top of page

İcra Emri Geldi Ne Yapmalıyım?

İcra Emri Nedir?

İcra emri, borçluya borcunu ödemesini aksi halde nasıl ve hangi sürede itiraz edebileceğini, bunların sonuçları hakkında ikaz ve ihtarları içeren borçluya karşı yapılan ilk icra takip işlemidir.


Alacaklının icra dairesine yaptığı takip talebi sonrası borçluya icra emri gönderilir. icra emrindeki borç kesin bir borç değildir. 


İcra Emri Konusunda Uzman Afet Hukuku Avukatımız

İcra Emri ile ilgili sorularınızı Uzman İcra Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Uzman İcra Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın. 



İcra Emri Geldiğinde Yapılması Gerekenler

İcra Emri Geldi Ne Yapmalıyım? İcra Emri Nedir? İcra Emri Geldiğinde Yapılması Gerekenler İcra Emrine İtiraz Nasıl Yapılır? İcra Emrine İtirazın Sonucu Nedir?

İcra emrini tebliğ alan borçlu veya borçlu görünen, icra emri usulüne ve kanuna uygun gönderilmişse iki şekilde yol izleyebilir. Hareketsiz kalarak itiraz süresini geçirebilir ve dolayısıyla itiraz etmez. Yada borçlu olmadığını düşünüyorsa icra emri gönderen icra dairesine itiraz edebilir. İcra takibinde borçlu, icra dairesi tarafından kendisine gönderilen icra emrine 7 gün içinde itirazlarını bildirirse, takip durur. Borçlu, kendisine gönderilen icra emri üzerine, böyle bir borcun hiç olmadığı, olduğu ama sona erdiği, icra emrinde belirtilen miktarda olmadığı, zamanaşımına uğradığı, henüz vadesinin gelmediği, şarta bağlı olduğu veya senet altındaki imzanın kendisine ait olmadığı gibi sebeplerle itiraz edebilir. Borçlu itirazında mutlaka bir sebep bildirmek zorunda değildir. Ancak bildirmiş ise bu itiraz sebepleri ile bağlı olup bunları daha sonra değiştiremediği gibi başka bir itiraz sebebi de ekleyemez. İtiraz süresi içinde itiraz edilmezse icra emri ve icra takibi kesinleşir. Çünkü yedi günlük süre hak düşürücü süredir. İtiraz süresi hesaplanırken borçlunun kendisine gönderilen tebliğ tarihi yani borçlunun tebellüğ ettiği tarih esas alınır. Takibin kesinleşmesi durumunda alacaklı, borçlunun malvarlığına veya malvarlığı bulunmadığı takdirde maaşının belirli bir oranına haciz koyarak alacağını elde etme imkanı bulur.


Ancak kambiyo senedine dayalı takipte borçlu, icra emrinin kendisine tebliğinden itibaren 5 gün içerisinde takibi yapan icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesine dilekçe ile başvurarak imzaya veya borca itiraz hakkını kullanabilir.


İcra Emrine İtiraz Nasıl Yapılır?

İcra emri takibi genel haciz yoluyla başlatılmışsa, icra emrine yapılacak itiraz takibin yapıldığı ilgili icra dairesine; kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takipte ise itiraz bir dilekçe ile icra mahkemesine yapılır..


Borçlu icra emrine kusuru olmaksızın süresi içerisinde itiraz edememişse; engelin kalktığı günden itibaren 3 gün içerisinde “icra mahkemesine” başvuru yapılabilir.


Borçlu itirazı yazılı dilekçe veya sözlü yapabilir. İtiraz tutanağa geçirilir.  İtirazdan dolayı borçludan herhangi bir gider alınmaz ve borçluya itiraz ettiğine dair bir belge verilir. İcra dairesi 3 gün içerisinde, bu itirazı alacaklıya bildirir.


İcra Emrine İtirazın Sonucu Nedir?

Süresinde ve usulüne uygun olarak yapılan geçerli bir itiraz, takibi kendiliğinden durdurur.


Genel haciz yoluyla takiplerde icra emrine itiraz etmek takibi durdurur. İtiraz ile artık başka icra işlemi yapılmaz. Takibe devam edebilmek için alacaklının itirazın kesin veya geçici kaldırılması yollarına başvurması ya da itirazın iptali davası açarak bunlarda başarılı olması gerekmektedir. Aksi takdirde takip devam etmez ve borçlu malları haczedilemez.



11 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page