Evlilik kurumunun geleneklerinden ve boşanma sürecinde de en çok tartışma yaratan konulardan birisi takı merasimidir. Merasim sırasında katılımcıların taktığı ziynet eşyaları ve paraların eşlerden hangisine ait olacağı uzun yıllardır tartışma konusu olmuştur. Çiftler arasında tartışma konusu olan bu durum çoğu zaman hukuki yollara başvurarak çözümlenmeye çalışılmıştır. Söz konusu uyuşmazlık konusunda son 3 yılda Yargıtay tarafından farklı kararlar verildiği görülmektedir. Bizler de geçmişten günümüze Yargıtay kararları ışığında geçmişten günümüze neler değişmiş? Güncel durumda takıların akıbeti ne olacak? Birlikte inceleyeceğiz.
ERKEĞE TAKILAN TAKILAR ERKEĞİN, KADINA TAKILAN TAKILAR KADININ MIDIR?
Düğünde takılan takıların hangi tarafa ait olduğuna dair kararda altın ya da paraların damadın ailesi tarafından mı yoksa gelinin ailesi tarafından mı takıldığı hususuna bakılmamaktadır. Bir dönem Yargıtay Hukuk Genel Kurulu yeni karar vermiş ve düğünde takılan altınlara dair paylaşım şeklinde değişiklik getirilmiştir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 04.03.2020, 2017/3-1040 Esas, 2020/240 Karar Sayılı kararında, erkeğe takılan takıların erkeğe, kadına takılan takıların ise kadına ait olduğu belirtilmiştir. Ancak yaklaşık 1 sene sonrasında Yargıtay eski görüşüne geri dönmüştür.
DÜĞÜNDE TAKILAN TAKILAR KADININ MIDIR?
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır. Görüldüğü üzere; düğünde takılan tüm takılar kadına ait kabul edilmektedir. Fakat iki istisnası bulunmaktadır: Eşler aksine bir anlaşmada bulunur ise altınlar hususunda farklı bir mal paylaşımı söz konusu olabilecektir. Yargılama aşamasında HMK gereği “anlaşma” ispat edilmelidir. Öte yandan örf ve adet kuralı var ise eşyanın aidiyeti hususu Yargıtay kararından farklılık gösterebilecektir.
DÜĞÜNDE TAKILAN NAKİT PARALAR KİME AİTTİR?
Ziynet eşyaları bakımından yapılan değerlendirmede düğünde takılan bilezik, kolye küpe ve çeyrek altın gibi altın türünde olan eşyalar kadının kişisel malı sayıldığından iadesini talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu durumun nakitler için de geçerli olup olmadığı kafalarda soru işareti yaratmaktadır. Yargıtay, emsal kararlarındadüğünde takılan nakit paraya ilişkin hakkın kadının olduğunu belirtmiştir. Yani aynı şekilde hangi eşe takıldığı fark edilmeksizin nakit para da kadına takılmış sayılır.
Aşağıdaki bölümden aile hukuku ile ilgili uzman aile hukuku avukatı ile online avukat görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.
Comments