Boşanmada Eşya Paylaşımı
Boşanmada eşya paylaşımı, boşanma davasıyla birlikte merak konusu olan hususlardan biridir. Eşlerin boşanmada ev eşyası paylaşımı, aksine bir sözleşme olmadıkça evlilik birliğinin kurulduğu tarihte yürürlükte olan yasal mal rejimine tabiidir. Bu nedenle tarafların evin ihtiyaçları doğrultusunda almış oldukları beyaz eşya, elektronik eşyalar , mobilyalar gibi ev eşyalarının paylaşımı somut olaya göre değişkenlik göstermektedir. Kimi durumlarda ev eşyaları kural olarak yarı yarıya paylaşılmakta iken kimi durumlarda bu paylaşım eşyaların hangi eş tarafından alındığına göre yapılmaktadır.
Boşanmada Eşya Paylaşımı - Aile Hukuku Avukatı
Boşanmada Eşya Paylaşımı ile ilgili sorularınızı Aile Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Aile Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın.
Aile Hukuku Avukatımızla Boşanmada Eşya Paylaşımı konusunu görüşmek için aşağıdaki bölümden Online Avukat Görüşme Randevusu oluşturabilirsiniz.
Boşanma Sürecinde Evden Eşya Almak
Taraflar boşanma sürecinde ev eşyalarının paylaşımı konusunda karşılıklı olarak anlaşabilmektedir. Örneğin beyaz eşyaların ve yatak odasının kadına verilmesi, diğer eşyaların ise erkeğe verilmesi kararlaştırılabilmektedir. Ancak paylaşım konusunda her zaman anlaşma sağlamak kolay olmamaktadır. Anlaşmazlık halinde boşanma davası neticelenmeli ve akabinde mal rejimi tasfiye davasıyla paylaşımın nasıl yapılacağı çözüme kavuşturulmalıdır.
Taraflar boşanma gerçekleşip ardından mal rejimi tasfiyesinin yapılacağı süreçte ev eşyalarından yararlanmak ve evden eşya almak isteyebilmektedir. Ancak henüz boşanma davası devam ederken ev eşyaları kullanımı ve evden eşya alınması konusunda uyuşmazlıklar çıkabilmektedir. Eğer taraflar boşanma sürecinde eşyaların paylaşımında karşılıklı olarak anlaşamazlar ise bu hususta mahkemeye başvurarak anlaşmazlığa son verebilirler. Zira Türk Medeni Kanunu’nun 169. Maddesi gereğince; boşanma davası açıldığında hakim dava süresince gerekli olan geçici önlemleri resen almaktadır. Bu kapsamda ilgili hükme dayalı olarak ev eşyalarından yararlanmaya yönelik tedbir istenebilmektedir. Böylelikle anlaşma sağlanamadığı durumlarda mahkeme kararı sayesinde boşanmada eşya paylaşımı yapılabilmekte ve boşanma sürecinde evden eşya alınabilmektedir. Yine mahkeme kararından sonra evden eşya alma konusunda tedirginlik duyulması halinde eşyaların polis eşliğinde alınması mümkündür.
Ev Eşyaları Boşanma Davası İle Birlikte İstenebilir Mi?
Boşanmadan ev eşyalarımı alabilir miyim sorusu boşanma davası açmayı düşünenlerin araştırdığı konulardandır. Ev eşyalarının paylaşımının yapılabilmesi bakımından boşanma davasından farklı olarak mal rejimi tasfiyesi davası açılmalıdır. Bu dava boşanma davasının bir eki niteliğinde olmadığından boşanma davasından bağımsız olarak karara bağlanmaktadır.
Nafaka, velayet gibi konular boşanma davasının eki niteliğindendir. Bu nedenle doğrudan boşanma davası ile birlikte karara bağlanabilmektedir. Ancak mal rejimi tasfiyesi boşanma davasının eki niteliğinde olmayıp bağımsız bir davadır. Her ne kadar boşanma davası dilekçesinde ev eşyalarının paylaşımı talep edilebilse de bu talep ayrı bir dava konusunu oluşturmaktadır. Bu nedenle ev eşyaları boşanma davası ile birlikte istenebilir mi sorusunun cevabı evet olmakla birlikte davanın ayrı olarak görüldüğünü ve boşanma gerçekleşene kadar bekletici mesele yapıldığını söyleyebiliriz. Yine mal rejimi tasfiyesi davası boşanmayla birlikte istenebileceği gibi boşanmanın gerçekleşesinin ardından da mal paylaşımı amacıyla dava açmak mümkündür.
Boşanmada Ev Eşyalarının Kaçırılması
Boşanma davası sürecinde taraflar evden kişisel eşyalarını ve anlaşma sağladıkları takdirde ev eşyalarını alabilmektedir. Mahkeme kararı ile de tarafların ihtiyacına göre evden eşya almak mümkündür. Bu hallerde evden eşya almakta herhangi bir hukuka aykırılık söz konusu değildir. Ancak boşanmada eşya paylaşımı konusunda anlaşma sağlanamaması veya mahkeme kararı olmaması durumunda evden ev eşyalarının alınması halinde ev eşyalarının kaçırılması söz konusu olmaktadır.
Diğer eşin bilgisi ve rızası dışında evden eşyaların kaçırılması, yine bu eşyalara zarar verilmesi halinde eşyaları kaçıran taraf tasfiye kuralları gereğince kaçırdığı ev eşyalarının değeri üzerinden karşı tarafa ödeme yapmak durumunca kalacaktır. Söz konusu ev eşyalarının kaçırıldığı iddiası bu iddiada bulunan tarafça ispat edilmelidir. Örneğin eve gizlice giren erkek eşin evden televizyonu almış olduğu iddiası komşuların tanık beyanı veya çevre kamera görüntüleriyle ortaya konulmalıdır. Böylelikle boşanma neticesinde yapılacak olan mal rejimi tasfiyesinde hak kaybına uğramanızın önüne geçebilirsiniz.
Evlilik Öncesi Edinilen Ev Eşyalarının Paylaşımı
Evlilik birliğinde ileride mal paylaşımı halinde tabi olacakları mal rejimini seçme hakkı tanınmıştır. Eşlerin mal rejimi konusunda iradi olarak tercih yapmaması durumunda yasal mal rejimi devreye girmektedir.
Yasal mal rejiminin tespitinde evlilik birliğinin kurulduğu tarih önem arz etmektedir. Buna göre;
1 Ocak 2022 tarihinden önce yasal mal rejimi, mal ayrılığı rejimi olup bu tarihten önce yapılan evliliklerde mal paylaşımı eşyanın kim tarafından alındığına göre yapılmaktadır.
1 Ocak 2022’den sonra yapılan evliliklerde ise yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir. Ev eşyalarının paylaşımı kural olarak yarı yarıya yapılmaktadır.
Her iki yasal mal rejimi uygulamasında da evlilik öncesi edinilen ev eşyalarının paylaşımı konusundaki çözüm ortaktır. Buna göre evlilik öncesi edinilen ev eşyaları eşyayı satın alan eşe aittir ve o eşin kişisel malı sayılmaktadır. Evlilik öncesi alınan eşyalar kişisel mal olduğu için boşanmada eşya paylaşımı konusunu oluşturmamaktadır.
2002 Öncesi Evliliklerde Ev Eşyası Paylaşımı
Evlilik birliği içerisinde ileride doğması muhtemel anlaşmazlıkların önüne geçmek amacıyla taraflar kendi aralarında ev eşyalarının nasıl paylaşılacağını kararlaştırabilmektedir. Bu konuda irade serbestisi mevcut olmasına rağmen herhangi bir anlaşma yapılmaması durumunda yasal mal rejimi uygulama alanı bulmaktadır.
Günümüzde yasal mal edinilmiş mallara katılma rejimi iken 1 Ocak 2002 öncesi evliliklerde yasal mal rejimi olarak mal ayrılığı benimsenmiştir. 2002 öncesi evliliklerde uygulanan mal ayrılığı rejimi gereğince eşlerin bu tarihten önce gerek evlilik birliği öncesinde gerekse de evlilik birliği içeresinde almış oldukları ev eşyaları kimin üzerine kayıtlı ise eşyanın ona ait olduğu kabul edilmektedir. Bu itibarla kişisel mal olarak sayılan bu mallar kural olarak mal tasfiyesine tabi tutulmamaktadır. Ancak bu durumun istinası olarak eşlerden birinin diğer eşin üstüne kayıtlı ev eşyasını satın alınmasında katkısı varsa, bu katkı payı alacağı mal rejimi tasfiye davasında talep edilebilmektedir.
Comments