top of page

Müebbet Hapis Cezası

Müebbet Hapis Cezası Nedir?

5237 sayılı Türk Ceza Kanunumuz uyarınca işlendiğine hükmolunan bir suç karşılığında uygulanan yaptırım olarak belirlenmiş cezalar: Hapis ve adlî para cezalarıdır. Hapis cezaları da kendi içerisinde üç şekilde sıralanabilecek olup bunlar: Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, müebbet hapis cezası ve süreli hapis cezası olarak sayılabilir. Süreli hapis cezası, kanunda aksi belirtilmeyen hâllerde bir aydan az, yirmi yıldan fazla olamayacak şekilde belirlenmiştir. Müebbet hapis cezası ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezanın hükümlünün hayatı boyunca devam edeceği anlamına gelir. Bununla birlikte ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, müebbet hapis cezasından farklı olarak sıkı güvenlik rejimine göre çektirilir. Müebbet Hapis Cezası konusu kişi özelinde değişiklik göstermektedir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Avukat Sizi Arasın” butonuna tıklayarak avukatımızla telefon görüşmesi yapabilirsiniz.

Müebbet Hapis Cezası - Ceza Hukuku Avukatı İle Telefon Görüşmesi

Ağırlaştırılmış Müebbet Cezası ile Normal Müebbet Arasındaki Farklar


Müebbet Hapis Cezası - TekAvukat - Avukat İle Telefonla Görüşme

Belirtildiği üzere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezası arasındaki ilk fark ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen kimselerin infaz süreçlerini sıkı güvenlik rejimi altında geçirmesidir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında hükümlüler yüksek güvenlikli nitelikli cezaevlerinde, bir veya üç kişilik odalarda barındırıldıkları tesislerde tutulurlar. Aynı zamanda bu mahkumların aileleriyle görüşme ve telefonla kurdukları iletişim hakları da diğer mahkumlara nazaran sınırlandırılmıştır. Müebbet hapis cezasının infazında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasındaki infaz rejimi uygulanmaz. Bu iki müeyyide arasındaki en önemli fark ise koşullu salıverilme sürelerine ilişkin iyi halli geçirilmesi halinde koşullu salıverme hakkını elde etmek için infaz edilmesi gereken sürelere ilişkindir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar mahkumlar otuz yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar ise yirmi dört yılını infaz kurumunda iyi halli olarak geçirdikleri halde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler. 

Müebbet hapis cezasına hükümlülerden, koşullu salıverilme süresinin üçte ikisini, yüksek güvenlikli kurumlarda geçirerek iyi hâl gösterenlerin, tutum ve kişiliklerine uygun diğer ceza infaz kurumlarına gönderilmelerine karar verilebilir (CGTİHK m.9/5). Müebbet Hapis Cezası konusu kişi özelinde değişiklik göstermektedir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Online Avukat Randevusu” butonuna tıklayarak avukatımızla online avukat görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.

Ceza Hukuku Avukatı Online Avukat Görüşmesi

Müebbet Hapis Cezasında Şartlı Tahliye Şartları

Koşullu salıverilmeden yararlanabilmek için öncelikle kişinin cezaevindeki infaz süresini iyi hâlli olarak geçirmesi gerekir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuz yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar yirmi dört yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar cezalarının yarısını infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.


Müebbet Hapis Cezası Hangi Suçlarda Uygulanır?

  • Kasten öldürme suçunun temel hali,

  • Düşmanla işbirliği yapma suçu,

  • Savaşta yalan haber yayma (TCK m.323/3),

  • Askerî komutanlıkların gasbı,

  • Devletin güvenliğine ilişkin belgelerle işlenen suç (TCK m.326),

  • Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme (TCK m.327/2),

  • Gizli kalması gereken bilgileri açıklama (TCK m.330/1).

  • Devlet sırlarından yararlanma, Devlet hizmetlerinde sadakatsizlik (TCK m.333/2).

  • Yasaklanan bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklama (TCK m.337/2).


Müebbet Hapis Cezasında İnfaz Süresi

Müebbet hapis cezası teoride ömür boyu hapis cezası anlamına gelse de müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar yirmi dört yılını, infaz kurumunda iyi halli olarak çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.


Müebbet Hapis Cezası İndirimleri ve Af Durumu

Müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş bir hükümlü, cezaevinde kaldığı sürece disiplinli, saygılı, kurallara uygun davranırsa, bu durum bir “iyi hal” raporu ile belgelenir. İyi hal gösterenler için: Basit müebbet cezalarında 30 yıl dolduktan sonra koşullu salıverilme mümkün hale gelir. Genel af ya da özel af durumlarında müebbet hapis cezası kaldırılabilir ya da süreli hapis cezasına çevrilebilir. Bu aflar Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan özel yasalarla meydana getirilir. Yine bizzat Cumhurbaşkanı, mahkûmun sahip olduğu sağlık sorunu nedeniyle veya sürekli hastalık, sakatlık, yaşlılık durumlarında af yetkisini kullanabilir. 

Comments


TekAvukat Kullanıcı Yorumları

whatsapp_tekavukat.png
bottom of page