top of page

Evlilik İzni (Düğün İzni) Nedir?

Evlilik izni, evlenecek işçiye ya da memura evlenmesi durumunda belirli bir süre için izin verilmesi durumudur. İşçi ya da memurun izinli sayılacağı günler açısından ücret kesintisi söz konusu olmaz. Evlilik izni işçi ve memur açısından farklı kanunlarda düzenlenmiştir. Aşağıda bahsedileceği üzere evlilik izni 4857s. İş Kanunu ve 657s. Devlet Memurları Kanunu’nda “mazeret izni” olarak ifade edilmektedir. Buna göre;


  • 4857 sayılı İş kanununda düzenlenen ek madde 2’ye göre evlilik izni çalışanın kendi evliliği söz konusu olduğu durumlarda kullanılır. Süresi 3 gündür. Bu izin işçinin sadece kendisi için geçerlidir.

Evlilik İzni (Düğün İzni) Nedir? | TekAvukat | İş Hukuku Avukatı | Avukat İle Telefon Görüşmesi

İş Kanunu'nun ilgili "Mazeret İzni" başlıklı Ek Madde 2’ye göre:

"İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir. Bu konu kişi özelinde değişiklik göstermektedir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Avukatımız Sizi Arasın” butonuna tıklayarak avukatımızla telefon görüşmesi yapabilirsiniz

  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104’e göre 7 günlük bir izin süresi verilmiştir. Memura verilen evlilik izni, işçiye verilen evlilik izinden farklı olarak, memurun kendisinin veya çocuğunun evlenmesi durumunda 7 günlük bir mazeret izni hakkı tanımlanmıştır.


657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili “Mazeret İzni” başlıklı 104. Maddesi (B) fıkrasına göre: 

“Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.”

  Evlilik İzni (Düğün İzni) Nedir? | TekAvukat | İş Hukuku Avukatı | Avukat İle Online Görüşme

Evlilik İzni Kaç Gündür?

4857 sayılı iş Kanunu işçiler için evlilik iznini ve süresini düzenlemiştir. İşçilerin evlenmesi durumunda yani özel sektör çalışanları için evlilik izni 2025 yılı için 3 gündür. Bahsi geçen 3 günlük süre yasal süredir. Ancak çalışan ve işveren arasındaki iş sözleşmesine bu süre farklılık gösterebilir.


657 sayılı Devlet Memurları Kanunu memurlar için evlilik izni ve süresini düzenlemiştir. Buna göre bahsi geçen kanuna tabi çalışanlar için evlilik süresi 2025 yılı için 7 gündür. 


Hem özel sektör hem de kamu sektörü için belirlenen süreler açısından hafta sonu ve tatil süreleri dahildir. İzni hafta sonuna veya tatil gününe denk gelen işçi ya da memur izninin uzatılmasını talep edemez. 


Evlilik İzni Nasıl Kullanılır?

Memur veya işçi evlilik izni kullanmak isterse öncelikle nikah günü alması gerekir. Nikah günü belirleyen memur veya işçinin evlilik izin süresi kendiliğinden başlamaz. İşçi veya memurun bir dilekçe ile evlilik iznini kullanmak için nikah töreni tarihi alındıktan sonra fakat nikah töreni tarihinden önce ilgili makama başvuruda bulunması gerekir. Ayrıca memur veya işçinin birden fazla evlilik yapması söz konusu ise her evliliği için bu izni kullanabilir. İşveren çalışanının bu hakkı daha önce kullandığı gerekçesiyle tekrar kullanmasını engelleyemez.


Evlilik İzni (Düğün İzni) Nedir? | TekAvukat | İş Hukuku Avukatı | Avukat İle Online Görüşme

Evlilik İzni Ücretli İzin Mi?

İşçi veya memur evlenmesi durumunda evlilik iznini kullanarak işine kanunda belirlenen süre kadar ara verebilir. Evlilik izni kullanılırken çalışanın ücretinden herhangi bir kesinti olmaz. Evlilik izni ücretli izin kapsamında değerlendirilir. Bu konu kişi özelinde değişiklik göstermektedir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Online Avukat Randevusu” butonuna tıklayarak avukatımızla online avukat görüşme randevusu oluşturabilirsiniz


1 Yıl Çalışma Süresi Tamamlanmadan Evlilik İznine Hak Kazanılır Mı?

Evlilik izni yıllık izinden farklı olarak ve “mazeret izni” kategorisinde düzenlenmiştir. Yıllık iznin kullanılabilmesi için en az 1 yıl iş yerinde çalışma şartı aranıyorken evlilik izni “mazeret izni” olduğundan, çalışana çalışma süresi dikkate alınmaksızın izin verilmesi gerekir.


Şimdi Ne Yapmalıyım?


İş Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturmak istiyorum.




Comments


googleyorum.png
whatsapp_tekavukat.png
bottom of page