top of page

Muris Muvazaası

Muris Muvazaası Nedir?

Muvazaa kelimesi öncelikle kişinin asıl iradesi ile beyanı arasındaki uyumsuzluğu ifade etmektedir. Muvazaa halinde aslında sözleşmenin tarafları aralarında akdettikleri sözleşmeye ilaveten, yapmış oldukları sözleşmenin hiç hüküm doğurmaması veya başka bir sözleşmenin hüküm doğurması amacıyla gizli bir sözleşme daha yapmaktadırlar. Hukuk sistemimizde muvazaalı işlemlerin büyük bir kısmını, muris muvazaası oluşturmaktadır. Miras bırakan, özellikle yaşlandığı için, yaşadığı ve kendisine destek olan kişilerden kolay etkilenmekte ve mirasını bu kişilere bırakmak veya öfke duyduğu kişilere ceza verme veya çok sevdiği kişilere haksız kazanç sağlamak için muvazaalı işlemlerde bulunabilmektedir. Muris muvazaası özetle miras bırakanın, lehine yarar sağlamak istediği mirasçılarından biri veya üçüncü bir kişiye, tapuya kayıtlı olan taşınmazını gerçekte bağışlamak istediği halde kasti olarak satış sözleşmesi yapmış gibi gösterip temlik etmesidir. Muris muvazaası ile ilgili sorularınızı avukat ile telefon görüşmesi yaparak sormak için hemen tıklayın:

Muris Muvazaası | TekAvukat | Gayrimenkul Hukuku | Avukat İle Telefon Görüşmesi

Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası

Öncelikle miras bırakanın muvazaalı işlemlerini dava etme hakkı saklı pay sahibi olsun olmasın bütün mirasçılarına tanınmıştır. Muris muvazaasına ilişkin dava, denkleştirme hükümlerinin uygulanmasının mümkün olmadığı, saklı paylı mirasçının da tenkis ile yetinmek istemediği durumlarda muvazaalı işlemden kaynaklanan tapu kaydının iptal edilerek mirasçılara pay oranında veya terekeye tamamen iade edilmesi imkânı sunan bir dava görevi görmektedir. Muris muvazaasına ilişkin dava, bir tespit davası niteliğindedir . Bu dava ile birlikte, mirasçılar tapudaki kaydın hukuki sebebinin geçersiz olduğunu tespit ettirmektedir. Bu davalarda görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. Muris muvazaası ile ilgili online avukat görüşmesi planlamak için tıklayın:

Muris Muvazaası | TekAvukat | Gayrimenkul Hukuku | Online Avukat Görüşmesi

Muris Muvazaasında Zamanaşımı

Muvazaa davaları, hiçbir zamanaşımı ve hak düşürücü süreye bağlı olmadan her zaman açılabilirken, tasarrufun iptali davaları, hak düşürücü sürelere tabidir. İcra İflas Kanunu m. 284’e göre, tasarrufun iptali davası, beş yıllık hak düşürücü süreye tabidir


Muris Muvazaası Kabul Olmayan Haller

Uygulamada muris muvazaası içerdiği kabul edilmeyip iptal edilmeyen işlemler, taşınırların devri işlemleri, tapusuz taşınmazların devri, vasiyetname ile yapılan kazandırıcı işlemler, muvazaalı senet düzenlenmesi, bağışlama yoluyla yapılan kazandırmalar, kooperatif ve şirket ortaklık payının devri, miras bırakanın haricen sattığı taşınmazın mahkeme kararıyla tapuya tescil ettirilmesi, intifa hakkı tesisi, uzun süreli kira sözleşmesi yapılması, kadastro tespitinde miras bırakanın irade beyanı ve iyi niyetli üçüncü kişilere yapılan devirlerdir.


Muris Muvazaası Şartları

Muris Muvazaası | TekAvukat | Gayrimenkul Hukuku | Online Avukat Görüşmesi

Bir hukuki işlemin, muris muvazaası olarak nitelendirilebilmesi için , belirli şartların varlığını zorunlu tutmuştur. Buna göre miras bırakanın tapuya kayıtlı bir taşınmazının bulunması gerekmektedir. Miras bırakanın tasarrufta bulunurken mirasçılarından veya terekeden mal kaçırma amacı gütmesi gerekmektedir. Yine miras bırakanın, tapu sicil memuru önünde tapuya kayıtlı taşınmaz malının satışına yönelik iradesini beyan etmesi gerekmektedir. Miras bırakanın görünürdeki iradesi olan satış sözleşmesi, TBK m. 19’a göre muvazaalı olduğundan dolayı geçersiz olacaktır. Gizli irade olan bağış sözleşmesi ise şekil şartlarından yoksun bulunması nedeniyle geçersiz sayılacaktır. Söz konusu davada saklı payı olan ve olmayan bütün mirasçılar davacı olabileceklerdir. Mirasçılara bu hak, külli halef sıfatıyla değil, üçüncü kişi sıfatıyla kendi hakları ihlal edildiği için verilmiştir. Muris muvazaasının konusu sadece taşınmazın devrine ilişkin olabileceğinden davacıların açacakları bu dava, tapu sicilinin düzeltilmesi davası olarak adlandırılmaktadır ve bu davanın zamanaşımına tabi olmayacağı kabul edilmiştir.


Muris Muvazaası Tanık Beyanları

Yargıtay tarafından kabul gören görüş uyarınca, muris muvazaasına ilişkin davada tüm mirasçıların üçüncü kişi konumunda olduklarından iddialarını tanık dâhil her türlü delil ile ispatlayabileceklerdir.



Comments


TekAvukat Kullanıcı Yorumları

whatsapp_tekavukat.png
bottom of page