Gündelik hayatta kaza bazen kaçınılmaz olabilir. İnsanlar kaza ihtimalini düşürmek için ekstra özen gösterip önlemler alsa da genelde yine insan kaynaklı kazalar sıklıkla yaşanmaktadır. Trafikte kaza ihtimalinin daha yüksek olmasının sebebi ise insanın bir araç vasıtasıyla hareket halinde olmasıdır. Türkiye’de trafik kazalarının %97’si tamamen insan kaynaklıdır. Bunun temel sebebi ise yine dikkattir. Hakimiyeti tamamen bizde olan araçlarla tüm kurallara uysak hatta aracımızla hareketsiz halde bekliyor olsak bile hesapta olmayan bazı durumlarla karşılaşmak her zaman mümkündür. İşte bu gibi durumlarda gerçekleşen trafik kazalarında kusursuz tarafın aracında meydana gelen hasarlar ve değer kayıplarıyla ilgili kusurlu aracın sorumluluğu doğmaktadır. Bu yazımızda değer kaybına ilişkin bilgileri sizlerle paylaşacağız.
1. Aracımla Yaptığım Her Kazadan Sonra Değer Kaybı Alabilir Miyim?
Kaza yapan aracın 2. el piyasa fiyatında kazadan sonra genelde düşüş olmaktadır. Örneğin 1.000.000 TL 2. el piyasası olan aracınızla kaza yaptınız ve benzer durumda kazalı araçların piyasa fiyatı da 950.000,00 TL diyelim. Artık sizin de kazadan sonra aracınızın piyasa değeri 950.000,00 TL olmuştur. Yargıtay kararlarına göre böyle bir hak kaybı yaşayan kişi kazada kusursuz ise aracında oluşan 2. el piyasa fiyat farkı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası çerçevesinde karşılanmalıdır.
YARGITAY 4. HUKUK DAİRESİ E. 2020/1876 K. 2021/473 T. 4.2.2021
“ Dosya kapsamından; dava konusu aracın tam hasarlı olmayıp tamir edildiği sigorta evrakı ve diğer belgelere göre sabit olmakla trafik kazasının oluş şekli ve aracın tamirine yönelik servis kayıtları incelendiğinde, davacının aracında değer kaybı meydana geldiği anlaşılmaktadır. Bu haliyle dava konusu aracın olaydan önceki değeri ile olay sonrası değeri arasındaki farkı, davacının değer kaybı zararı olarak kabul edilmeli; davalı şirketin usuli kazanılmış hakları da gözetilerek davacının aracında meydana gelen değer kaybının tespit edilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Şu durumda mahkemece, bozma ilamının gereği yerine getirilmeden yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş ve kararın açıklanan nedenle bozulması gerekmiştir…”
Yargıtay kararları bu yönde olmakla birlikte değişen ZMMS genel şartları çerçevesinde ilerleyen zamanlarda 7327 sayılı kanun kapsamında, değer kaybı için bir hesaplama formülü kullanılma ihtimali bulunup bu husus başka bir yazımızda detaylı olarak aktarılacaktır.
Araçtaki değer kaybının da bir sınırı olmalı. Bu sınır da aracın kaza geçmişine göre belirlenmiştir. Aracın daha önce aynı bölgeden hasar alması durumunda sonraki tarihli hasardan dolayı araçta değer kaybı oluşmamış olarak kabul edilir.
"Araç Değer Kaybında 2022 Yılı İtibariyle Yargıtay'ın Görüşü Nedir?" başlıklı yazımızdan da konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
2. Kaza Sonrası Maddi Kayıplarınızı En Aza İndirmek Sizin Elinizde
Son 2 yıl içerisinde aracınızla yaptığınız kazalara ilişkin maddi kayıplarınızı her yönüyle gidermek adına tüm evrakların temini ve sorumlu mercilere başvuru sürecinde uzman yardımı almak için ve ayrıca Sigorta Hukuku hakkında farklı konularda içerikleri incelemek ve Sigorta Hukuku Avukatı ile online görüşme ayarlamak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
Comments