İhtarname Nedir?
İhtarname, basit tabiriyle karşı tarafa uyarı mahiyetinde gönderilen bildirim olarak tanımlanabilir. Hukuki bir terim olarak ise Noterlik Kanunu’nun 98. Maddesinde ihtarnamenin tanımı yapılmıştır. İlgili Kanun maddesine göre her türlü hukuki işlemlerde muhatabına kanun, sözleşme, örf ve adetten doğan hak ve isteklerin yazılı şekilde bildirilmesi veya haber verilmesi için yapılan işlemlere ihtarname veya ihbarname dendiği belirtilmiştir.
Hukuken geçerli bir ihtarnameden söz edebilmek için madde devamında belirtildiği üzere Noterlik Kanunu’nda öngörülen şekil ve şartlara uyulmalıdır. Yalnızca belirtilen şekil ve şartlara uyularak hazırlanmış ihtarname resmi bir belge olarak kabul edilmektedir. Kişilerin belirtilen şartlara uymadan ve noter aracılığıyla göndermeden bizzat kendilerinin hazırladığı uyarı mahiyetindeki bildirimler ihtarname olarak kabul edilmemektedir.
Geçerli bir ihtarname örneği için aşağıdaki unsurların bulunması gerekmektedir:
İhtarname metninde ihtarnamenin içeriğini oluşturan konuya değinilmelidir.
İhtarnameyi gönderen kişinin adı soyadı ve açık adresi bulunmalıdır.
İhtarnameyi gönderen kişinin imzası bulunmalıdır.
Noter imzası, mührü ve tebliğ şerhi yer almalıdır.
Yukarıdaki şartları sağlayan bir ihtarname hazırlanmak suretiyle noter vasıtasıyla ihtarname ücreti 2024 tarifesi üzerinden muhataba ihtarda bulunmak mümkündür.
İhtarname - Borçlar Hukuku Avukatı
İhtarname ile ilgili sorularınızı Borçlar Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Borçlar Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın.
Borçlar Hukuku Avukatımızla İhtarname konusunu görüşmek için aşağıdaki bölümden Online Avukat Görüşme Randevusu oluşturabilirsiniz.
İhtarname Geldikten Sonra Ne Olur?
İhtarname, hakkın korunması için ortaya çıkan çeşitli sebeplerden dolayı gönderilebilmektedir. Kiralananın tahliyesi veya işten çıkarma gibi durumlar en yaygın ihtarname gönderilme sebepleri arasındadır. İhtarnameyi gönderen taraf noterden ihtarname çektikten sonra ne yapmalı sorusuna cevap ararken ihtarname gönderilen taraf da ihtarname geldikten sonra ne olur sorusuna cevap aramaktadır.
İhtarnameyi gönderen taraf noterden çekilen ihtarname sorgulama sayesinde ihtarnamenin muhataba ulaşıp ulaşamadığını kontrol edebilmektedir. Kendisine ihtarnameye ulaşan taraf ise ihtarnamenin konusuna göre süreci yönetmelidir. Örneğin kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreç farklı yürütülürken işten çıkarma için çekilen ihtarnamede süreç farklıdır. Ancak genel olarak ihtarname geldikten sonra yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
İhtarnamenin ne için gönderildiğinin anlaşılması için detaylıca incelenmelidir.
İhtarnamenin içeriği çeşitli talepler içeriyorsa bu talepler değerlendirilmelidir.
Taleplerin karşılanması durumunda veya taleplerin haksız olduğu kanaatine varılması hâlinde ihtarnameyi gönderen tarafa yasal süresi içerisinde cevap verilmelidir.
İhtarname içeriğiyle ilgili anlaşma sağlanamaması hâlinde hukuki sürece geçilebilmektedir.
İhtarname Nedir Neden Çekilir?
İhtarname, yukarıda değindiğimiz üzere her türlü hukuki işlemde karşı tarafa hakların ve isteklerin bildirilmesi için yapılan yazılı işlemdir. İhtarname neden çekilir sorusuna cevap olarak günlük yaşantımızda pek çok durumda ihtarname gönderme gereği oluşabilmektedir. İşçi işveren uyuşmazlıkları, payli mülkiyette paydaşlardan birine yönelik ecrimisil talepleri, ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname örneği arasındadır.
Belirtilen durumlarda ve diğer gerekli hallerde ihtarname gönderilmesi esasında iki nedene dayanmaktadır. Bunlardan ilki ihtarname zorunluluğu olan hallerde kanundan doğan yükümlülüğün yerine getirilmesidir. Diğer ihtarname gönderme nedeni ise ileride ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklarda ihtarnamenin ispat aracı olarak kullanılmasını sağlamaktır.
İhtarname Kime Teslim Edilir?
İhtarname karşı tarafa talepte bulunan kişi tarafından bizzat gönderileceği gibi avukatı aracılığıyla da noter kanalıyla gönderilebilir. Gönderilecek ihtarnamede karşı tarafın adresi açık bir şekilde yer almalıdır. İhtarnamenin geri dönmemesi ve sonuçsuz kalmaması bakımından adresin açık ve doğru şekilde yazılması önemlidir.
İhtarnamenin muhatabı ve teslim edileceği kişi genellikle bir borçlu olabileceği gibi herhangi bir yükümlülüğü yerine getirmekten kaçınan kişi de olabilmektedir. Herhangi bir hukuki anlaşma yaşanan kişiler de ihtarnamenin teslim edileceği şahıslardır. İhtarname bizzat karşı tarafa teslim edilebilir. Karşı tarafın avukatı da ihtarnameyi teslim almaya yetkilidir, ihtarname avukata da gönderilebilir. Karşı tarafın bir tüzel kişi olması durumunda da şirketin yasal temsilcileri ihtarnameyi teslim alma konusunda yetkilidir.
İhtarname Örneği
Aşağıda ihtarname örneğine yer verilmiştir. Keşideci ne demek ve eksiksiz bir ihtarname nasıl hazırlanır sorularına cevap bulmak için alanında uzman bir avukattan hukuki destek alınması hak kaybı yaşanmaması bakımından önem arz etmektedir.
……….. NOTERLİĞİNE
KEŞİDECİ : ……………
ADRES : …………..
MUHATAP : …………..
ADRES : ………….
KONU : …………..
AÇIKLAMALAR:
……….Buraya ihtarname çekilmesine neden olan konu, istek ve talepler açıkça yazılmalıdır.
……… Noter’den üç nüsha olan bu ihtarnamenin bir örneğinin muhataba tebliğ edilmesini, bir örneğinin Noter’de saklanmasını ve tebliğ şerhi verilen örneğinin de şahsınıza verilmesini talep eden sonuç bölümü yazılmalıdır.
Yasal Takip İhtarname Nedir?
Bir borcun vaktinde tahsil edilememesi durumunda alacaklının başvuracağı yollardan biri cebri icra yoludur. Hukuki bir yol olan cebri icra yoluna başvurmadan önce alacaklı borçluya ihtarname gönderebilmektedir. İhtarnamenin içeriğinde borçlunun borcunu ödemesi aksi halde yasal yollara başvurulacağı belirtilmektedir.
Yasal takip ihtarnamesi olarak alınan ihtarnamede borcun miktarı, ne zaman ödeneceği, faiz ve masraflar detaylı bir şekilde yazılır. Yine uyarı mahiyetinde ihtarnamenin borçluya ulaşmasından itibaren verilen süre içerisinde ödenmemesi durumunda icra takibi başlatılacağı bilgisi yer alır. Böylelikle borçlunun borcunu ödemekten kaçınması halinde alacaklının hukuki süreci başlatma hakkına korunması amaçlanır. Yasal takip ihtarnamesi gönderilen borçlular ihtarnameyi detaylıca inceleyerek verilen süre içerisinde borcunu ödeyebilir veya yasal sürecinin işletilmesini bekleyebilirler.
Kiracıya İhtarname Nedir?
Kiraya veren ile kiracı arasında kimi zaman gerek kiralananın kullanımı gerek kiranın zamanında ödenmemesi veya ihtiyaç hali gibi nedenlerden dolayı uyuşmazlıklar çıkabilmektedir. Yaşanan bu uyuşmazlıkların çözümü için hukuki yollara başvurmadan önce kiraya veren kiracısına hukuki gerekçelerini, hak ve taleplerini bildirmek amacıyla ihtarname gönderebilmektedir. Noter aracılığıyla gönderilen bu ihtarname resmi bir belge olduğu için ileride mahkeme sürecine geçildiğinde ispat vasıtası olarak kullanılmaktadır. Kiracı ihtarnamenin eline ulaşmasıyla birlikte dilerse kiraya verenin taleplerini yerine getirebilir. Bir diğer seçenek olarak ise ihtarnameye cevap süresi içerisinde sessiz kalarak kiraya verenin yasal yollara başvurmasına olanak tanıyabilir.
Comentarios