top of page

KİRACI SÖZLEŞME BİTİŞ TARİHİNDEN ÖNCE ÇIKARSA TAZMİNAT İSTENEBİLİR Mİ?

Güncelleme tarihi: 26 Eki 2022

KİRACI SÖZLEŞME BİTİŞ TARİHİNDEN ÖNCE ÇIKARSA TAZMİNAT İSTENEBİLİR Mİ?

Kira sözleşmesinin hangi koşulların varlığı halinde bitiş tarihinden önce feshedilebileceği kanunda düzenlenmiştir. Buna göre bu koşullar şu şekilde özetlenebilir:

  • Önemli sebepler

  • Kiracının iflası

  • Kiracının ölümü

  • Kiralananın tesliminden kaynaklanan sebepler

  • Özensiz kullanma ve kiralanana zarar verme nedeniyle

  • Kiralananın amaç dışında kullanılması nedeniyle

  • Birlikte kullanım ve ortak alınması halinde

  • Kira bedelinin ödenmemesi halinde

Bu koşullar olmadan sözleşmenin kiracı tarafından süresinden önce feshedilmesi ve kiralananı tahliye etmesi ise kiraya verenlerin mağduriyet yaşamasına sebebiyet vermektedir. Peki bu halde kiraya verenler yaşadıkları bu mağduriyeti nasıl tazmin edebilecektir?


Makul Süre Tazminatı

Kanun, kiralananın haklı bir sebep olmaksızın sözleşme bitiminden önce geri verilmesi halinde kiracının borçlarının makul bir süre kadar devam edeceğini belirtmektedir. Buna göre kiracının haklı bir sebep olmadan kiralananı erkenden terk etmesi, geri vermesi halinde kiracı aleyhine alacak davası açılarak yaşanılan bu mağduriyetin tazmini sağlanabilmektedir. Ancak kiracının çıkmasından kısa bir süre sonra yeni bir kiracı bulunmuş ise bu halde makul süre tazminatı talep edilemeyecektir çünkü tazmini gerekecek bir zarar oluşmamıştır.


Makul Süre Tazminatı Olarak Ne Kadar Talep Ederim?

Kanun, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için tazminata hükmetmektedir. Burada bu makul sürenin sınırları çizilmemiştir ve her olay için kendi özgün koşullarıyla değerlendirilmelidir. Buna göre taşınmaz eğer kolaylıkla yeniden kiraya verilebilecek bir ücrette, konumda ve sair şartlardaysa bu halde makul süre tazminatı düşük çıkacaktır. Ancak taşınmazın kira bedeli yüksek, konumu itibariyle kolay kolay kiralanamayacak bir nitelikte ise tazminat miktarı artacaktır. Genel olarak ise mahkemeler tarafından, kiralananın daha erken bir sürede kiraya verilmemesi kaydıyla, 3 aylık bir makul süre tazminatına hükmedilmektedir.


Davayı Açmak İçin Gereken Şartlar

Bu davayı açabilmek için aşağıdaki koşulların varlığı gerekmektedir. Bunlar:

  • Kiracı ile aranızda yazılı bir kira sözleşmesinin bulunması

  • Sözleşmenin belirli süreli olması (1 yıl, 3 yıl, 5 yıl gibi)

  • Kiracının sözleşmenin bitiş tarihinden önce haklı bir sebep olmaksızın taşınmazı geri vermesidir.

Eğer bu koşulları taşıyan bir olay başınıza geldiyse siz de açacağınız dava ile kiracıdan makul süre tazminatı talep edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken alanında uzman avukatlarımızla iletişime geçmek ve kendilerinin sizden istediği bilgi ve belgeleri vermektedir. Ardından uzman avukatlarımıza vereceğiniz vekaletname ile avukatlarımız bu davayı açacak ve takip edecektir. Sonuç olarak ise, uyuşmazlık kısa sürede sonuçlanacak bir nitelikte olduğundan, birkaç aylık bir yargılama sonucunda taşınmazınızın boşta kaldığı sürelere ilişkin makul bir tazminata kavuşabilirsiniz.


Detaylı bilgi almak için, online avukat danışmanlık hizmeti kapsamında yazının sahibi uzman avukatımıza aşağıda bulunan buton aracılığıyla sorunuzu sorabilirsiniz.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page