top of page

Evlat Edinme

Evlat Edinme Nedir?

Evlat Edinme Evlat Edinme Nedir? Evlat Edinmenin Türleri Nelerdir? Evlat Edinemeyecek Kişiler Kimlerdir? 18 Yaşından Küçükler Nasıl Evlat Edinilir? Küçüğün Evlat Edinilmesinde Anne Babanın Rızası Aranır mı? Erginlerin ve Kısıtlıların Evlat Edinilmesi Nasıl Olur? Evlat Edinme Süreci Nasıl İlerler? Aile Hukuku

Evlat edinme belirli koşullara bağlı olarak gerçekleştirilebilen, evlat edinenle evlatlık arasında yapay bir soybağı oluşturan ve hâkim kararına dayalı olarak kurulan bir hakimiyet tasarrufudur. Evlat edinme ile oluşan ve mahkeme kararı ile kurulan soy bağı, yapay soy bağı olarak adlandırılmaktadır. Evlat edinme ile evlatlık evlat edinenin mirasçısı olur.

Evlat edinilmesindeki amaç çocukların bedensel, sosyal ve zihinsel gelişiminin sağlıklı olması, çocuğun bir aile ortamında büyümesidir. Türk Medeni Kanunu’nda asıl olan küçüklerin evlat edinilmesi olmakla birlikte ergin ve kısıtlılar da istisnai olan bazı hallerde evlat edinilebilmektedir.  

Türk Medeni Kanunu’nun 315. Maddesine göre evlat edinme kararı; evlat edinenin oturma yeri, birlikte evlat edinmede ise eşlerden birinin oturma yeri mahkemesince verilir. Evlat edinmek isteyen kişilerin önce mahkemeye evlat edinme talebinde bulunmaları gerekir. Birlikte evlat edinmenin söz konusu olduğu durumlarda her iki eşin de talepte bulunması şartı aranır. Evlat edinmek isteyen kişinin ya da birlikte evlat edinme durumunda kişilerin ayırt etme gücüne sahip olmaları gereklidir. Evlat edinme başvurusundan önce eşlerden birinin ayırt etme gücünü kaybetmesi ya da ölmesi halinde birlikte evlat edinmeden bahsedilemeyecektir.


Evlat Edinme - Aile Hukuku Avukatı

Evlat Edinme ile ilgili sorularınızı Aile Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Aile Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın. 



Evlat Edinmenin Türleri Nelerdir?

1) Tam Evlat Edinme 

Tam evlat edinmede evlatlığın gerçek anne ve babasıyla olan hısımlık ilişkisi sona erer ve evlat edinen ile evlatlık arasında tam bir hısımlık ilişkisi doğar. Bu sistemin amacı evlatlığın asıl anne ve babası ile olan nesep bağının sona erdirilerek evlatlığın evlat edineni benimsemesini sağlamaktır. Tam evlat edinmede evlatlık ve altsoyu ile evlat edinen birbirlerinin kanuni mirasçıları olurlar.


2) Sınırlı Evlat Edinme 

Sınırlı evlat edinmede evlatlık ve asıl ailesi arasındaki ilişki sınırlı olarak devam ederken diğer bir yandan evlatlık ile evlat edinen arasında da sınırlı bir hısımlık ilişkisi doğar. Bu sistem dahilinde evlat edinen ve evlatlık sözleşme yaparak evlat edinmenin sonuçlarını ortadan kaldırabilirler. Evlatlığın evlat edinene mirasçı olamayacağı şeklinde anlaşma yapılabileceği de buna örnektir.


3) Karma Evlat Edinme 

Karma evlat edinmede erginler ve küçükler açısından farklı usuller izlenmektedir.  Küçüklerin evlat edinilmesinde, evlatlık ile evlat edinen arasında tam bir hısımlık bağı oluşurken evlatlığın asıl anne babasıyla olan ilişkisi sona erer. Erginlerin evlat edinilmesinde ise evlat edinenle tam bir hısımlık bağı doğmamakta ve asıl anne baba ile arasında var olan hısımlık bağı da sona ermemektedir.


Evlat Edinemeyecek Kişiler Kimlerdir?

Kişi 30 yaşını doldurmamışsa evlat edinemez. Evlat edinmek isteyen kişiler evliyse; en az 5 yıldır evli olmaları ve 30 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Bu şartların sağlanmaması halinde evli çiftler evlat edinemezler.


18 Yaşından Küçükler Nasıl Evlat Edinilir?

Küçüğün evlat edinilmesi sırasında gözetilen ilk koşul evlat edinme işleminin küçüğün yararına olmasıdır. Evlat edinecek kişi tarafından, küçük 1 yıl bakılmış ve eğitilmiş olmalıdır. Evlat edinen kişinin başka çocuğu varsa çocuğun yaralarının hakkaniyete aykırı olarak zedelenmemesi gereklidir. 

Evlat edinme işlemini kişiler tek başına yapabileceği gibi evli olmaları halinde birlikte de yapabilirler. Kişi tek başına evlat edinme başvurusu yapacaksa aranan şart kişinin 30 yaşını aşmış olmasıdır. Birlikte evlat edinilecekse, eşler beraber başvuru yaparlar. Kişiler evli değiller ise birlikte evlat edinmeleri kanunen mümkün olmayacaktır. 

Evli çiftler için aranan şartlar; çiftin en az 5 senedir evli olması ve 30 yaşlarını doldurmuş olması gerektiğidir. Bu iki şarttan birinin sağlanamaması durumunda evlat edinme işlemi gerçekleştirilemeyecektir. Eşlerden birinin mevcut evlilikleri dışında başka bir çocuğu varsa ve diğer eş bu çocuğu evlat edinmek isterse en az 2 yıldır evli olmaları ve çocuğu evlat edinmek isteyen eşin 30 yaşını aşmış olması şartları aranır.

Evlat edinme işlemi sırasında ölüm ya da eşlerden birinin ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmesi durumu meydana gelirse diğer eş bu durumların varlığını ispat ederek tek başına evlat edinebilir.

Evlat edinen ve evlatlık arasında en az 18 yaş fark olması gereklidir. Küçüğün ayırt etme gücünde bir eksiklik olmaması halinde evlat edinme sürecinde küçüğün rızası da aranacaktır.


Küçüğün Evlat Edinilmesinde Anne Babanın Rızası Aranır mı?

Küçüğün evlat edinilebilmesi için hem annenin hem de babanın rızası gerekir. Ancak küçüğün evlat edinilebilmesi için verilecek olan rıza, doğumunun üzerinden 6 hafta geçmeden önce verilemez.

Anne ve babanın cayma hakkı kanunen vardır. Küçüğün evlatlık verilmesi halinde hukuki işlemlerin üzerinden 6 hafta geçene kadar cayma hakları saklı kalır. Anne ve babanın cayması durumunda, evlatlık verilen çocuk mahkeme aracılığıyla geri alınabilir. Ancak anne ve babanın evlatlık verilme durumu için ikinci kez onay vermesi halinde karar kesinleşir ve verilen rızanın geri alınması mümkün olmaz.

Anne ve babanın rızasının aranmadığı haller de mevcuttur. Anne ve babanın kim olduğunun bilinmemesi, uzun süredir nerede oturduklarına dair bir bilgi olmaması ve ayırt etme gücü bakımından sürekli olarak yoksun bulunmaları durumlarında rıza aranmayacaktır.


Erginlerin ve Kısıtlıların Evlat Edinilmesi Nasıl Olur?

Kanunda küçükler ile ergin ve kısıtlıların evlat edinilmesi sırasında farklı usuller izlenmesi öngörülmüştür. 

Evlat edinen kişi, ergin ya da kısıtlı bir bireyi evlat edinecekse alt soyunun bu işleme onay vermesi gerekir. Evlat edinecek kişi evliyse, eşinin de rızası aranacaktır. Evlat edinilecek kişiye evlat edinen tarafından en az 5 yıl bakılmalı ve ergin ya da kısıtlı birey eğitilmiş olmalıdır.


Evlat Edinme Süreci Nasıl İlerler?

Evlat edinme işlemi için öncelikle başvuru yapılacak yer Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’dür. Başvurunun incelenmesi sonucunda başvuru kabul edilirse evlat edinmeye yönelik olan bu talep sıraya koyulur. Sıra geldiğinde evlat edinilmek istenen küçük için geçici bakım sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşmenin ardından küçüğün en az bir yıl boyunca bakımı ve eğitimi evlat edinmek isteyen kişilerce karşılanır. Bu süreçte küçük ve evlat edinmek isteyen bir arada yaşar. Süre sonunda Aile Mahkemesi’nde evlat edinme davası açılır.



4 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


whatsapp_tekavukat.png
bottom of page