İşyeri Hekimi, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Bulundurma Zorunluluğu
- Tek Avukat
- 16 May
- 2 dakikada okunur
İşyeri Hekimi, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Bulundurma Zorunluluğu
Günümüzde iş sağlığı ve güvenliği önem arz eden konulardandır. 2013 yılında yürürlüğe girmiş olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun elliden az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı işe işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğuna dair düzenlemesi 2025 yılında uygulanmak üzere ertelenmişti. 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle ertelemeler son bularak yürürlüğe girmiştir ve ‘’Elliden Az Çalışanı Olan ve Az Tehlikeli Sınıfta Bulunan İş Yerlerinde İSG Hizmetleri Zorunluluğu’’ olarak mevzuat değişikliği düzenlenmiştir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Avukatımız Sizi Arasın” butonuna tıklayarak avukatımızla telefon görüşmesi yapabilirsiniz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
İşyerlerinde,
Çalışanlara sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı sağlamak,
Çalışma ortamının negatif etkilerinden çalışanları korumak,
Oluşabilecek riskleri belirleyip tamamen ortadan kaldırmaya veya en aza indirmeye çalışmak,
Çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığı için alınan önlemler, oluşturulan sistemler ve uygulanan yönetmeliklerin toplamına verilen isimdir.
Tehlike Sınıfları Nelerdir?
Tehlike sınıfları çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olmak üzere üçe ayrılır.
Çok tehlikeli sınıf: İnşaat, ağır sanayi, petrol istasyonları, maden, tersane gibi işlerin yapıldığı yerler örnek olarak verilebilir.
Tehlikeli sınıf: İmalat, kesme, boyama, servis gibi işlerin yapıldığı işyerlerinden oluşur.
Az tehlikeli sınıf: Büro faaliyetleri, oteller, gıda, parakende, alışveriş yerleri gibi firmalardan oluşmaktadır.
İlgili Kanun
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, işyerinde oluşabilecek iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı çalışanları korumayı amaçlar. Kanunun esas ilkeleri; risklerin önceden belirlenmesi, bu risklere karşı uygun tedbirlerin alınması ve alınan bu tedbirlerin sürekli olarak denetlenmesidir. Bu kapsamda işveren işyerinde risk değerlendirmesi yapmalı, uygun iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini devreye sokmalı ve ilgili hizmetlerin bulundurulmasını sağlamalıdır. 1 Ocak 2025 itibariyle çalışanı olan tüm işyerleri için zorunlu hale gelmiştir. Bunun gibi durumlarda avukat yardımı almak daha sonra karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmek açısından önem taşır. İşyeri Hekimi, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Bulundurma Zorunluluğu sorularınız için aşağıdaki bağlantıdan online görüşme oluşturabilirsiniz.
Avukatlık Bürosuna Etkileri Nelerdir?
Avukatlık büroları genellikle masa başı çalışmaları ile bilinmektedir. Belge ve dosya yönetimi gibi az tehlikeli faaliyetler yürütmektedir. Az tehlikeli kategorisine girse dahi artık işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurulması zorunludur. Bu durum sayesinde İSG-KATİP gibi elektronik sistemler üzerinden düzenli olarak denetim sağlanmalı ve tüm bu süreçler kayıt altına alınmalıdır. Kısacası avukatlık büroları da işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı hizmetlerini zamanında ve eksiksiz bir şekilde sağlamak zorundadır.
Düzenlemenin Uygulaması Nasıl Olacaktır?
İşveren veya çalışanlar işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olarak atanarak hizmetleri kendi bünyelerinde gerçekleştirebilirler. Bu durumda ilgili kişiler eğitim programlarını tamamlayıp sınavlardan geçmeli ve belge sahibi olmalılardır.
Buna alternatif olarak OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) veya ÇASMER (Çalışan Sağlığı Merkezi) gibi yetkili kuruluşlardan profesyonel hizmet alarak yükümlülüklerini yerine getirebilirler.
Yaptırımlar Nelerdir?
Yeni düzenleme çerçevesinde, 2025 yılında elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı hizmetlerini sağlamayan işyerleri için 88.663 TL tutarında idari para cezası öngörülmüştür. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren bahsedilen bu yükümlülüklerini mutlaka zamanında ve eksiksiz yerine getirmeleri, ileride karşılaşılacak ağır cezaların önüne geçmek açısından büyük önem taşımaktadır.
Comentários