top of page

Konkordato Ne Demek?

Konkordato Ne Demek? - İcra Hukuku



Konkordato, ticari olarak sarsılmış durumda olan ve borçlarını ödemekte zorlanmakta olan bir borçlunun mahkeme tarafından verilen bir kararla birlikte belirli bir plan dahilinde borçlarını ödemesidir. Konkordato İcra ve İflas Kanunu’nun 285. Maddesinde düzenlenmektedir ve ilgili maddeye göre borçlarını vadesinde ödeyemeyen veya ödeyememe tehlikesi altında bulunan her borçlu borçların ödenmesi için vade verilmesi veya indirim yapılması için konkordato talep edebilmektedir.


Konkordato Ne Demek? Kimler Konkordato Talep Edebilir? Konkordato Nasıl İlan Edilir? Konkordatonun Şartları Nelerdir? Konkordato Kararının Sonuçları Nelerdir?

Kimler Konkordato Talep Edebilir?

Borçlarını ödeyemeyen veya ödeyememe tehlikesi altında bulunan her borçlu konkordato talep edebilmektedir. İflasa tabi tacirlerin konkordato talep edebildiği gibi tacir olmayan borçlular da şahsen konkordato talep edebilmektedir. Ayrıca mahkemeden borçlu hakkında iflas talebinde bulunabilen alacaklılar da borçlu hakkında konkordato talep edebilmektedir.


Konkordato Nasıl İlan Edilir?

Konkordato talep eden, mahkemeden konkordato talebinde bulunurken borçların ne zaman, nasıl ve ne şekilde ödeneceğini gösteren konkordato ön projesini, borçlunun mali durumunu gösterir belgeleri, alacak listesini, proje ile mal varlığı karşılaştırma tablosunu ve finansal analiz raporlarını mahkemeye sunmalıdır. 

Mahkemeye sunulan belgeler tamamlandıktan sonra mahkeme konkordatonun tasdikine kadar geçecek olan süre zarfında borçlunun malvarlığını korumak için geçici mühlet kararı vermektedir. Bu şekilde borçlunun mal varlığının korunması için gerekli tedbirler alınmaktadır. Mühlet kararının verilmesiyle birlikte konkordato talep eden borçlu aleyhine haciz yoluyla icra takibi yapılamaz ve daha önce başlatılan haciz takipleri durmaktadır. Ayrıca rehinli malların satışı yapılamaz ve konkordato talep eden hakkında ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir uygulanmaz.

Konkordato ilanı borçlu tarafından hazırlanan, borçlunun mal varlıklarını ve borçların ayrıntılarıyla açıklandığı belgedir. Konkordato ilanı mahkemeye sunulmaktadır ve tüm borçlulara gönderilir. Konkordato ilanı kendisine tebliğ edilen borçlular tebliğden itibaren 15 gün içinde mahkemeye itiraz edebilmektedir.

Alacaklıların da görüşleri alındıktan sonra mahkeme tarafında konkordato kararı verilebilmektedir 


Konkordatonun Şartları Nelerdir?

Konkordato talebinde bulunulması ve borçlu hakkında konkordato kararı verilebilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlar; borçlunun mali durumunun konkordato süreci için uygun olması, alacaklılara ödeme yapabilme kabiliyetine sahip olması, borçlunun konkordato talep etmiş olması, alacaklıların konkordatoya onay vermiş olması ve mahkeme tarafından bir konkordato komiserinin atanmış olmasıdır. Konkordatonun gerçekleşebilmesi için tüm bu şartların birlikte sağlanmış olması gerekmektedir.


Konkordato Kararının Şartları Nelerdir?

Konkordato mahkeme tarafından tasdik kararı verilmesiyle birlikte bağlayıcı hale gelmektedir. Konkordato kararı; rehinli alacaklar, birinci sırada imtiyazlı alacaklar, konkordato komiserinin izni ile verilen alacaklar ve amme alacakları dışındaki tüm alacaklar için bağlayıcıdır. Ayrıca konkordato tasdik kararıyla birlikte devam etmekte olan takiplerde paraya çevrilmemiş olan hacizler kaldırılmaktadır. Mahkeme kararıyla alacaklıların borçların ödenmesi ve yapılandırılması ile ilgili hakları güvence altına alınmaktadır.


5 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page