Basit Yargılama Usulü Nedir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu basit yargılama usulünü “Alternatif Yargılama Usulü” olarak nitelendirmiştir. Yargı yükünün artması nedeniyle bazı suçlar açısından uygulama alanı bulan yargılama usulü basit yargılama usulü olarak adlandırılır.
Basit Yargılama Usulü - Ceza Hukuku Avukatı
Basit Yargılama Usulü ile ilgili sorularınızı Ceza Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Ceza Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın.
Ceza Hukuku Avukatımızla Basit Yargılama Usulü konusunu görüşmek için aşağıdaki bölümden Online Avukat Görüşme Randevusu oluşturabilirsiniz.
Basit Yargılama Usulünün Uygulama Alanı Nedir?
Basit yargılama usulü ile amaçlanan; uzun süren yargılamaların önüne geçmek, mevcut olan uyuşmazlıkların kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağlamaktır. Basit yargılama usulünde yargılama sürecinin resmi gereklilikleri aza indirgenerek olabilecek makul sürede yargılamanın yapılmasıyla birlikte sanık açısından ceza indirimi ve koşullarının var olduğu durumlarda cezanın ertelenmesi ya da hükmün açıklanmasının geriye bırakılması durumlarının uygulanması söz konusu olmaktadır. Basit yargılama usulünde taraflar duruşmaya gelerek iddia ve savunmalarını sözlü yapmak mecburiyetinden kurtulur.
Basit yargılama usulü kovuşturma evresine özgü ve iddianamenin kabulünden sonra uygulanıp uygulanamayacağı mahkemenin takdiri ile belirlenen bir usuldür. Ayrıca basit yargılama usulü, kanunda suç için öngörülen cezanın yalnızca adli para cezası veya üst sınırı iki yılı aşmayan hapis cezası olması halinde uygulama alanı bulan, takdiri bir muhakeme türüdür.
Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 251. Maddesinde belirtildiği üzere basit yargılama usulü, Asliye Mahkemelerinin görev alanına giren suçlar yönünden ve suç için kanunda öngörülen cezanın adli para cezasına ve/veya iki veya daha az süreli hapis cezasını gerektirmesi halinde uygulanacaktır.
Basit Yargılama Usulü Hangi Durumlarda Uygulanmaz?
Basit yargılama usulünün uygulanamadığı haller kanunda belirtilmiştir.
• Yaş küçüklüğü, akıl hastalığı ve sağır ve dilsizlik hallerinde
• Soruşturma veya kovuşturma yapılması izne ya da talebe bağlı suçlarda,
• Bu kapsama giren bir suçun, kapsama girmeyen başka bir suçla birlikte işlenmiş olması halinde,
basit yargılama usulü uygulanmaz.
Asliye ceza mahkemesi yukarıdaki hallerden birinin bulunması durumunda basit yargılama usulünün uygulanacağına dair takdir yetkisi bulunmaz. Bu hallerin bulunması halinde yargılama olağan usulle yürütülmek durumundadır.
Basit Yargılama Usulünün Yazılı Yargılama Usulünden Farkı Nedir?
Cevaba Dilekçesi Bakımından Ek Süre Verilmesi
Hem basit yargılama usulünde hem de yazılı yargılama usulünde cevap dilekçesi açısından cevap verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır. Ancak cevap dilekçesinin bu süre içerinde hazırlanıp verilmesi davalı taraf açısından zor ya da imkansız ise hakimin ek cevap süresi vermesi mümkündür.
Yazılı yargılama usulünde ek cevap süresi bir defaya mahsus olmak üzere bir ayı geçemezken basit yargılama usulünde de ek cevap süresi yine bir defaya mahsus ancak iki haftayı geçemez şeklinde bir düzenleme mevcuttur.
Sözlü Yargılama ve Hüküm İçin Ayrı Bir Duruşma Günü Tayin Edilmemesi
Yazılı yargılama usulünde, soruşturma usulünün tamamlanmasından sonra sözlü yargılama ve hüküm için ayrı bir duruşma günü belirlenir. Taraflara duruşma gün ve saati tebliğ edilerek bildirilir. Basit yargılama usulünde ise, soruşturmanın tamamlanmasından sonra mahkeme, tarafların son beyanlarını alır ve yargılamanın sona erdiğini bildirerek kararını açıklar. Taraflara beyanda bulunmaları için ayrıca bir süre verilmez.
Cevaba Cevap Ve İkinci Cevap Dilekçelerinin Verilmemesi
Basit yargılama usulünde işlerin daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlamak amacıyla cevaba cevap ve ikinci cevap aşamaları uygulanmaz. Ancak yazılı yargılama usulünde davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde ikinci cevap dilekçesini, davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren yine iki hafa içerisinde ikinci cevap dilekçesini verebilir.
Bağımsız Ön İnceleme Duruşmasının Varlığı
Yazılı yargılama usulünde, dilekçelerin verilmesinin ardından ön inceleme yapılır. Basit yargılama usulünde ise, bağımsız bir ön inceleme duruşması bulunmamaktadır. Çünkü mahkeme, ön inceleme aşamasında yapılması gereken işlemleri tarafları duruşmaya davet etmeden kural olarak dosya üzerinden inceleyip karar vermekle yükümlüdür.
İddia Ve Savunmanın Genişletilmesi Veya Değiştirilmesi Yasağının Başlangıç Zamanı
Yazılı yargılama usulünde taraflar sunacakları cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile iddia ve savunmalarını dilekçeler aşamasının tamamlanmasının ardından serbestçe geliştirebilir ya da değiştirebilirler. Ancak basit yargılama usulünde iddianın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağı davanın açılmasıyla; savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağı cevap dilekçesinin mahkemeye verilmesi ile başlar.
Comentarios