top of page

Meslek Hastalığı Nedir?

Güncelleme tarihi: 23 Şub

Meslek Hastalığı Nedir? - İş Hukuku


İş Hukuku Avukatı Online Görüşme

Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir. Özetle meslek hastalığı kişinin işyerinde maruz kaldığı etmenler sonucu yakalanmış olduğu geçici veya sürekli hastalık veya engellilik hallerini ifade eder. 


Meslek Hastalığının Şartları

  • Sigortalı olma: Kişinin meslek hastalığına yakalandığı iddiasını öne sürebilmesi için ön şart öncelikle sigortalı olarak çalışmaktır. Burada sigortalı olmanın yanında belirli bir süre prim ödenmiş olması şartı ise aranmayacaktır.

  • Nedensellik: Hastalığın, sigortalının yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple, örneğin kot kumlama işlerinde çalışanların tutulduğu silikozis olarak ortaya çıkması.

  • Belirli Bir Zaman İçinde Meydana Gelme: İş kazası aniden veya çok kısa bir zaman aralığı içinde meydana gelen bir olayın sonucu olduğu halde meslek hastalığı, işin nitelik ve yürütüm şartları sonucu ya da işyerinin durumu dolayısıyla yavaş yavaş ortaya çıkan sağlık bozulmasıdır.

  • Hastalığın Yönetmelikte Yer Alması: Bir hastalığın meslek hastalığı sayılması için Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğine ekli meslek hastalığı listesinde yer alması zorunludur. Yönetmelikte sayılan bir hastalığın tespit edilmesi halinde artık sigortalıdan hastalığın kaynağının işin nitelik ve yürütüm şartlarından ileri geldiğini ispat etmesi istenmeyecek, fakat hastalığın meslek hastalığı olduğu karine olarak kabul edilecektir. Sigortalının uğradığı hastalık, meslek hastalıkları listesinde yer almamasına rağmen onun meslek hastalığı olduğunu ileri sürülebilir. Fakat bu durumda onun meslek hastalığı olduğunun ispatı sigortalıya aittir

  • Maruziyet Süresi: Bir hastalığın meslek hastalığı sayılması için listede adının bulunması da yeterli değildir. Bundan başka, hastalığın, işçinin hastalığa neden olan işte çalışmaya başladıktan itibaren belirli bir zaman geçmesinden sonra ortaya çıkması da gereklidir.


Meslek Hastalığı Nedir? Meslek Hastalığının Şartları Meslek Hastalığı Raporu Nasıl Alınır? İşveren Meslek Hastalığından Ne Süreyle Sorumludur? Meslek Hastalığı Sigortasından Sağlanan Haklar Nelerdir?

Meslek Hastalığı Raporu Nasıl Alınır?

Sigortalının meslek hastalığına tutulduğunun Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi ve kurumca gerekli görülmesi halinde, işyerindeki çalışma koşullarını ve buna bağlı tıbbi sonuçları ortaya koyan denetim raporları ve gerekli diğer belgelerin incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilmesi gerekir


İşveren Meslek Hastalığından Ne Süreyle Sorumludur?

İşveren, kaza veya hastalığı öğrendiği tarihten itibaren durumu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına, 3 işgünü içerisinde, bildirmekle yükümlüdür. İşçinin meslek hastalığı, işçinin işten ayrılmasından sonra ortaya çıkabilir. Bu halde de sigortalının eski işinden fiilen ayrılmasıyla hastalığın meydana çıkması arasında geçen sürenin yönetmelikte hastalık için belirlenmiş süreden daha uzun olmaması gerekir. Bu süreye işverenin “yükümlülük süresi” denir.


Meslek Hastalığı Sigortasından Sağlanan Haklar Nelerdir?

İş kazası veya meslek hastalığı dolayısıyla geçici iş göremezliğe uğrayan sigortalıya, Kurum tarafından yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınması koşuluyla işe devam edilemeyen her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Sürekli iş göremezlik geliri ise iş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve engellilik nedeniyle Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücünün, en az %10 oranında azalmış bulunduğunun tespit edilmesi ile bağlanır. Bu gelir, sigortalı iyileşinceye kadar ödenir, iyileşmez ise ömür boyu sürer.


Bu yazımızda meslek hastalığı ile ilgili merak edilen noktaları açıklıyoruz. Bu genel bilgilerin kişiye özel durumlarda değişiklik gösterebileceğini hatırlatmak istiyoruz.

İş Hukuku Avukatı ile yapacağınız 15 dakika gibi kısa bir online görüşmede bile Yaşadığınız durum veya sorun ile ilgili size özel noktaları konuşabilirsiniz.



 
 
 

Comments


whatsapp_tekavukat.png
bottom of page