top of page

Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçu

Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçu Nedir?

Konut dokunulmazlığını ihlal suçu Türk Ceza Kanunu’nun hürriyete karşı suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. Kanun’un 116. Maddesi gereğince hak sahibinin rızasına hilafına konutuna veya konutunun eklentisine girilmesi suç teşkil etmektedir. Yine ilgili yerlere rıza ile girilmesine karşın buradan çıkılmaması halinde de haneye teşebbüs suçu gündeme gelmektedir. 


Merak edilen sorulardan biri konut dokunulmazlığını ihlal şikayete tabi mi sorusudur. Suçu işleyen kişinin cezalandırılması mağdurun şikayetine bağlıdır. Mağdur, konutuna izinsiz bir şekilde giren şahsın cezalandırılması amacıyla karakolda şikayetçi olabileceği gibi doğrudan savcılığa da suç duyurusunda bulunabilmektedir. 


Mahkemece yapılan yargılama neticesinde konutun dokunulmazlığını ihlal eden sanık altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. 


Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçu - Ceza Hukuku Avukatı

Konut dokunulmazlığını ihlal suçu ile ilgili sorularınızı Ceza Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Ceza Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın. 



Konut Dokunulmazlığı Nedir?

Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçu Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçu Nedir? Konut Dokunulmazlığı Nedir? Gelip Kapıya Dayanmak Suç Mudur? Özel Mülke İzinsiz Girmenin Cezası Nedir? Haneye Teşebbüs Cezası Ne Kadar? Ev Basmanın Cezası Var Mıdır?

Konut dokunulmazlığı, kanunen izin verilen durumlar dışında şahsın konutuna girilmemesi, arama yapılamaması ve konuttaki eşyalara el konulamamasıdır. Negatif statü hakları arasında yer alan konut dokunulmazlığına istisnai haller haricinde devletin ve diğer üçüncü şahısların müdahalesi mümkün değildir. 


Temel hak ve özgürlüklerden biri olduğu için Anayasa’nın 26. Maddesinde de konut dokunulmazlığı koruma altına alınmıştır. Madde metninde ‘’kimsenin konutuna dokunulamaz’’ denilmek suretiyle konut dokunulmazlığı açıkça vurgulanmıştır. 


Özel hayatın korunmasında konut dokunulmazlığı önemli bir yere sahiptir. Kişilerin bireysel yaşamalarını veya aile hayatlarını sürdürdükleri alanların ihlal edilmesi TCK kapsamında suç olarak düzenlenmiştir. Ceza hukukunda konut ifadesinden anlaşılması gereken geniş tutulmuş olup geçici veya kalıcı olarak oturulan yer konut olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda gerek taşınmaz olarak sayılan evler gerekse de taşınır mahiyetteki çadır gibi meskenlere karşı gerçekleştirilen hukuka aykırı müdahaleler konut dokunulmazlığını ihlal suçunu oluşturmaktadır.  Konut niteliğindeki alanları ihlal edilenler şikayetçi olarak suçluların konut dokunulmazlığı suçundan cezalandırılmasını sağlayabilmektedir. 


Gelip Kapıya Dayanmak Suç Mudur?

Anayasa tarafından güvence altına alınan ve TCK kapsamında yaptırıma tabi tutulan konut dokunulmazlığı ihlali suçu çeşitli şekillerde gerçekleşebilmektedir. Kişinin açık veya örtülü rızası olmaksızın konutuna girmek konut dokunulmazlığı ihlali suçunun en basit ve en somut örneğidir.  Benzer şekilde kişinin konut sahibinin rızasıyla eve girip daha sonra çıkmaması da konut dokunulmazlığının ihlaline sebebiyet vermektedir. 


Gelip kapıya dayanmak ise suçun unsurlarından olan konuta rızasız olarak girme veya konuttan ayrılmama hareketlerinin tamamlanmadığı durumlardandır. Yalnızca kapıya dayanmak suretiyle gerçekleşen hareketlerde fiilin icra hareketlerine başlanıp neticenin gerçeklememesinden dolayı teşebbüs söz konusu olmaktadır. Yani gelip kapıya dayanmak başlı başına suç olmamakla birlikte haneye tecavüz suçu teşebbüsü, bir diğer deyişle konut dokunulmazlığı ihlali suçuna teşebbüs oluşturmaktadır. 


Özel Mülke İzinsiz Girmenin Cezası Nedir?

Taşınır ve taşınmazlar üzerinde kişilere tanınmış mülkiyete özel mülkiyet denilmektedir. Özel mülke sahip olan malikler kendi mülkiyetindeki mallardan yararlanma, bu malları kullanma ve devretme yetkisine sahiptir. Ancak kimi durumlarda malikin rızası hilafına özel mülke girilmektedir. Bu durumlarda özel mülkiyeti ihlal edelerin cezalandırılması amacıyla kanuni düzenlemeler getirilmiştir. 


Türk Ceza Kanunu’nun 154. Maddesinde hakkı olmayan yere tecavüz suçu düzenlenmiştir. Buna göre hakkı olmadan başkasının malının veya eklentilerinin tamamen veya kısmen işgal edilmesi, sınırlarının değiştirilmesi veya bozulması, hak sahibinin taşınmazından yararlanmasının engellenmesi hallerinde ilgili suç oluşmaktadır. Şikayete tabi olan hakkı olmayan yere tecavüz suçundan dolayı fail, altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası ile karşı karşıya kalmaktadır.


Özel mülkün konut olması durumunda ise ev basmanın cezası öngörüldüğü konut dokunulmazlığını ihlal suçu oluşmaktadır. Bu durumda mekan basmanın cezası için öngörülen altı aydan iki yıla kadar hapis cezası konut sahibinin şikayetine bağlıdır. 


Haneye Teşebbüs Cezası Ne Kadar?


Bireylerin güven ve huzurunun sağlanması bakımında hanesinin korunması Anayasa başta olmak üzere çeşitli ulusal ve uluslararası mevzuat ile koruma altına alınmıştır. Halk arasında haneye tecavüz veya haneye teşebbüs olarak bilinen konut dokunulmazlığı ihlali suçu TCK’nin 116. Maddesinde yer alan ve hanenin korunmasını temin eden düzenlemelerden biridir. Haneye teşebbüsün gerçekleşmesinin ardından mağdurun şikayeti üzerine fail altı aydan iki yıla kadar cezalandırılmaktadır. 


Ev Basmanın Cezası Var Mıdır?

Ev basmanın cezası konut dokunulmazlığı ihlali başlıklı TCK 116. Maddesinde tayin edilmiştir. Buna göre suçun basit hali için belirlenen ceza miktarı iki aydan altı yıla kadar hapis cezasıdır. Ancak ev basmanın madde devamında düzenlenen nitelikli şekillerde gerçekleşmesi halinde cezanın artması veya azalması söz konusudur.


Konut dokunulmazlığı ihlali suçunda cezayı azaltan nitelikli haller şu şekildedir:

  • Konut dokunulmazlığı ihlalinin mutat olan yerler haricindeki işyerleri ve eklentileri hakkında işlenmesi halinde verilecek ceza altı aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. 

  • Fiilin, cebir veya tehdit kullanarak veya gece vakti işlenmesi durumunda bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunmaktadır. 


Ortak kullanılan konut veya işyerine bir ortağın izni dahilinde girilmesi durumunda ise konut dokunulmazlığını ihlal suçu oluşmayacaktır. Ancak konuta girilmesi için verilen rızanın meşru amaca dayanmış olmasına dikkat edilmelidir. 



5 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page