top of page

Geçici Vergi

Geçici Vergi Nedir?

Ticari faaliyetler ile kazanç sağlayan işletmeler bu kazançlarına istinaden gelir vergisi ödemekle mükelleftir. Gelir vergisi uygulamaları Gelir Vergisi Kanunu’nda belirlenen esaslar çerçevesinde uygulanmaktadır. Gelir vergisi uygulamalarından birisi de geçici vergidir. Halk arasında peşin vergi olarak da bilinen geçici vergi uygulaması gelir vergisi mükellefi olup basit usulde vergilendirilenler hariç ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbapları ve kurumlar vergisi ödemekle yükümlü olan işletmelerin üçer aylık gelirleri üzerinden hesaplanan vergi türüdür. Cari vergilendirme süreci içerisindeki kazançlardan bir takvim yılı içinde ödenen geçici vergiler yıllık gelir veya kurumlar vergisinden düşülmektedir. Böylece yıl içerisindeki kardan hesaplanarak tek seferde ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisine istinaden üçer aylık periyotlarda geçici vergi ödemesi gerçekleştirilmektedir. 


Geçici Vergi Konusu İle İlgili Sorularınızı Hemen Uzman Avukatımıza Sorun

Geçici ile ilgili sorunuzu Uzman Vergi Hukuku Avukutamızla birebir görüşebilirsiniz. Uzman Avukatımızla telefonla görüşmesi oluşturmak için tıklayın.



Geçici Vergi Kapsamına Giren Kazançlar Nelerdir?

Ticaret veya e-ticaret kazançları, serbest meslek kazançları ve kurumlar vergisi mükellefleri olan şirketlerin kazançları geçici vergi kapsamına girmektedir. Geçici vergi ödemeyen şirket türleri; adi ortaklıklar, kolektif şirketler ve adi komandit şirketlerdir. Bu şirketler gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmadığı için elde ettiği kazançlardan ötürü geçici vergi ödememektedir. Fakat bu kuruluşlardaki ortakların şirketlerinden aldıkları kazançlar ticari meslek kazancı sayıldığından geçici vergi kapsamında değerlendirilmektedir. 


Geçici Vergi

Geçici Vergi Neden Alınır?

Geçici vergi uygulaması gelir vergisi ve kurumlar vergisi kapsamındaki mükelleflerin ödemesi gereken vergilerin peşinen üçer aylık periyotlarla ödenmesini sağlamaktadır. Geçici vergiler gelir vergisi veya kurumlar vergisinden mahsup edildiği için ayrıca bir vergi ödemesi olarak değerlendirilmemektedir. 


Geçici Vergi Dönemleri Nelerdir?

Geçici vergi dönemleri her yılın üçer aylık periyotları üzerinden belirlenmektedir. Her yılın ilk geçici vergi dönemi Ocak-Şubat-Mart ayı içindeki kazançları, ikinci geçici vergi dönemi Nisan-Mayıs-Haziran ayı içerisindeki kazançları, üçüncü geçici vergi dönemi Temmuz-Ağustos-Eylül ayı içerisindeki kazançları kapsamaktadır. Dördüncü geçici vergi dönemi ise 31639 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7338 sayılı kanunla kaldırılarak ödemesi kurumlar beyannamesine ötelenmiştir. Her yıl üçer aylık periyotlarla düzenlenen geçici vergi beyannamelerinin ilgili üçer aylık dönemi takip eden ikinci ayın 17. Günü akşamına kadar verilmesi gerekmektedir. 


Geçici Verginin Ödenmemesinin Sonuçları Nelerdir?

Üçer aylık periyotlarla hesaplanan geçici vergi tutarının ödenmemesi durumunda gelen vergi yıllık gelir vergisi veya kurumlar vergisi ödemesinde tahsil edilir. Yıllık gelir vergisi veya kurumlar vergisinden tahsil edilen ve geçici vergide ödenmeyen tutarlara ilgili yıl için belirlenen gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi geçici verginin vade tarihinden ödendiği tarihe kadar uygulanır. 



5 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Tapu Harcı

Damga Vergisi

Comments


bottom of page