Hakaret Suçu Nedir?
Hakaret suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda düzenlenmektedir. Hakaret fiillerinin cezalandırılması ile korunmak istenen hukuki değer, kişilerin şeref, haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, diğer fertler nezdindeki saygınlığıdır.
Hakaret suçunun oluşması için gereken bazı şartlar mevcuttur. Suçun mağdur veya mağdurlarının kim olduğunun kesinlikle belirlenmesine yarayacak unsurların varlığı halinde mağdur belli olmuş olur. Mağdurun kim olduğu belirlenmedikçe onur, şeref veya saygınlığın rencide edildiğinden söz edilemeyecektir. Ancak suçun mağdurunun isminin zikredilmesi suçun oluşması için mecburi değildir. Fail hakaret suçunu işlerken mağdurun ismini açıkça belirtmemiş veya isnat ettiği fiili üstü kapalı şekilde yapmışsa, isnadın içeriğinde ve mağdurun şahsına ithaf edilmesinde tereddüt edilmeyecek derecede karineler varsa hakaret olmuş kabul edilmektedir.
Hakaret Sayılmayan Kelimeler - Ceza Hukuku Avukatı
Hakaret Sayılmayan Kelimeler ile ilgili sorularınızı Ceza Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Ceza Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın.
Ceza Hukuku Avukatımızla Hakaret Sayılmayan Kelimeler konusunu görüşmek için aşağıdaki bölümden Online Avukat Görüşme Randevusu oluşturabilirsiniz.
Hakaret Sayılmayan Kelimeler Nelerdir?
Kanunda açıkça hangi kelime ve sözlerin hakaret sayılmayacağı tanımlanmamış ve uygulamaya bırakılmıştır. Günlük yaşamımızda kaba, onur kırıcı, aşağılayıcı ve rencide edici sözler olarak nitelendirebileceğimiz bazı kelime ve sözler, içtihat kararları ile hakaret niteliğini oluşturmamaktadır.
Yargıtay’ın hakaret saymadığı bazı kelime ve sözler
Satılmış- çingene- dönek- aç gözlü- sefil
Kaypak- kukla- zibidi- embesil- edepsiz- korkak
Karaktersiz- domuz- hıyar- hanzo- lavuk- cahil
Adam değilsin.
İn aşağı lan!
Sen delirmişsin, psikiyatriye gitmelisin!
Adam ol!
Allah belanı versin!
Terbiyesizlik yapma!
Kaç kuruşluk adamsın!
Seni paramla satın alırım.
Basitsin!
Üç kağıtçı
Gavur
Sen insan değilsin!
IQ seviyen düşük!
Ben sizin ne mal olduğunuzu biliyorum!
Ukalalık yapma!
Fakat belirtmek gerekir ki Yargıtay’ın çeşitli kararlar ile hakaret olarak nitelendirmediği kelimelerin hiçbir surette hakaret kabul edilmeyeceği söylenemez. Zira hakaret suçunun unsurlarında da belirtildiği gibi fiilin mağdurunun kim olduğunu belirten/vurgulayan ifadelerde; kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide ettiği kabul edilmektedir. Söylenen sözlerin kime söylendiği, ne şekilde söylendiği hakaret suçunun oluşup oluşmadığını belirlemede önem taşımaktadır.
Yargıtay Tarafından Hakaret Sayılmayan Kelimelerle İlgili Bazı Kararlar
“Gerici yobazlar”
Yargıtay 18. CD. E. 2017/4058 K. 2018/537 T. 22.1.2018
“Allah belanı versin” şeklindeki sözler hakaret değil, beddua niteliğindedir.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 21.01.2014, 2012/24981 E., 2014/1337 K.
Müştekilere hitaben söylediği "siz Allah'sızsınız, Allah Belanızı versin, korkaklar'' şeklindeki ifadeler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, bu sözlerin, müştekilerin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, kaba söz ve beddua niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarını oluşturmadığı gözetilmeden, yasal olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçeyle mahkumiyet kararı verilmesi yasaya aykırıdır.
Yargıtay 18. Ceza Dairesi, 28.12.2016, 2015/20085 E., 2016/20082 K.
Yargılamaya konu somut olayda; iddianamede geçen ve sanığın katılan ile mağdurlara hitaben adliye merdivenlerinde ve nezarethaneye alınacağı sırada söylediği kabul edilen “siz kimsiniz lan, lan hepiniz artistsiniz” şeklindeki sözlerinin katılan ve mağdurların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu ve hakaret suçunu oluşturmadığı, sanığın hakaret suçunu oluşturan “yavşağa, bak şerefsizler" şeklindeki sözlerinin ise adliyenin nezarethane kısmında söylediği anlaşıldığından hakaret eyleminde aleniyet unsurunun oluşmadığı gözetilmeden TCK'nın 125/4. maddesinin uygulanması,
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 25.05.2021, 2020/14705 E., 2021/15523 K.
Sanığın karakolda babası ile telefonda konuşurken katılanı kastederek söylediği kabul edilen “buradaki polis cinslik yapıyor, buradakilerin hepsi cins, artist” şeklindeki sözlerinin, ağır ve kaba eleştiri niteliğinde olduğu ve hakaret suçunu oluşturmadığı gözetilmeden, sanığın beraatı yerine mahkumiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Yargıtay 18. Ceza Dairesi, 18.01.2016, 2015/16636 E., 2016/773 K.
Sanığın katılana yönelik sarf ettiği kabul edilen, “ahlaksız sensin” biçimindeki sözlerin, nezaket dışı ve kaba söz niteliğinde olup, hakaret suçunun yasal unsurlarını oluşturmadığı gözetilmeden, sanığın beraati yerine, yerinde olmayan gerekçeyle yazılı şekilde hüküm kurulması yasaya aykırıdır.
Yargıtay 18.Ceza Dairesi, 26.02.2018, 2016/1375 E., 2018/2464 K.
Sanıkların, olay günü katılana hitaben sarf ettikleri kabul edilen “terbiyesizler, saygısızlar” biçimindeki sözlerin, nezaket dışı ve kaba söz niteliğinde olup, hakaret suçunun yasal unsurlarını oluşturmadığı gözetilmeden, sanık hakkında beraat kararı verilmesi yerine, suçların oluştuğu ve karşılıklı işlendiği kabul edilerek yazılı biçimde hükümler kurulması bozmayı gerektirmiştir.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 04.02.2019, 2014/41860 E., 2019/1103 K.
Rahatsızlığı sebebiyle acil servise müracaat eden sanığın, hekim olan katılana "Polislerin maşasısın." demek suretiyle kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçunu işlediği iddia ve kabul olunmuşsa da; ; sanığın söylediği kabul edilen sözün muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, nezaket dışı ve kaba hitap tarzı niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarını oluşturmadığı gözetilmeden, sanık hakkında mahkûmiyet hükmü kurulması hukuka aykırıdır.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 12.09.2023, 2021/13663 E., 2023/20864 K.
Katılanın sanığa göndermiş olduğu mesajda hakkını helal etmeyeceğine yönelik ifadesine sanığın “…bende hakkın varsa Allah rızası için etme, edersen şerefsizsin…” diyerek karşılık verdiğinin anlaşılması karşısında, isnadın şarta bağlı veya bir olasılık halinde dile getirildiği, hakaret etme kastıyla hareket edilmediği gözetilmeden sanığın mahkûmiyetine karar verilmesi hatalıdır.
Yargıtay 18. Ceza Dairesi, 19.09.2016, 2015/11227 E., 2016/14515 K.
Olay günü sanığın, öleni kastederek sosyal paylaşım sitesinde yazdığı “hakkımı helal etmiyorum, özgür körükçü sırf siyaset devreye girdi diye D4 belgemi vermemiştin Allah affetmesin seni", "yaktığın çırada kavrul İnşallah" ve "takdir ilahiden kaçış yok er veya geç hepimiz nasibimizi alacağız ama kötü bir şekilde, ama iyi bir şekilde. Sen benim ayağımın altını kazanları tez zamanda yak yarabbim” şeklinde ve kaba hitap tarzı niteliğindeki sözlerinin, onur, şeref ve saygınlığı rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, mahkumiyet kararı verilmesi, hukuka aykırı görülmüştür.
Yargıtay 18. Ceza Dairesi, 08.01.2019, 2018/3618 E., 2019/590 K.
Comments