top of page

Oyun Sektörüne Odaklanmanızı Gerektiren Üç Neden!

Güncelleme tarihi: 18 Eki 2022

Oyun sektörü hızla büyüyen bir market. 2022 yılında oyun sektörünün market büyüklüğü yaklaşık 200 milyar Amerikan doları değerinde iken 2027 yılına kadar 339,95 milyar Amerikan doları değerine ulaşması bekleniyor. Türkiye’de oyun sektörünün market büyüklüğü ise 2022 yılı itibariyle 1 milyar Amerikan dolarını geçti.


Ülkemizden oyun sektöründe çok başarılı girişimler çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Peki bir girişimci veya yatırımcı olarak neden oyun sektörüne odaklanmalıyız?


Global Pazara Giriş Fırsatı


Eğlence sektörü, diğer sektörlere kıyasla tüketicilerin ilgisini daha kolay çekiyor. Bu sektörün içerisinde birçok farklı pazar bulunsa da oyun sektörü eğlence sektörünün yükselen yıldızı. Oyun sektörüne odaklanmayı gerektiren en önemli nedenlerden birisi, global pazara hızlı ulaşım imkanı sunması.





Oyun sektöründe ürünlerin dijital olarak üretilip ve yine dijital olarak pazara sunulması, yerel girişimlerin hızla global pazara girmesini sağlıyor. Oyun sektörünün, diğer üretimi ve tüketimi dijital olarak gerçekleşen sektörlerden farkı ise dil ve kültür bariyeri ile ilişkisinin daha az olması ve maliyetin düşüklüğü. Oyun sektöründe, potansiyel müşterilerin temel duygularına / merakına hitap eden bir kurguyla ve başarılı bir ürün ile yerel bir girişimin global pazara girmesi ve büyümesi mümkün. Elbette bu kolaylık, sektördeki rakip şirketler için de geçerli. Ancak sektörün büyüyen bir pazar olması bu dezavantajı şimdilik geri plana itiyor.


Tüketicilerin Davranış Modellerinde Meydana Gelen Değişimin Getirdiği Fırsatlar


Oyun sektörünün market büyüklüğünün yaklaşık %40’ını mobil oyun sektörü oluşturuyor. Mobil cihaz kullanma ve internet bağlantısına sahip olma oranı oldukça yüksek. Mobil oyun geliştiricileri için dünya üzerinde mobil cihaza sahip herkes potansiyel müşteri durumunda.


Araştırmalar insanların odaklanma sürelerinin ciddi bir şekilde düştüğünü gösteriyor. Bu konuda en çok bahsedilen örneklerden birisi de şarkıların intro sürelerinin yıllar içerisinde kısalması. Odaklanma süresindeki azalma ve dikkat eksikliği ilk bakışta bir dezavantaj gibi görünse de mobil oyunlar için aslında avantaj niteliğinde. Araştırmalar, mobil cihaz kullanan kişilerin herhangi bir bekleme anında veya dış dünyadan gelen uyaranların azalması durumunda mobil cihazlarına odaklandıklarını gösteriyor. Basit ve kullanıcıyı yakalayan mobil oyunlar kısa sürede popüler hale gelebiliyor.


Ülkemizde Oyun Sektörünün Gelişmesi ve Teşviklerin Artması


Ülkemizde oyun sektöründe başarılı olabilecek insan kaynağı mevcut. Nitekim Türkiye’de oyun sektöründe çok başarılı şirketler çıkıyor. Özellikle Rollic Games, Gram Games ve Peak Games’in Zynga tarafından satın alınması ayrıca dikkat çekici.


Diğer taraftan oyun sektöründe çalışacak kimseler için teşvik ve hibe programları da bulunmakta. Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı, oyun sektörü için birçok destek sağlamakta.


Mobil oyun sektörü gibi hızla büyüyen bir markette global pazara giriş kolaylığı varken bu fırsatı kaçırmamak gerek.


Start-up Hukuku hakkında "Yıl Olmuş 2022, Siz Çalışanlarınıza Stock Option Vermiyor Musunuz?" ve benzeri konulardaki içeriklere ulaşmak ve Start-up Hukuku Avukatı ile online görüşme ayarlamak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz!




bottom of page