top of page

Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu ÇÖZGER Nedir?

Güncelleme tarihi: 12 Tem 2023

20 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik'e göre ÇÖZGER, Sağlık kurulunca hazırlanan çocuğun özel gereksinimlerini belirten belgeyi ifade eder.


ÇÖZGER, çocukların özel eğitime ihtiyaç duyduklarını belirten bir rapordur. Bu rapor; çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal, davranışsal veya öğrenme gibi özel gereksinimlerini tespit eden bir uzman tarafından hazırlanır. Raporda, çocuğun güçlü ve zayıf yönleri, ihtiyaç duyduğu özel eğitim hizmetleri ve destekleri, eğitim sürecinde dikkate alınması gereken faktörler ve benzeri konular yer alır. Bu rapor, çocuğun öğrenme ve gelişme sürecinde ihtiyaç duyduğu destekleri sağlamak için gereklidir ve okul yönetimi, öğretmenler, veliler ve diğer ilgili kişiler tarafından dikkate alınmalıdır.

Söz konusu yönetmelik tarihinden önce çocuklar için de yetişkinler için de “Sağlık Kurulu Raporu” adı altında aynı tip rapor verilmekte idi. Ancak söz konusu yönetmelik ile birlikte çocuklar için düzenlenecek olan rapor güncellenmiş ve çocuklara uygun hale getirilmiştir.

Ayrıca ÇÖZGER vesilesiyle özel gereksinime ihtiyaç duyan öğrencilerin ihtiyaçları daha bilimsel yollarla tespit edilebilmekte olup engelli olmamasına rağmen özel gereksinime ihtiyacı olan çocuklar için kolaylık sağlanmıştır.


ÇÖZGER Ne İşe Yarar?

ÇÖZGER, çocuğun öğrenme ve gelişme sürecinde ihtiyaç duyduğu destekleri sağlamak için gereklidir. ÇÖZGER, öğretmenlerin ve diğer ilgili kişilerin, çocuğun özel eğitim ihtiyaçlarını ve öğrenme ihtiyaçlarını anlamalarına yardımcı olur. Ayrıca, rapor, çocuğun özel eğitim hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için gereklidir. Bu nedenle, özel gereksinim raporu, çocuğun öğrenme potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için önemlidir ve okul yönetimi, öğretmenler, veliler ve diğer ilgili kişiler tarafından dikkate alınması gereken bir rapordur. Buna göre, rapor, çocuğun özel eğitim hizmetleri için uygun bir planlama yapılmasını sağlar.

ÇÖZGER ile temel olarak evde bakım ücreti, özel tüketim vergisi (ÖTV) istisnalı araç alımı, özel eğitim kurumlarında ücretsiz eğitim, şehir içi ücretsiz ulaşım, cep telefonu ve internet faturalarında indirim gibi haklardan yararlanılabilir.


ÇÖZGER'in Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

ÇÖZGERDE belirlenen süre, süreli veya sürekli ibaresine göre değişim göstermektedir. Raporda mutlaka geçerlilik süresine ilişkin bir ibare yer almalıdır. Raporda çocuğun özel gereksinime sürekli olarak ihtiyacı olduğu belirtilse bile çocuk 18 yaşını doldurduğunda rapor geçersiz olur, süresi biter.


ÇÖZGER Nasıl Alınır?

ÇÖZGER almak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • 182'yi arayıp rapor alacağınız hastanenin sağlık kurulundan randevu almanız gerekmektedir.

  • Randevu tarihinde hastanenin sağlık kuruluna gittiğinizde çocuğunuz ile ilgili gerekli bilgileri doldurmanız gerekmektedir.

  • Sonrasında sağlık kurulu tarafından ilgili doktorlara yönlendirildikten sonra sorulan cevapları cevaplamanız gerekmektedir. Doktor, çocuğunuzun özel gereksinimlerini belirlemek için testler yapacak ve değerlendirmelerde bulunacaktır.

  • Gerekli işlemler yapıldıktan sonra sağlık kurulundan alınan evrak, uzman doktorlar tarafından değerlendirildikten sonra evrağı sağlık kuruluna geri teslim etmeniz gerekmektedir. Raporunuz, 30 gün içinde tamamlanacaktır.

ÇÖZGER'in Teslim Süresi Ne Kadardır?

İlgili yönetmeliğe göre rapor, başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde tamamlanır.


ÇÖZGER'de Engel Oranı Belirtilir mi?

ÇÖZGER’de engel oranı belirtilmez. Çünkü ÇÖZGER, çocukların engel oranına göre değil gereksinim düzeyine göre düzenlenir. Raporda engel oranı yerine çocukların hangi hizmetlere gereksinimlerinin olduğuna yer verilir.

Yazımızın başında bahsettiğimiz eski tür raporlarla karşılaştırma yapmamız gerekirse yeni gereksinim düzeyleri aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi olacaktır:


Özel Gereksinim Kodu - Özel Gereksinim Düzeyi - Engel Oranı (%)

1 - Özel gereksinimi vardır (ÖGV) - 20-39

2 - Hafif düzeyde ÖGV - 40-49

3 - Orta düzeyde ÖGV - 50-59

4 - İleri düzeyde ÖGV - 60-69

5 - Çok ileri düzeyde ÖGV - 70-79

6 - Belirgin özel gereksinimi vardır(BÖGV) - 80-89

7 - Özel koşul gereksinimi vardır (ÖKGV) - 90-99


ÇÖZGER'e İtiraz Edilebilir mi?

İlgili yönetmeliğin 12. maddesine göre bakım verme kişi veya raporu talep eden kurum tarafından müdürlüğe itiraz edilir. Kişisel itirazlar, ilgilisine teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde yapılmak zorundadır. Aksi takdirde itirazlar değerlendirilmeyecektir. Kurum itirazları ise gerekçe belirtilerek yazı ile yapılır ve bu itirazlarda süre aranmaz.


Aşağıdaki bölümden ÇÖZGER ve sigorta hukuku ile ilgili uzman sigorta hukuku avukatı ile online avukat görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page