Hisseli Tapu Nedir?
Hisseli tapu nedir sorusu gayrimenkul arayışında olanların araştırdığı konulardan biridir. Türk Hukuku’nda taşınmazlar üzerinde birden fazla kişi malik olabilmektedir. Birlikte mülkiyet olarak adlandırılan bu mülkiyet türü payların niteliğine göre paylı mülkiyet ve elbirliği ile mülkiyet şeklinde ayrıma tabiidir. Paylı mülkiyette maddi olarak bölünmemiş bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişi taşınmazın tamamında belirli paylar oranında hak sahibidir. Elbirliği ile mülkiyette de birden fazla kişinin aynı taşınmaz üzerinde malik olma durumu söz konusudur. Ancak paylı mülkiyetten farklı olarak elbirliği ile mülkiyette taşınmaz üzerinde sahip olunan pay oranı belirli değildir.
Gerek paylı mülkiyette gerekse de elbirliği ile mülkiyette birden fazla kişinin hak sahibi olması tapuların hisseli olarak düzenlenmesi sonucunu doğurmaktadır. Taşınmaz malın ortaklarının yer aldığı tapu türü hisseli tapu olarak adlandırılmaktadır.
Hisseli Tapu - Gayrimenkul Hukuku Avukatı
Hisseli Tapu ile ilgili sorularınızı Gayrimenkul Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Gayrimenkul Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın.
Gayrimenkul Hukuku Avukatımızla Hisseli Tapu konusunu görüşmek için aşağıdaki bölümden Online Avukat Görüşme Randevusu oluşturabilirsiniz.
Hisseli Tapu Satılır Mı?
Hisseli tapuya sahip olan hissedarlar ‘’hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?’’ sorusuna cevap aramaktadır. Taşınmaz üzerinde hisse sahibi olan maliklerin kendi paylarını satmaları konusunda hukuki bir engelleri bulunmamaktadır. Aksine bir sözleşme imzalanarak hisseli tapuda kullanım hakkı ve yönetimi ortaklaşa olacak şekilde belirlenmemişse her hissedar kendine düşen payı satmak konusunda serbesttir. Hisseli tapunun satışında diğer hissedarların önalım hakkı bulunduğundan öncelik diğer hissedarlara tanınabileceği gibi dışarıdan kişilere de satış mümkündür. Hisseli tapu satılabileceği gibi rehin konusu olabilmekte ve alacaklılar tarafından hacze de konulabilmektedir.
Tapu Hisseli Olunca Ne Olur?
Müstakil tapu, bir gayrimenkul üzerinde tek bir kişinin hak sahibi olduğunu gösterir nitelikteki tapudur. Hisseli tapu nedir sorusuna cevap olarak, bir taşınmaz üzerindeki mülkiyetin belirli hisseler üzerinden birden fazla kişiye ait olması ise hisseli tapu olarak ifade etmektedir. Tapu hisseli olunca ilgili taşınmazın kullanım ve yönetiminde birden fazla kişi hak sahibi olmaktadır. Örneğin her bir hissedarın hissesine düşen yeri ayrıca tahsis edilmemişse her hissedar taşınmazın bütününde söz sahibidir. Bu nedenle taşınmazın bölümleri hissedarlar arasında tahsis edilmemiş ise bir hissedar diğerinin rızası olmadan üçüncü bir kişi ile kira sözleşmesi yapamamaktadır.
Hisseli Tapu Tehlikeli Mi?
Henüz kat mülkiyetine geçilmemiş konutlarda, tarla ve arsalarda hisseli tapu durumu pek çok kez karşımıza çıkmaktadır. Yine murisin bıraktığı tereke sonucunda mirasçılara geçen taşınmazlar üzerinde elbirliği ile mülkiyet ortaya çıkmaktadır. Hisseli tapu sonucunu doğuran bu tür birlikte mülkiyet hallerinde miras kalan taşınmazı mirasçılardan biri satmak istemiyor, diğeri satmak istiyor sorunu ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bunun gibi hisseli tapu riskleri teşkil edebilecek bazı durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
Belirsizlik durumu: Hisseli tapu nedir sorusuna cevap olarak hisseli tapuda hissedarların pay oranı ¼, 1/8 gibi oranlar ile belirlenmiştir. Fakat hisse oranları belirli olmasına rağmen bu pay taşınmazın tamamında geçerli olduğundan yer tahsisi sorunu ortaya çıkabilmektedir.
Paydaş sayısında ciddi artış: Bir hissedarın vefatı durumunda kendisine düşen hisse mirasçılarına geçmektedir. Bunun sonucunda mirasçı sayısı kadar paydaş artışı olmaktadır. Bu durum hissedarlar arasında birlikte hareket etmesini zorlaştırmakta ve fikir ayrılıklarına neden olmaktadır.
Diğer hissedarların önalım (şufa) hakkını kullanması: Diğer hissedarlar önalım hakkını kullanabilir. Bu halde örneğin tapu kaydında gayrimenkulün satış bedeli cüzi miktar üzerinden belirlenmiş ise taşınmazın diğer hissedarları bu bedel üzerinden taşınmazı öncelikli olarak alma imkanına sahip olacaktır.
Tek başına hareket edememe riski: Taşınmaz üzerinde yerler ayrıca tahsis edilmedikçe her bir paydaş taşınmazın tamamında kullanım ve yönetim hakkına sahiptir. Bu nedenle örneğin hissedarlardan biri diğer hissedarların izni olmadan kendi hissesini kiraya verememektedir.
İzale-i Şüyu davası açılması: Tapu satış işlemleri sırasında serbest hareket etmek isteyen hissedarlar ortaklığın giderilmesi amacıyla her zaman izale-i şüyu davası açabilmektedir. Bu davanın açılması hem zaman hem de para kaybına neden olabilmektedir. İzale-i şüyu davası hissemi satmak istemiyorum diyen hissedarların zor duruma düşmesine neden olabilecek hisseli tapu risklerindendir.
Hissedarlıktan çıkarılma ihtimali: Hisseli tapu nedir sorusuna risk teşkil eden durumlardan bir diğeri, diğer hissedarların talebi doğrultusunda bir hissedarın hissedarlıktan çıkarılma ve böylelikle mülkiyet hakkını kaybetme durumudur.
Hisseli Tapuda Anlaşmazlık Olursa Ne Olur?
Hisseli tapularda birlikte hareket etme gibi çeşitli nedenlerden dolayı anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir. Anlaşmazlıkların çözümü için arabuluculuk, tahkim veya mahkeme gibi hukuki yollara başvurmak gerekmektedir. Özellikle izale-i şüyu davası hisseli tapuda yaşanan anlaşmazlıkların çözümü noktasında en çok başvurulan yöntemdir. Bu dava sayesinde hissedarlar arasındaki birlikte mülkiyet sona erdirilmektedir. Aynen taksim yapılarak taşınmaz üzerinde tek başına mülkiyet sağlanabileceği gibi satış sağlanarak herkesin payına düşen bedeli alması sağlanabilmektedir.
Arsadan Hisseli Tapu Nedir?
Bir taşınmaz türü olan arsa üzerinde mülkiyetin sağlanması tek başına olabileceği gibi birden fazla kişi ile birlikte de olabilmektedir. Özellikle büyük bir alana sahip olan arsaların birçoğunda müşterek arsa ne demek sorusunun karşılığı olarak hisseli tapu gündeme gelmektedir. Arsada hisseli tapuda arsanın bütününde tapuda ismi yazılı paydaşlar hak sahibidir. Ancak özellikle paydaşlar arasında anlaşmazlık yaşanmasının önüne geçebilmek için çoğunlukla her hissedarın yeri çit çekmek, çevrelenmek suretiyle belirlenmiştir.
Hisseli Tapu Nasıl Satılır?
Hisseli tapularda her bir hissedar payına düşen hissesini bağımsız bir şekilde satabilmektedir. Satış konusunda diğer hissedarların bilgisi ve iznine ihtiyaç bulunmamaktadır, alıcı ve satıcının anlaşması yeterlidir.
Terekeden miras kalması durumunda ise elbirliği ile mülkiyet söz konusu olmaktadır. Bu halde kardeşlerden birinin tek başına satışa yetkisi bulunmamaktadır. Yetkisiz olarak yapılan satışlarda kardeşler arasında tapu iptal davası gündeme gelmektedir. Kardeşler arasında hisseli tapu anlaşmazlıklarının sonlandırılması avukat desteği ile izale-i şüyu davası açılmalıdır.
Comments