Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası - Aile Hukuku
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, ya nüfus müdürlüğünden kaynaklanan hatalı veya eksik bilgilerin düzeltilmesi amacıyla ya da çocuğunun soybağının belirlenmesi amacıyla açılan davalardan biridir. Nüfus kayıtlarındaki hatalar ad, soyadı, doğum tarihi veya doğum yeri gibi bilgilerin yanlış kaydedilmesi şeklinde olabilmektedir. Örneğin yeni doğan bir bebeğin soyadının nüfusa yanlış yazılması nüfus müdürlüğünden kaynaklanan bir hata olup nüfus kaydını düzeltilmesi davası ile bu yanlışlık giderilebilmektedir. Yine babanın çocuğa karşı soy babanın reddi davası açması üzerine çocuğun nüfus kaydının yeniden düzeltilmesi de bu dava sayesinde gerçekleşmektedir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası sayesinde soybağının tespitinde meydana gelebilecek kaşıklar engellenmekte ve aynı zamanda ileride ortaya çıkacak miras konularında kişilerin menfaatleri korunmaktadır.
Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Dilekçe Örneği
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, kişinin yerleşim yeri Asliye Hukuk mahkemesinde görülmektedir. Asliye Hukuk Mahkemesine hitaben yazılacak dilekçe ile dava süreci başlamaktadır. Dava dilekçesinde nüfus kayının düzeltilmesine neden olan durum açıklanmalı ve dilekçe ekine nüfus kaydının düzeltilmesi gerekliliğini destekler nitelikteki belgeler eklenmelidir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davası dilekçe örneği taslak şeklinde aşağıda yer almaktadır. Hak kaybına uğramamak ve dava sürecini etkili şekilde yönetebilmek adına alanında uzman avukatlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.
……. NÖBETÇİ ASLİY E HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI : ……………… (T.C. …….)
ADRES : ………………
DAVALI : 1) ……………..
2) ……… İlçe Nüfus Müdürlüğü
KONU : Anne yönünden nüfus kaydının düzeltilmesi talepli dava dilekçemizdir.
AÇIKLAMALAR :
(Bu kısımda düzeltilmesi gereken durum gerekçeleriyle ayrıntılı şekilde anlatılmalıdır. Örneğin davacının biyolojik anne olmadığı, gerçek annenin üçüncü bir kişi olduğu belirtilmelidir.)
HUKUKİ NEDENLER : TMK, 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu, HMK ve ilgili sair mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kayıtları, tanık beyanları, bilirkişi, yemin ve her türlü yasal delil.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan ve mahkemece resen gözetilecek nedenlerle;
Davamızın KABULÜNE,
………. doğumlu ……………’ın biyolojik annesinin kimlik tespitinin yapılarak nüfus kaydında bu yönde değişiklik yapılmasına,
Yargılama giderlerinin davalılar üzerine bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
DAVACI
İSİM SOYİSİM
Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Hangi Durumlarda Açılır?
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası nüfus kaydındaki hata veya eksiklik halinde bu durumların giderilmesi amacıyla açılır. Davaya konu durumlardan bazıları şu şekildedir:
Ad veya soyadı hataları: Çocuğun doğumundan sonra Nüfus Müdürlüğüne yapılan beyanda adın nüfusa yanlış bir şekilde kaydedilmesi durumu ortaya çıkabilmektedir. Doğum belgesinde ‘’Muhammed’’ olarak yer alan adın nüfusa ‘’Muhammet’’ olarak kaydedildiği durumlar buna örnek verilebilir.
Doğum tarihi yanlışlıkları: Doğum tarihi 25.12.1998 olan bir kişinin nüfusta yanlışlıkla 25.12.199 doğumlu olarak kaydedilmesi halinde kaydedilmesi halinde nüfus kaydının düzeltilmesi mümkündür.
Cinsiyet yanlışlıkları: Nadiren de olsa nüfus kayıtlarında kadın olarak kaydedilmiş bir kişinin aslında erkek olduğu duruma rastlanabilmektedir. Bu halde hatalı olarak kaydedilmiş cinsiyet bilgisinin düzeltilmesi talep edilebilmektedir.
Evlatlık durumu: Bir çocuğun evlat edinilmesi durumunda nüfus kaydında yer alan biyolojik anne ve baba yerine evlat edinen anne babanın nüfusa kaydedilmesi amacıyla dava açılabilmektedir.
Soybağı düzenlemeleri: Soybağına dair kayıtların hata içermesi veya güncellenmesi gerekliliğinde dava açılarak nüfus kaydının düzeltilmesi sağlanabilmektedir. Örneğin çocuğun biyolojik babası dışında başka birinin nüfusuna kayıtlı olması halinde babalık davası ile nüfus kaydındaki yanlışlık düzeltilebilecektir.
Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Ne Kadar Sürer?
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, davanın karmaşıklığına ve seyrine göre göre süre yönünden değişiklik gösterebilmektedir. Dava sürecinde ihtiyaç duyulması halinde bilirkişilere başvurulmakta ve bilirkişi raporu beklenmektedir. Bu nedenle basit bir davadan kısa sürede sonuç alınabilirken soy bağının reddi veya babalık davası gibi bilirkişi raporlarına ihtiyaç duyulan davalardan kaynaklı nüfus kaydının düzeltilmesi davalarında süreç uzayabilmektedir. Yine davanın görüldüğü yer mahkemesinin yoğunluğu da dava süresini etkilemektedir. Bu nedenle kimi davalar birkaç ayda sonuçlanabilirken kimi davalar senelerce sürmektedir.
Nüfus Kayıt Yeri Değiştirilebilir Mi?
Nüfus kayıt yeri değişikliği pek çok defa yeni bir yere taşınma durumunda gündeme gelmektedir. Bu durumda dava açmaya ihtiyaç duyulmaksızın doğrudan İl Nüfus Müdürlüklerine adres değişikliği bildirimi yapılabilmektedir. Yine e devlet üzerinden de nüfus kayıt yeri değiştirilebilmektedir.
Soybağının Düzeltilmesi Davasını Kim Açabilir?
Soybağının gerçeğe uygun şekilde olması kamu düzenini dâhil olmak üzere pek çok konuda önem arz etmektedir. Ortaya çıkabilecek herhangi bir eksiklik ya da yanlışlığın gerek aile kurumunu gerek kamu düzenini olumsuz şekilde etkileyeceği aşikârdır. Bu nedenle soybağının düzeltilmesi amacıyla dava açılması son derece önemlidir. Diğer konularda nüfus kaydının düzeltilmesi davasını açmaya Cumhuriyet Savcısı dâhil tüm ilgiler yetkili iken soybağının düzeltilmesi davasını yalnızca kanunda sayılan kişiler açabilmektedir. Kanuni düzenlemeye göre soybağının düzeltilmesine ilişkin davayı anne, baba ve çocuk açabilmektedir. Kanunda yetki verilmeyen kişilerin açmış olduğu soybağının düzeltilmesi davasından sonuç almak mümkün değildir.
Comments