Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu Nedir?
Hürriyet kavramı ceza hukukunda yaptırımla korunan hukuki menfaati karşılar. Kanunların kişilere tanıdığı serbest alana diğer bir kuvvetin serbest iradesi ile müdahalesi hürriyetin ihlalini oluşturur. Hürriyet ihlali yalnızca bireylerin birbirlerine karşı eylemleri ile gündeme gelmez. Bu ihlal devletten bireye karşı da olabilir.
Kişilerin temel hakları arasında yer alan kişi hürriyeti ve güvenliği ile yerleşme ve seyahat hürriyeti anayasal anlamda güvence altına alınmıştır. Kişinin en temel haklarından olan seyahat etme özgürlüğü devlete ve topluma karşı korunan bir hak olarak ortaya çıkmaktadır. Bu özgürlüğün hukuki bir dayanağı olmadan kısıtlanmasına yönelik davranışlar suç olarak düzenlenmiş ve cezai yaptırım öngörülmüştür.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu - Ceza Hukuku Avukatı
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu ile ilgili sorularınızı Ceza Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Ceza Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın.
Ceza Hukuku Avukatımızla Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu konusunu görüşmek için aşağıdaki bölümden Online Avukat Görüşme Randevusu oluşturabilirsiniz.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçunun Cezasi Nedir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 109. maddesine göre bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Bırakma Suçunun Nitelikli Halleri Ve Cezaları Nelerdir?
Suçun cezalandırılması aşamasında bazı hallerin daha ağır cezayı gerektirdiği öngörülmüştür.
Fiilin işlenmesi amacıyla veya işlendiği sırada cebir, tehdit veya hile kullanılması,
Suçun silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte,
Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
Üstsoy, altsoy veya eşe karşı, çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi,
hallerinde suçu işleyen kişiye (faile) daha ağır bir ceza yaptırımı uygulanacaktır.
Suç nitelikli olarak işlenmişse 2-7 yıl aralığında hapis cezasına hükmolunacağı öngörülmüştür.
Suç cinsel amaçla işlenirse yukarıda ceza yaptırımını ağırlaştıran hallerde verilecek cezalar yarı oranda arttırılır.
Suçun işlenmesi amacıyla veya sırasında kasten yaralama sebebiyle ağırlaşmış hallerin gerçekleşmesi halinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler de uygulanır.
Suçun mağdurunun ekonomik açıdan önemli bir kayba uğraması halinde, ayrıca bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu Hangi Hukuki Değeri Korur?
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (madde 5) ve Anayasa (madde 19) ile koruma altına alınmış olup kişinin hareket edebilme ve bulunduğu yeri değiştirme özgürlüğünün korunmasını amaçlar. Bu suçla korunan değer kişinin iradesi çerçevesinde hareket edebilmesi hürriyetidir. Kişi baskı altında kalmadan kendi iradesi ile bulunduğu yeri terk edebilme, değiştirebilme özgürlüğünü korumaktadır.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Bırakma Suçunda Etkin Pişmanlıktan Faydalanabilir Mi?
Etkin pişmanlık, kişinin kanunda suç olarak öngörülen bir fiili gerçekleştirmesinin ardından suçun meydana getirdiği olumsuz durumu gidererek pişmanlığını göstermesidir.
Bu suçu işleyen kişi mağdura hiçbir zarar vermez ve kişiyi güvenli bir yere bırakırsa etkin pişmanlık nedeniyle ceza indirimi hükümleri kendisine uygulanabilir. Bu durumda faile verilecek ceza 2/3 oranında indirilir. Ancak soruşturmanın şikayet veya ihbar yolu ile başlamasının ardından hürriyetinden yoksun bırakılan kişi, güvenli bir yere bırakılsa dahi etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanılamaz.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Bırakma Suçunda Görevli Mahkeme Hangisidir?
Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçu sebebiyle görülen davalarda yetkili mahkeme asliye ceza mahkemesidir.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Bırakma Suçu Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunda temel hal nedeniyle alt sınırdan verilen hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir. Adli para cezası hapis cezasıyla birlikte ya da tek başına uygulanabilmektedir. Faile verilecek olan adli para cezası mağdura değil devlete ödenecektir.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Bırakma Suçunda HAGB Verilebilir Mi?
İşlenen suç neticesinde hükmolunan cezanın belli bir denetim süresinde sonuç doğurmadığı, denetim süresince kasıtlı bir suç işlenmez ve yükümlülükler aykırı davranılmazsa ceza kararının ortadan kaldırılması ve davanın düşmesine yol açan bir cezanın bireyselleştirilmesi kurumuna hükmün açıklanmasının geriye bırakılması denir. Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunda verilen ceza 2 yıl ve altı ise hapis cezası hakkında hükmün açıklanmasının geriye bırakılması (HAGB) kararı verilmesi mümkündür.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Bırakma Suçunda 15 Yaşından Küçük Çocuklar Açısından Alınan Rıza Geçerli Midir?
On beş yaşını tamamlamamış çocuklar açısından incelendiğinde, çocukların serbestçe hareket etme hakları, üzerinde tasarruf yetkilerinin bulunabileceği bir hak olmadığından hürriyet haklarına yönelik meydana getirilen eylemlerde gösterdikleri rıza geçerli değildir.
On beş yaşını bitirmiş ve on sekiz yaşını tamamlamamış çocuklar açısından ise ayırt etme güçlerinin bulunması halinde rızaları hukuka uygunluk nedeni olarak görülebilecektir.
Commentaires