top of page

Karakolda İfade Verdikten Sonra Ne Olur?

Karakolda İfade Vermek - Ceza Hukuku Avukatı



Karakolda İfade Vermek

İfade vermek kolluk kuvvetleri tarafından soruşturma kapsamında bilgi edinmek amacıyla karakola veya savcılığa davet edilen kişinin bilgi edinilmek istenen konu ile ilgili beyanlarının alınmasıdır. İfadesi alınacak kişi ifadesi alınmadan önce kolluk kuvvetleri tarafından telefon veya davetiye aracılığıyla ifadeye çağırılır. Bu çağrıda ifadenin alınacağı yer, tarih ve saat belirtilmektedir.


Karakolda İfade Verdikten Sonra Ne Olur? Karakolda İfade Vermek Karakolda İfade Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Karakolda Verilen İfade Geçerli midir? İfadeye Gitmezsem Ne Olur? Şüpheli Olarak İfade Vermek Sicile İşler mi?

Karakolda İfade Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İfade vermeden önce bir avukata danışılması ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında bilgi alınması önemlidir. İfade sırasında ilk olarak kişinin kimlik ve ekonomik durum sorgusu yapılmaktadır. İfadesi alınan kişiye suçun konusu detaylarıyla anlatılır ayrıca kişiye avukat tutma hakkının olduğu bildirilir. Karakolda verilen ifadeler soruşturma hatta ileriki dava aşamasında yani kovuşturma aşamasında da büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple de bu ifadelerin avukat yardımından faydalanarak verilmesi davanın seyri açısından önemlidir. İfade veren kişinin ayrıca Anayasal bir hak olan susma hakkının olduğu hatırlatılmaktadır. Bu hakkı kişi istediği soruda kullanabilir. İfade sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise tutanağın dikkatlice okunmasıdır. İfadenin aynen tutanağa geçirilmesi gerekmektedir. Eğer tutanakta eksik veya yanlış bir bilgi olduğu fark edilirse düzeltilmesi talep edilmelidir. İfade eğer avukat eşliğinde verilmemişse mahkemede hakim huzurunda bu ifade kabul edilmedikçe ifadenin bir delil değeri bulunmamaktadır.


Karakolda Verilen İfade Geçerli midir?

İfade verme işlemi esnasında kolluk kuvvetleri tarafından herhangi bir hukuka aykırı uygulamada bulunulmuşsa, şüpheliyi  zorlayarak veya tehdit ile ifade vermeye yönlendirmişse ifade geçersiz kabul edilebilir. Ayrıca ifade verildikten sonra bir ayrıntının veya yanlışlığın hatırlanması halinde ifade değiştirilebilmektedir.


İfadeye Gitmezsem Ne Olur?

İfadeye çağırılan kişi uygun bir süre zarfında ifade vermeye gitmelidir. Aksi halde uygun bir süre içinde ifade vermeye gitmezse savcılık tarafından yakalama veya zorla getirme kararı çıkarılabilir. Bu durumda da kişi ifade vermeye zorla götürülebilmektedir.


Şüpheli Olarak İfade Vermek Sicile İşler mi?

Karakola veya savcılığa verilen ifadeler kişinin sicil kaydına işlememektedir. Ancak ifadeye çağırılan kişi eğer uygun bir süre içerisinde ifade vermeye gitmezse bu kişi hakkında yakalama kararı çıkarılabilir Bu yakalama kararı ise kolluk tarafından tutulan Genel Bilgi Tarama sistemine kaydedilir. Bu kaydın hukuki açıdan bir önemi bulunmamaktadır.


13 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page