Work and Travel “WAT” Programı Bedel İadesi Hakkında
Work and Travel Programına Başvuran Kimseler 6502 sayılı Kanun Uyarınca Tüketici Sayılırlar.
Bilindiği üzere tüm dünyayı etkileyen SARS-CoV-2 virüsü kaynaklı COVID-19 hastalığı maalesef ülkemizde de etkili olmuştur. Hastalığın pandemi halini alması sonucunda iş ve ekonomi hayatı etkilenmiş ve ülkeler giriş ve çıkışları ya kapatmış ya da sınırlandırmalar getirmiştir. Bu durumdan diğer birçok sektör gibi turizm de etkilenmiştir.
Turizm sektörünün önemli bir kısmı tatil ya sağlık turizmi oluşturmasa da eğitim turizmi de sektörde son derece önemli bir yere sahiptir. Ülkelere giriş ve çıkış kurallarının değişmesi gerek eğitim turizmi sağlayan acenteleri gerek ise öğrencileri zor durumda bırakmış olup çoğu eğitim planı ya ertelenmiş ya da iptal edilmiştir.
Peki, bu durumda öğrencilerin ödedikleri bedeller ne olacak, zarar nasıl karşılanacak?
6502 sayılı Kanun Ayıplı Hizmete Karşı Tüketiciyi Korumuştur.
Tüketicilerin, ticari faaliyetin içerisindeki zayıf konumlarını korumak ve hak kaybına uğramalarını engellemek için 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28.11.2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu kanun ile tüketicinin sağlığı, güvenliği ve ekonomik çıkarları korunmakta ve ayrıca tüketicinin zararlarının nasıl tazmin edileceği düzenlenmektedir.
Kanunda, hizmetin sözleşmede belirlenen süre içerisinde başlamaması ya da sağlanan hizmetin taraflarca sözleşmede kararlaştırılmış olan özellikleri taşımaması halinde ayıplı hizmetin söz konusu olacağı düzenlenmiştir.
Ayıp hizmet söz konusu olduğunda tüketiciye bazı haklar tanınmıştır. Kanuna göre tüketici ayıp hizmet ile karşı karşıya kaldığı durumda hizmetin yeniden görülmesini isteyebilir, hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımını talep edebilir, ayıp oranında bedelden indirim talep edebilir. Ayrıca tüketici sözleşmeden dönme haklarından birini de hizmet sağlayıcısına karşı kullanmakta serbesttir.
Peki, WAT programına başvuran bir kimse COVID-19 salgını nedeniyle hizmet alamadı ise ne yapmalıdır?
6502 sayılı Kanun Uyarınca Ayıplı Hizmet Durumunda “Seçimlik Haklar” Kullanılabilir.
Bu durumda WAT programına başvuran kimse Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un kendisine tanıdığı hakları kullanabilir.
COVID-19 salgınının mücbir sebep sayılıp sayılmayacağı ve ayrıca WAT programına başvuran kişilerin acenteler ile imzaladığı sözleşmelerin önem arz ettiğini hatırlatmak isteriz.
Detaylı bilgi almak için, online avukat danışma hizmeti kapsamında yazının sahibi uzman avukatımıza linke tıklayarak sorunuzu sorabilirsiniz.
Comentários