top of page

Faizlerin Düşmesi Nedeniyle Konut Kredinizi Yeniden Yapılandırdıysanız Dikkat Edin

Güncelleme tarihi: 18 Eki 2022

Yüksek faiz oranıyla çekmiş olduğunuz konut kredinizi faizlerin düşmesi ile yeniden yapılandırmak (refinansman) istemiş olabilirsiniz. Düşük faiz oranından yararlanmak için bankanıza başvurduğunuzda ise bankanız sizden erken ödeme ücreti talep etmiş olabilir. Ne var ki; kredilerin yeniden yapılandırmasında bankaların talep edeceği erken ödeme ücreti hukuka aykırıdır.

Bankaların konut kredilerini erken ödemek isteyen müşterilerden erken ödeme tazminatı istemeleri hukuka uygun olsa da yalnızca kredisini değişen faiz oranına göre yeniden yapılandırmak isteyen müşteriden talep ettiği erken ödeme ücreti hukuka aykırıdır. Yönetmelikte de müşterinin konut kredisinin tamamını ya da en az bir taksitini vadesinden önce ödeyen tüketiciden erken ödeme tazminatı alınabileceği belirtilmiştir. Ancak refinansman durumunda herhangi bir tazminat alınabileceği belirtilmemiştir.

Erken ödeme ile yeniden yapılandırma arasında önemli farklar bulunmaktadır. Erken ödemede müşteri çekmiş olduğu kredinin tamamını ya da en az bir taksitini vadesinden önce ödemektedir. Refinansman işleminde ise kredinin erken ödenmesi gibi bir durum bulunmamaktadır. Yalnızca değişen faiz oranları daha önce çekilmiş olan krediye uygulanır ve daha düşük faizle konut kredisinin kalan tutarı ödenir.

Erken ödeme, kredinin tamamı ya da en az bir taksiti vadesinden önce ödenmiş olduğundan, müşterinin taksit sayısı ya tamamen bitmekte ya da azalmaktadır. Bu yüzden de faiz ödemesi gereken taksit sayısı azalmış dolayısıyla da daha az miktarda faiz ödemesi yapılacaktır. Ancak bu durumda bankanın ödeme planı bozulacağından erken ödeme tazminatı isteyebilmeleri güvence altına alınmıştır.

Yeniden yapılandırmada ise bankalar müşterisinden herhangi bir şekilde tazminat, ceza ya da başka bir isimle ek ücret isteyemezler. Erken ödeme tazminatı sadece kredinin erken ödenmesi durumunda uygulanabilir. Bankalar ise yeniden yapılandırma yapmak isteyen müşteriden erken ödeme tazminatı alabilmek için, müşterinin kredisi sanki ödenmiş gibi göstermek suretiyle kapatabiliyor ve müşteriye yeni bir kredi sözleşmesi imzalatabiliyor. Ancak bankaların kanunu bu şekilde dolaşmaları da Yargıtay tarafından fark edilmiş durumda. Yargıtay bir kararında refinansman işlemini erken ödeme gibi gösteren bankayı haksız bulmuş ve müşteriden alınan tazminatın müşteriye faiziyle iadesine karar vermiştir.


Gayrimenkul Hukuku hakkında "Tarım Yapılan Arsa Vasfındaki Taşınmazın Emlak Vergisi" ve benzeri konulardaki içeriklere ulaşmak ve Gayrimenkul Hukuku Avukatı ile online görüşme ayarlamak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz!




İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page