ne Kadar? Ehliyete El Konulur mu?

  • İlk Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir? 

Karayolları Trafik Kanunu’na göre ilk kez alkollü araç kullanma cezası 2023 yılında gelen güncelleme ile 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca alkollü araç kullanma cezası olarak aracın trafikten menedilirken sürücü belgesine ise 6 aylığına el konulur ve 20 ceza puanı verilir. 

  • İkinci Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası

Karayolları Trafik Kanunu’na göre 2. defa alkol sınırını aşarak trafiğe çıkılırsa 2. kez alkollü araç kullanma cezası olarak 5.096 TL kesilecektir. Aynı şekilde söz konusu araç trafikten menedilir ve sürücü belgesine 2 yıl boyunca el konulur.

  • 3. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası 

Aynı sürücü üçüncü kez alkollü olarak araç kullanırken tespit edilirse, 8.190 TL para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi 5 yıl süreyle Trafik Polisi’nce geri alınır. Ayrıca (6) aydan az olmamak üzere hafif hapis cezası uygulanılır. (5) yıl süreyle geri alınan sürücü belgesi sahipleri, 5. yılın sonunda, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesi sonrasında durumu uygun olanlara belgeleri iade edilir.


Alkolmetreye Üflememe Cezası

Alkolmetre üflememek cezası 9.869 TL olarak belirlenmiştir. Para cezasının yanı sıra araç sürücülerinin sürücü belgelerinde de 2 yıl süreyle el konulmaktadır. Alkolmetre, alkollü sürücülerin tespiti için kullanılmakta olan bir cihazdır. Bu nedenle Karayolları Trafik Kanununa göre alkol miktarının tespitinin yapılabilmesi için gerekli olan alkolmetre kullanımının kabul edilmemesi durumunda söz konusu cezalar uygulanmaktadır. 


Alkollü Araç Kullanm Hapis Cezası Var mı?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 48. Maddesine göre “…yapılan tespit sonucunda, 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 179 uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır. Hususi otomobil sürücüleri bakımından 0.50 promilin, diğer araç sürücüleri bakımından 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına sebebiyet vermesi hâlinde, ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanır…” Hükmüne yer verilmiştir.

Türk Ceza Kanunu’nun 179. maddesi, trafik güvenliğini tehlikeye düşürme suçunu düzenlemektedir. Bu suç, ulaşımın güvenli sağlanması amacıyla konulmuş işareti değiştirmek, kullanılmaz hale getirmek, konulduğu yerden kaldırmak, yanlış işaret vermek, geçiş, kalkış, varış ya da iniş yolları üzerine bir şey koymak ya da ulaşım araçları teknik sistemlerine müdahale ederek başka kişilerin hayatlarını, sağlıklarını veya mal varlıklarını tehlikeye sokmak şeklinde gerçekleştirilebilir. Bu suçun cezası, Türk Ceza Kanunu’nun 179/1 maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, trafik güvenliğini tehlikeye sokan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.

Trafik güvenliğini tehlikeye düşürme suçu işlendiğinde dikkat edilmesi gereken hususlar arasında; ulaşımın güvenliğini sağlayan işaretlerin değiştirilmemesi, kaldırılmaması veya kullanılamaz hale getirilmemesi; araçların teknik sistemlerine müdahale edilmemesi, alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle araç kullanmaktan kaçınılması yer almaktadır. Bu nedenle alkollü araç kullandığı tespit edilen, veya alkollü şekilde kazaya karışan kişiler hakkında TCK’nın ilgili maddeleri uygulanacaktır.




34 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page