Fethi Kabir
- Tek Avukat
- 17 May
- 2 dakikada okunur
Fethi Kabir Nedir?
Defin işlemleri halihazırda gerçekleştirilmiş bir kimsenin mezarının bazı hukuki ihtilaflar nedeniyle inceleme yapılmak üzere açılması ve cesetten örnek alınması hukukumuzda fethi kabir olarak tanımlanmaktadır. Fethi kabir işleminin hukuki dayanağı Ceza Muhakamesi Kanunu’nun 87. Maddesinde yer alan düzenlemesidir.
CMK m. 87/4: Gömülmüş bulunan bir ceset, incelenmesi veya otopsi yapılması için mezardan çıkarılabilir. Bu husustaki karar, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından verilir. Mezardan çıkarma kararı, araştırmanın amacını tehlikeye düşürmeyecekse ve ulaşılması da zor değilse ölünün bir yakınına derhâl bildirilir. Fethi Kabir ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Avukat Sizi Arasın” butonuna tıklayarak avukatımızla telefon görüşmesi yapabilirsiniz.
Fethi Kabir Hangi Durumlarda Yapılır?
Fethi kabir işlemi pek çok farklı hukuki ihtilaf durumunda söz konusu olabilmektedir. Örneğin mirasçılıkla ilgili hususlarda ölmüş bir kimsenin babalık ihtimalinin varlığı halinde ya da akrabalık ilişkilerinin tespitinde DNA örneği alınabilmesi için bu işlem sıklıkla uygulanmaktadır. Yine kişi gömüldükten sonra doğal olmayan yollarla öldüğü, öldürüldüğü iddiasının varlığı halinde de mezardan çıkarma işlemleri uygulanacaktır. Yine defnedilen kişinin kimliği hakkında şüphe bulunması, malpraktis ve sigorta davalarında da bu işlemin uygulandığı görülmektedir. Fethi Kabir ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Online Avukat Randevusu” butonuna tıklayarak Aile Hukuku avukatımızla online avukat görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.
Fethi Kabir Kararını Kim Verir?
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 87. maddesi ile gömülmüş bulunan bir cesedin inceleme veya otopsi için mezardan çıkarma kararının verilmesine dair yetki, soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısına kovuşturma evresinde mahkemelere verilmiştir.
Fethi Kabir İşlemine Rıza Göstermemek Mümkün Müdür?
Fethi kabir işleminin gerçekleştirilmesine dair mezardan çıkarma kararı, yapılacak incelemenin ve davanın amacını tehlikeye düşürmeyecekse ve ulaşılması da zor değilse ölünün bir yakınına derhal bildirilecektir. Ancak bu durumların varlığı halinde yakınların haberi dahi olmaksızın fethi kabir işlemi uygulanacaktır. Özetle fethi kabir için yakınların herhangi bir izni aranmaz.
Şimdi Ne Yapmalıyım?
Aile Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturun veya formu doldurun, Avukat Sizi Arasın!
Aile Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturmak istiyorum.
Comments