top of page

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi, bina, arsa, arazi, veya iş yeri gibi taşınmaz mal varlıklarından dolayı alınan vergi türüdür. Türkiye sınırları içinde bulunan taşınmaz mal varlıkları 1319 sayılı kanun hükümleri doğrultusunda belirli tutarda vergi ödenmesi gerekmektedir. Emlak Vergisi, bina vergisi ve arazi vergisi olmak üzere ikiye ayrılır. 


Hangi Taşınmaz Türleri İçin Emlak Vergisi Ödenmeli? 

Emlak Vergisi Kanunu’nun 4 üncü maddesinde yer alan ve hastane orduevi vs. gibi kamu malları ve istisnai hükümler dışında konut, iş yeri, arsa, bina gibi tüm taşınmaz malları kapsayıcı bir vergi türüdür. 


Kimler Emlak Vergisi Öder?

Emlak vergisi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan arsa, arazi ya da evlerin mülk sahipleri ya da arsa sahipleri tarafından ödenmesi gerekir. İlgili taşınmazlar için mülk sahipleri yoksa binanın tahsis edildiği kişiler tarafından emlak vergisinin ödenmesi gerekmektedir. İlk defa ev, arsa ya da arazi sahibi olan kişiler emlak vergisini ödemek için öncelikle emlak beyanında bulunması gerekmektedir. “Tapu Taşınmaz Beyanı” olarak bilinen bu işlem E-Devlet Portalı üzerinden yapılabilmektedir. 


Emlak Vergisinden Muaf Olmak Mümkün mü?

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için taşınmazın metrekaresi önemli bir koşuldur. Brüt 200 metrekareden küçük olan konutlarda Emlak Vergisi muafiyeti uygulanmaktadır. Ancak bu muafiyet şartından yararlanabilmek için mükellefin sadece tek bir konutu olması gerekmektedir.


Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Emlak vergisi, düzenli olarak yılda iki defa ödenir. Vergilendirmenin ilk taksit periyodu  Mayıs ayında, ikinci taksit periyodu ise Kasım ayında başlar. Emlak vergisi ödeme tarihleri her sene değişkenlik gösterebilir. 


Hisseli Evin Emlak Vergisini Kim Öder?

Taşınmazlar üzerinde hissesi bulunan her hissedar sahip oldukları hisse oranına göre vergiye tabi tutulur. İştirak halindeki mülkiyetlerde ise miktar belirtilmeden her iştirakçı borçtan sorumludur.


Hangi Binalar Emlak Vergisinden Muaftır?

Kişi üzerine bir tane konut bulunan ve bu konutun yüzölçümü 200 metrekarenin altında olan binalar emlak vergisinden muaftır. Ayrıca yabancı ülkelerin konsoloslukları, devlete ait kurum ya da araziler, barajlar, dini ve askeri yapılar emlak vergisinden muaftır.  






7 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page