Ev Sahibi Hakları Nelerdir? - Gayrimenkul Hukuku
Ev sahibi hakları 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nda (“KANUN”) düzenlenmektedir. Bu kanuna göre ev sahibi;
Şartlarının oluşması halinde kiralananın tahliyesini isteme hakkına sahiptir. Kanuna göre ev sahibinin 10 yıllık kira sözleşmesinin tamamlanmasıyla, tahliye taahhütnamesine dayanarak, iki haklı ihtar sebebiyle, ihtiyaç nedeniyle ve daha birçok sebeple kiralanan evin tahliyesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Zam isteme hakkına sahiptir. Ev sahibi sözleşmeye uygun olarak yenileme tarihlerinde ilgili ay için açıklanan TÜFE oranını aşmayacak şekilde kiraya zam yapma hakkına sahiptir.
Depozito hakkına sahiptir. Depozito isteme hakkı ev sahibine evini olası hasarlara karşı koruma fırsatı tanımaktadır. Kira sözleşmelerinde depozito tutarı belirlenmemişse depozito tutarı 3 aylık kira bedelini aşamaz.
Kiralanana özenle bakılmasını isteme hakkına sahiptir. Kiracı evi sözleşmede kararlaştırıldığı üzere özenle kullanma yükümlülüğüne sahiptir.
Kiracının kiralanandan erken çıkması halinde zarar talep etme hakkına sahiptir.
Kiralananı yeniden kiraya verecek olması veya satılması halinde evin gösterilmesini talep etme hakkına sahiptir. Ev sahibinin evin gösterileceğini belli bir süre önceden kiracıya bildirmesi ve makul saatler için bu hakkını kullanması gerekmektedir.
Kiracı varken kiralananı satma hakkına sahiptir. Bunun için kiracının onayına ihtiyacı yoktur.
Kiracının kiralananı hasarlı teslim etmesi halinde tazminat isteme hakkında sahiptir. Kiracının evi olağan eskimeler dışında ciddi hasarlı olarak teslim etmesi halinde ev sahibinin tazminat davası açma hakkı bulunacaktır.
Ayrıca kanunda bu haklar sınırlı sayıda sayılmamış olup somut durumun şartları dahilinde ev sahibinin birçok hakkı söz konusu olabilecektir.
Ev Sahibi ve Kiracının Sorumlulukları
Kiracı ve ev sahibinin sorumlulukları kanunlarla belirlenmiştir. Ancak Kanun dışında da bu yükümlülükler özel sözleşmelerle düzenlenebilmektedir. Kanuna göre kiracı; kira sözleşmesinde belirtilen süre içinde kira bedelini ödemekle, apartmandaki ortak giderlere katılmakla, eğer evin yapısında değişiklik yapmak istiyorsa ev sahibinin onayını almakla, sözleşmede kararlaştırıldığı üzere evi hasarsız olarak teslim etmekle yükümlüdür.
Buna karşılık ev sahibi de evin kullanımdan doğan olağan yıpranmalar dışındaki ev masraflarını karşılamakla, ev ile ilgili sigorta ve vergileri ödemekle, şartların oluşmaması durumunda kontrat bitmeden evin tahliyesini istememekle yükümlüdür.
Kiracının Ödemelerinde Gecikme Durumunda Ev Sahibi Hakları
Kiracının kira bedelini belirtilen zamanda ödememesi halinde ev sahibi kiracıya ihtar çekerek kiracıya ödeme yapması için en az 30 günlük süre vermelidir. Bu süre zarfında ödeme yapılmadığı takdirde ev sahibi kiracıya tahliye davası açabilir veya tahliye talepli icra takibi başlatabilir.
Comments