top of page

İhtiyati Haciz

İhtiyati Haciz Nedir?

İhtiyati haciz; alacaklının para alacağının zamanında ödenmesini garanti altına almak için, mahkeme kararı ile borçlunun mallarına geçici olarak el konulmasıdır.

İhtiyati haciz temelde alacağını almak için icra takibi yapan alacaklının; borçlunun mallarını başkasına devretme riskine karşılık başvurduğu bir yoldur. Borçlunun mallarını kaçırmasını engellemek için gerekli tedbirin alınmasını amaçlayan bir uygulamadır. 

Yargıtay’a göre, ihtiyati haciz bir icra takip işlemi değil, asıl icra takip işlemine yardımcı, güvence sağlayan, koruyucu özellikte olan bir tedbir işlemidir.


İhtiyati Haciz - İcra Hukuku Avukatı

İhtiyati Haciz ile ilgili sorularınızı İcra Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. İcra Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın. 




İhtiyati Haciz Talebinin Şartları Nelerdir?

İhtiyati Haciz İhtiyati Haciz Nedir? İhtiyati Haciz Talebinin Şartları Nelerdir? İhtiyati Haciz Kararı Nasıl Alınır? İhtiyati Haciz Kararına Nasıl İtiraz Edilir? İhtiyati Haciz Kararı Nasıl Kalkar?

İhtiyati haciz sadece para ve teminat alacaklarının bulunması halinde başvurulabilecek bir yoldur ancak her para ve teminat alacağı için ihtiyati haciz yoluna başvurulamaz. 

Şartları şu şekildedir:

  • İhtiyati haciz isteminde bulunan kişi, o alacağın alacaklısı konumunda olmalıdır.

  • Alacağın vadesi gelmiş (muaccel) olmalıdır.

  • Alacağın rehin veya ipotek ile teminat altına alınmamış olması gerekir.

Vadesi gelmemiş (müeccel) borçlarda ise,

  • Borçlunun belirli bir yerleşim yerinin bulunmaması

  • Borçlunun taahhütlerinden kurtulmak maksadıyla mallarını gizleme, kaçırma gibi hileli işlemlerde bulunursa veyahut kendisi kaçar / kaçmaya hazırlanırsa, alacaklı ihtiyati haciz talebinde bulunabilir.


İhtiyati Haciz Kararı Nasıl Alınır?

İcra ve İflas Kanunu’nun 258. maddesinde belirtildiği üzere ihtiyati haciz talebinde ilgili mahkeme, borçluyu dinleyip dinlememek konusunda serbesttir. Borçlunun dinlenmemesi durumunda ihtiyati haciz için gerekli şartların gerçekleşip gerçekleşmediği değerlendirilir. 

İhtiyati haciz talebi, dava açmadan ya da icra takibi başlatmadan önce talep edilebileceği gibi dava açtıktan ya da icra takibi başlattıktan sonra da talep edilebilmektedir. İhtiyati haciz kararının mahkeme tarafından verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde İcra Müdürlüğüne başvurularak infazı istenmelidir. 

İhtiyati hacizde görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesidir. Bu mahkemenin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi görevli sıfatındadır. Borçlunun yerleşim yerindeki mahkeme yetkili mahkemedir. Ayrıca alacağın dayanağı olan sözleşmenin yapıldığı yer mahkemesi de ihtiyati haciz kararı için yetkili mahkemedir.


İhtiyati Haciz Kararına Nasıl İtiraz Edilir?

İtiraz hakkı olanlar borçlu ve menfaati ihlal edilen üçüncü kişilerdir. Mevzuat gereği ihtiyati haciz kararına itiraz 3 gerekçe ile mümkündür. Mahkemenin yetkisine, teminata karşı, ihtiyati haczin dayandığı sebeplere itiraz edilebilir. Borçlu; kendisi dinlenmeden verilen ihtiyati haciz kararına, haciz tutanağının kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içinde kararı veren mahkemeye müracaatla itiraz edebilir. Mahkeme gelen itiraz üzerine gerekli görürse kararını değiştirebilir veya kaldırabilir. İtiraz reddedilmesi halinde karara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.


İhtiyati Haciz Kararı Nasıl Kalkar?

Borçlu, teminat karşılığında ihtiyati haciz kararının kaldırılmasını talep edebilir. Para veya mahkemece kabul edilecek rehin göstermek şartıyla dilekçe ile başvurularak ihtiyati haczin kaldırılması istenebilir.

İhtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkabilir. İhtiyati haciz kararı, kesin hacze dönüşmesi halinde ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkmış olur. Ayrıca ihtiyati haciz kararının infazından ( mahkeme kararını izleyen 10 gün içinde infazı istenmeli ) itibaren 7 gün içinde icra takibine geçilmemesi halinde ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkmış olur.







9 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


whatsapp_tekavukat.png
bottom of page