top of page

Damga Vergisi

Damga Vergisi Nedir?

Damga vergisi kişilerle kişiler, kişilerle kurumlar veya kurumlarla kurumlar arasındaki hukuki işlemlerin resmileşmesi için kağıt veya e-belgelerden alınan vergidir. Her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan vergidir. Damga vergisi en az ödenen vergi olarak bilinmektedir. Damga vergisinin tahsil edilebilmesi için kağıdın imzalanabilir ve ibraz edilebilir olması veya imza yerine geçen ibarelerle hüküm içermesi gerekmektedir. 


Damga Vergisi Konusunda Uzman Vergi Hukuku Avukatımız

Damga Vergisi ile ilgili sorularınızı Uzman Vergi Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Uzman Vergi Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın. 



Damga Vergisi Nereden Alınır?

Kişi ve kurumlar arasında yapılan sözleşme ve anlaşmaların geçerliliğini belgelemek amacıyla damga vergisi alınmaktadır. Damga vergisiyle alınan sözleşmeler kişi-kişi veya kişi-resmi kurumlar arasında olabilir. İki kişi arasında yapılan sözleşmelerde damga vergisini iki tarafın da ödemesi gerekmektedir. Resmi dairelerle yapılan sözleşmelerde ise damga vergisini yalnızca kişi öder.  


Kimler Damga Vergisi Mükellefidir?

Bir resmi belgeyi, sözleşmeyi veya ibraz edilebilir belgeyi imzalayan kişiler damga vergisi mükellefi olarak ifade edilir. Gerçek kişi ve resmi kurum arasında imzalanan resmi bir belge damga vergisine tabidir. Bahsi geçen bu damga vergisinin iki taraf nezdinde ödenmesi gerekse de Damga Vergisi Kanununa göre resmi kurumlar damga vergisi ödemez. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan gerçek kişinin damga vergisini tek başına ödemesi gerekmektedir. Bu vergi türü kişi ve kurumlardan yapılan işlemler karşılığında alınan damga vergisini kapsar. 


Damga Vergisi Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

Damga Vergisi beyannamesi ayın 23. Gününe kadar verilmelidir. Damga vergisi ödemesi ise ayın 26. Gününe kadar tamamlanmalıdır. Mükellefler bağlı bulundukları vergi dairesine damga vergisi beyannamesini verebilir ve ödeme yapabilirler. Damga vergisi beyan edilmemesi durumunda çeşitli cezai yaptırımlar uygulanabilmektedir. Ödenmemesi durumunda ise gecikme cezası ile birlikte vergi ziyanı uygulanmaktadır. 


Damga Vergisinin Ödenme Şekilleri Nelerdir?

Damga Vergisi Kanununa göre damga vergisi makbuz karşılığı, istihkaktan kesinti yapılması veya basılı damgaya konulması şekillerinden biriyle ödenir. Bu ödeme şekillerinin hangi işlemler için ne şekilde uygulanacağı Maliye Bakanlığınca belirlenmektedir.


Damga Vergisi Ödenmeyen Sözleşmeler Geçerli midir?

Damga vergisinin ödenmemiş olması sözleşmenin geçerliliğini etkilemese de Damga Vergisi Kanununa göre kendisine damga vergisi ödenmeyen evrak ibraz veya tevdii edilen resmi daire yetkilileri bu evrak hakkında vergi cezası tarh ve tahsil edilmesi için tutanak tutmak ve ilgili vergi dairesine bildirimde bulunmak yükümlülüğü altındadır.



9 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Tapu Harcı

Comments


bottom of page