Mirasçılık Belgesi Alınmasında Yargılama Usulü Nasıldır?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 382. maddesinde bu dava çekişmesiz yargı işlerinden saymıştır.
Sulh hukuk mahkemelerinde açılacak bu davada bir davalı gösterilmesine gerek olmayıp HASIMSIZ olarak açılır.
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 23.12.2015 tarih 2015/12764 E. 2015/13028 K. Sayılı kararında “…Mirasçılık belgesinin verilmesine ilişkin dava 6100 sayılı HMK'nın geçici 3/2. maddesi ve HMK'nın 382. maddesinde çekişmesiz yargı işlerinden sayılmış HMK 384. maddede ise Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça çekişmesiz yargı işleri için talepte bulunan kişinin veya ilgililerden birinin oturduğu yer mahkemesinin yetkili olduğuna işaret edilmiştir…”
Mirasçılık Belgesi Konusu İle İlgili Sorularınıza Hemen Cevap Bulun
Mirasçılık Belgesi Veraset İlamı ile ilgili sorunuzu Uzman Aile Hukuku Avukutamızla birebir görüşebilirsiniz. Uzman Avukatımızla telefonla görüşmesi oluşturmak için tıklayın.
Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Verilmesinde Yetkili Mahkeme Neresidir?
Mirasçılık belgesinin verilmesi davası, ölen kimsenin (murisin) son yerleşim yeri mahkemesi kesin yetkili olmakla birlikte ayrıca mirasçıların her birinin oturduğu yer mahkemesi de yetkilidir. (HMK madde 11)
Hukuk Muhakemeleri Kanunu Madde 11 de belirtildiği üzere hangi davaların miras bırakanın son ikametgahı mahkemesinde görüleceği açıklanmış, aynı maddenin son fıkrası hükmünde veraset ispatına, miras hisselerinin tayinine ilişkin davaların, mirasçıların her birinin bulunduğu yer mahkemesinde görüleceği açıklanmıştır.
Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Verilmesinde Görevli Mahkeme Neresidir?
A) Sulh Hukuk Mahkemesi
Sulh hukuk mahkemeleri kanunlar uyarınca mirasçılık belgesi verilmesinde görevli kılınmıştır.
Mirasçılık belgesi istekleri çekişmesiz yargı işlerinden sayıldığı için aksine bir düzenleme olmadığı sürece sulh hukuk mahkemesi görevlidir.
B) Kadastro Mahkemesi
3402 sayılı Kadastro Kanunu madde 25 : “Kadastro mahkemesi; taşınmaz mal mülkiyetine ve sınırlı ayni haklara, tapuya tescil veya şerh edilecek veyahut beyanlar hanesinde gösterilecek sair haklara, sınır ve ölçü uyuşmazlıklarına, kadastroya ve tapu sicilini ilgilendiren benzeri davalara ve özel kanunlarca kendisine verilen işlere bakar; Kadastroya veya kadastro ile ilgili verasete ait uyuşmazlıkları çözümleyebileceği gibi, istek üzerine veraset belgesi de verebilir.”
3402 sayılı Kadastro Kanunun 25. Maddesinde Kadastro Mahkemesinin mirasçılık belgesi verebileceği öngörülmüştür.
Mirasçılık belgesi kadastroyla ilgili mirasçılığa ait oluşan çekişmeyi çözmek amacıyla istem halinde mirasçılık belgesi verilmesi zorunludur.
Kişilerin noter ve sulh hukuk mahkemesine başvurarak mirasçılık belgesi getirmesi için kadastro mahkemesince bir zorlama söz konusu olmayacaktır. Kadastro Mahkemesi derdest uyuşmazlıkla sınırlı olarak mirasçılık belgesi verecektir.
Kadastro uyuşmazlıklarında ilgili mahkeme veraset çekişmesini tespit edeceği mirasçılar yönüyle mirasçılık belgesi düzenleyerek çözecektir. Mirasçılık belgesinde mirasçı görünenleri davaya dahil ederek sonuca varacaktır.
Noterlerin Mirasçılık Belgesi Vermesi Mümkün Müdür?
Noterlik Kanunu’na göre noterlerde mirasçılık belgesi vermekle yetkili kılınmıştır.
Noterler ancak yasal mirasçılara mirasçılık belgesi düzenleyerek belgeyi verebilir. Örneğin atanmış mirasçıya ancak TMK Madde 598’e göre belge verme yetkisi sulh hakimine aittir.
Mirasçılık belgesi Türkiye de herhangi bir noterden istenebilir. Diğer bir deyişle miras bırakanın son yerleşim yerindeki noterden verilmiş olma gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
Mirasçılık Belgesinin Noterlik Tarafından Verilemeyeceği Durumlar Nelerdir?
Miras bırakanla mirasçılık belgesi talep eden kişinin soy bağının tespit edilememesi, soy bağının olması ancak yasal mirasçısı olmaması.
Miras bırakan kişinin vasiyetnamesi bulunması, eşinin sağ olması.
Miras bırakan kişinin ya da mirasçılardan herhangi birinin mirasçılarından herhangi biri aynı gün vefat etmiş olması, gaip olması, evlatlık olması, vatandaşlıktan çıkarılmış olması ya da birden çok vatandaşlığa sahip olması.
Comments