top of page

Mobbing Davası

Mobbing Davası

Mobbing davası, çalışma hayatında psikolojik baskıya uğrayan pek çok kişinin başvurduğu hukuki yollardan biridir. Mobbing davasını açıklamadan önce ‘’mobbing nedir?’’ sorusunu cevaplamak gerekmektedir. İşçiye karşı psikolojik taciz olarak bilinen mobbing, işçilere karşı kasıtlı ve sistematik şekilde gerçekleştirilen ve işçiyi yıldırma politikası güden olumsuz tutum ve davranışlardır. Böylelikle işçinin işyerinden uzaklaştırılması hedeflenmektedir. 


Mobbing Davası - İş Hukuku Avukatı

Mobbing Davası ile ilgili sorularınızı İş Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. İş Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın. 



Hangi Durumlarda Mobbing Davası Açılır?

Mobbing Davası Hangi Durumlarda Mobbing Davası Açılır? Mobbing Davası Nasıl İspatlanır?  İşyerinde Mobbing Sayılabilecek Haller Nelerdir? Mobbinge Uğrayan Kişi Tazminat Alabilir Mi? Mobbing Davası Nasıl Açılır? Mobing Davası

İşyerlerinde yaşanan her olumsuzluğun, işçilerin maruz kaldığı her haksızlığın mobbing olarak adlandırılması söz konusu değildir. İşçinin kişilik haklarını zedeleyen hareketlerin mobbing boyutunda değerlendirilebilmesi için bu hareketlerin bir takım unsurları taşınması gerekmektedir. Aşağıda yer alan mobbing davası şartları varlığı halinde işçilerin mobbinge uğramış olabileceği kabul edilir.


  1. Kasıtlı davranışlar : Mobbingden bahsedebilmek için öncelikli şart, işçiye karşı gerçekleştirilen hareketlerin işçiyi işyerinden ayrılmaya zorlama kastıyla gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bu doğrultuda, emsal Yargıtay kararında belirtildiği üzere örneğin istifa iradesini ortaya koymuş bir işçinin eşyalarının boş bir odaya konularak bekletilmesi mobbing olarak nitelendirilmemektedir. ( Y22HD,04.12.2017, 2015/21716,2017/27746). Bu durumun aksine halihazırda çalışmakta olan işçinin eşyalarının boş bir odaya konulması işçiyi bezdirerek işyerinden ayrılmaya zorlama kastına yönelik olduğundan mobbing olarak değerlendirilebilmektedir. 


  1. Sistematik tekrar: Mobbingin gündeme gelebilmesi için söz konusu bezdirici hareketler sistemli bir şekilde tekrar ediliyor olmalıdır. Bu bakımdan bir defaya mahsus gerçekleşmiş olan bazı olumsuz davranışlar mobbing davası konusu oluşturmamaktadır.


  1. Belirli bir süre devam etme: Sistematik tekrarın tamamlayıcısı niteliğindeki bir diğer unsur, işçiye karşı gerçekleşen olumsuz hareketlerin belirli bir süre devam etmiş olmasıdır. Belirli bir süreci ihtiva eden mobbing niteliğindeki eylemlerde aranan süre her somut olaya göre değişkenlik gösterebilmektedir. 


Mobbing Davası Nasıl İspatlanır?

İspat hukuku gereği mobbinge uğradığını iddia eden işçi, iddiasını ispat etmekle yükümlüdür. Söz konusu mobbing çoğu kez sözlü olarak gerçekleştiğinden veya herhangi bir tanık bulunmadığından ispatında birtakım zorluklarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle mobbing davası kazananlar Yargıtay’ın yeterli gördüğü yaklaşık ispat koşulundan yararlanmaktadır. Bu kapsamda işçinin iddialarının tutarlı olması ve bu hususta kuvvetli emarelerin bulunması genellikle ispat bakımından yeterli görülmektedir. 


Mağdur olan işçi, mobbing iddiasını destekleyen hukuka aykırı olmayan her türlü delille iddiasını ispatlayabilmektedir.  İspata yarar delillerden bazıları şu şekildedir:


  • Belgeler ( e-posta, mesaj,not, mektup vs.)

  • Tanık beyanları

  • İş yöneticilerine, sendikalara veya diğer yöneticilere yapılan şikayetler

  • Sağlık raporları

  • Ses, video, işyeri kamera kayıtları

  • İş performansı değerlendirme kayıtları


Mobbing mağduru olduğunu düşünenlerin iddialarını bahsettiğimiz deliller ile belgelendirmeleri davanın seyri bakımından önem arz etmektedir. 


İşyerinde Mobbing Sayılabilecek Haller Nelerdir?

Mobbing nedir sorusunun sınırlayıcı bir tanımı olmadığından mobbing sayılabilecek haller farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Sistematiklik ve süreklilik arz eden, işçiye gerek fiziksel gerek psikolojik zarar veren ve neticeten işçiyi işyerinden uzaklaştırma kastı içeren birçok davranış mobbing sayılmaktadır. En fazla karşılaşılan mobbing davası örnekleri aşağıda sıralanmıştır:


  • Aşağılayıcı, alaya alıcı, küçük düşürücü söz ve eylemler

  • Kişiliğe, karaktere, inanca, değer ve düşüncelere saldırı

  • Ayrımcılık yapma

  • Dışlama, soyutlama, yok sayma

  • Gereğinden fazla iş yükü

  • Kötüniyetli veya asılsız söylentiler, karalama

  • Görev dışında farklı görevler verilmesi

  • Sürekli yer değiştirme

  • Çalışanın yetkilerinin kısıtlanması veya engellenmesi

  • Tehdit, zorbalık, şiddet

  • Kişisel hayata müdahalede bulunma


Söz konusu eylemlerin bir veya birkaçına maruz kalmak mobbing davası şartları  gerçekleştiği anlamına gelebilmektedir. Bu halde mağduriyet yaşayan çalışanlar hukuki yollara başvurarak mobbing davası açabilmektedir. 


Mobbinge Uğrayan Kişi Tazminat Alabilir Mi?

Yargı yoluna taşınmış mobbing davası örnekleri mobbinge uğrayan kişilerin tazminat alabileceğini ortaya koymaktadır. Zira mağduriyet yaşayan kişiler hem maddi olarak hem de manevi olarak zarar uğramış olmaktadır. Bundan dolayı başta maddi ve manevi tazminat olmak üzere çeşitli tazminatlara hak kazanmak mümkündür.


  1. Manevi Tazminat

Mobbingin meydana getirdiği psikolojik tahribat kişilerde ciddi boyutlarda acı, elem, keder, üzüntü, stres gibi manevi yıpranmaya neden olmaktadır. Bu nedenle ortaya çıkan söz konusu manevi zararlar manevi tazminata hükmedilmesini gerekli kılmaktadır.


  1. Maddi Tazminat

Uğramış olduğu mobbing sonucunda işten ayrılmak zorunda kalan işçi, işini kaybetmesi nedeniyle uğramış olduğu zararları talep edebilmektedir. Aynı zamanda söz konusu mobbing , işyerinde pozisyon kaybına veya maaş düşüklüğüne neden olmuş ise yine bu zararların telafisi bakımından maddi tazminat gündeme gelmektedir.


  1. Kıdem ve İhbar Tazminatı:

Mobbinge bağlı olarak haklı nedenle iş sözleşmesini fesheden işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanabilmektedir.


  1. Tedavi Masrafları:

Mobbing neticesinde işçide meydana gelen fiziksel ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisi için yapılan masrafların da işverenden talep edilebilmesi mümkündür.


Mobbing Davası Nasıl Açılır?

Özel sektörde ve kamuda mobbing davası nereye açılır sorusunun cevabı hukuki bir süreci kapsamaktadır. Mobbing mağduru olan işçi, üst yöneticilerine mobbingin sonlandırılması için başvurmalı, tatmin edici bir sonuç sağlanamadığı takdirde işveren aleyhine hukuki süreci başlatılmalıdır. 


Mobbing davalarında hukuki sürecin aşamalarından biri arabulucuya başvurmaktır. Bu nedenle öncelikli olarak arabulucuya başvurulmalı, anlaşma sağlanamazsa görevli olan iş mahkemesinde dava açılmalıdır. Yerleşik içtihatlar gereği mobbing olarak değerlendirilen hareketleri takiben iki yıl içerisinde dava açılması gerekmektedir. Eğer mobbing aynı zamanda suç teşkil eden eylemlere de sebebiyet vermişse savcılığa şikayette bulunulmalıdır. Kamuda çalışan memur  ise mobbing davasından dolayı iptal ve tam yargı dava haklarını kullanabilmektedir.


Mobbing davası, delillerin toplanması ve dava sürecinin takip edilmesi bakımından titizlik gösterilmesi gereken bir süreçtir.  Bu süreçte hak kaybına uğramamak ve ilgili konuları uzman iş hukuku avukatı ile hemen görüşmek için aşağıdaki bölümden online avukat görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.

28 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Mobbing Nedir

Comments


bottom of page