Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 23.12.2022 tarihli genelgesiyle birlikte; engelli raporuyla alınan aracı kimlerin kullanabileceğine ilişkin birtakım düzenlemeler yapılmıştır. Aracı kimlerin kullanıp kullanamayacağı hususu, engellilik derecesinin oranına göre değişiklik arz etmektedir.
Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olan (Ortopedik) Engelliler İçin Raporla Alınan Otomobili Kimler Kullanabilir?
Düzenlemeye göre %90’ın altındaki engelli oranı raporuyla alınan otomobili yalnızca engelli bireyin kendisi kullanabilmektedir. Engelli bireyin eşi, çocukları, annesi veya babası aracı kullanma hakkına sahip değillerdir. Bu konuda bir istisna bulunmamaktadır.
ÇÖZGER Raporuyla Alınan ÖTV Muafiyetli Otomobili Kimler Kullanabilir?
ÇÖZGER ile alınan aracı; engelli bireyin kendisiyle aynı ilde ikamet eden birinci dereceye kadar hısımları, sıhri hısımları, engelli kişinin kardeşleri veya engelli bireyin ailesine bağlı olarak iş akdiyle çalışan sürücüler kullanma hakkına sahiptir.
Kardeş, Kaçıncı Dereceden Akraba Sayılır?
Kardeş, birinci dereceden değil ikinci dereceden akraba sayılmaktadır.
Sıhri Hısım Ne Demektir?
Kan bağı ile değil, kanuni yollarla oluşan hısımlığa sıhri hısım denmektedir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre: Karı ve kocadan her birinin kan hısımları, öteki eşin, aynı derecede sıhrî hısmı olur. Örneğin eşinizin kardeşi, sıhri hısmınızdır.
Engellilik Derecesi %90’ın Üzerinde Olan Engelliler İçin Raporla Alınan Otomobili Kimler Kullanabilir?
%90 ve üzerindeki engelli oranı raporuyla alınan otomobilleri; engelli bireyin birinci dereceye kadar hısımları ile sıhri hısımları, kardeşleri veya kendisine iş akdi ile bağlı olarak çalışan bir sürücü kullanabilmektedir. Yani engelli bireyin annesi, babası, kardeşleri ve çocukları da bu yolla alınan aracı kullanabilme hakkına sahiplerdir. Ayrıca engelli bireyin ailesine bağlı olarak, iş akdiyle çalışan bir sürücü de söz konusu aracı kullanma hakkına sahiptir.
Bununla birlikte; engelli bireyin vasisi, velisi veya kanuni yasal temsilcisi de aracı kullanma hakkına sahiptir.
Engelli Bireyin Torunu, Engelli Raporuyla Alınan Otomobili Kullanabilir mi?
Hayır. Bir üstteki başlıkta yer alan şartlar gereğince; torun birinci dereceden hısım olmadığından otomobili kullanma hakkına sahip değildir.
Engelli Birey, Engelli Raporuyla Alınan Araçta Yoksa Aracı Kullanabilir miyim?
Evet. Engelli birey, araçta olmasa da aracı kullanabilirsiniz. Zira engelli birey için araç alırken ikamet adresinizin bulunduğu Vergi Dairesi Müdürlüğüne, aracı kullanma hakkınızın olduğuna dair taahhütname sunmanız gerekecektir. İlgili taahhütname sonucunda alacağınız ruhsatta aracı kullanması gereken kişilerde adınız yer aldığı için ilgili aracı engelli birey bulunmadan kullanmanız bir sorun arz etmeyecektir.
Engelli Bireye Ait Aracı Kullanmam İçin Engelli Birey ile Aynı İlde İkamet Etmem Şart mı?
Evet. Engelli bireye ait aracı kullanmanız için engelli raporu sahibiyle aynı ilde ikamet etmeniz zorunludur. Nitekim Vergi Dairesi Müdürlüğüne hitaben yazacağınız dilekçede de istisnadan yararlanan engellinin ve istisnalı aracı kullanacak kişilerin ikamet adresinin de yer alması gerekmektedir.
Engelli Bireye Ait Araç ile Şehir Dışına Çıkabilir miyim?
Evet. Eğer aracı kullanabilmek için sunulan taahhütnamede isminiz yer alıyorsa, aracın şehir dışında engelli birey bulunmadan kullanılması serbesttir.
Comentários