Siber Suç konusu ile ilgili Ceza Hukuku Avukatımızla Görüşün
Siber Suç Nedir
Günümüzde internet ortamının tüm hayatımızı meşgul ettiği göz önünde bulundurulduğunda bilişim sistemleri ve internet üzerinden işlenen siber suçlar en çok araştırılan konulardan birini oluşturmaktadır. Siber suç konusuna dair detaylı açıklamaları yazımızda bulabilirsiniz.
Siber Suç Ne Demek?
Teknolojiye erişimin kolaylaştığı günümüz çağında telefon, bilgisayar, pos cihazları, internet bankacılığı gibi pek çok teknolojik araç suça konu olabilmektedir. İlgili bilişim sistemleri aracılığıyla suç işlenerek pek çok vatandaş mağdur edilmektedir.
Kısaca çeşitli zararlı yazılımlar kullanmak suretiyle bilişim sistemlerindeki verilerin hukuka aykırı yollarla elde edilerek suça konu edilmesi siber suç kavramı ile ifade edilmektedir. Siber suçlarda bilişim sistemleri, özellikle de bilgisayarlar, bir suçun işlenmesinde araç olarak kullanılmakla birlikte kimi zaman doğrudan suçun hedefi de olabilmektedir. Siber suç olarak nitelendirilen bu tür suçlar günümüzde artış gösterdiğinden bu suçların engellenmesi için çeşitli düzenlemeler ve yaptırımlar getirilmektedir.
Siber Suçlar Nelerdir?
Siber suçların ortaya çıkardığı zararların önlenmesi ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla kanuni düzenlemeler getirilmiştir. Bu noktada bilişim hukukunun ana konularından birini oluşturan siber suçlar 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243-246 maddeleri arasında düzenleme alanı bulmuştur.
Bilişim alanında suçlar başlıklı Türk Ceza Kanunu’nun onuncu bölümünde aşağıdaki siber suçlara yer verilmiştir.
TCK madde 243- Bilişim sistemine girme
TCK madde 244- Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme
TCK madde 245- Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması
TCK madde 246- Yasak cihaz veya programlar
Siber Suç Örnekleri
Türk Ceza Kanunu’nda siber suç kapsamına giren çeşitli suçlar bulunmaktadır. Siber suç olarak bilinen bilişim suçları madde madde Türk Ceza Kanunu’nun onuncu bölümünde düzenleme alanı bulmuştur. Buna göre siber suç örneklerinin başlıcaları suçun madde başlığından da anlaşılacağı üzere bilişim sistemine girme; sistemi engelleme, bozma verileri yok etme, değiştirme; banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması; yasak cihaz veya programlardır. Özel düzenleme alanı bulmuş siber suçların dışında dolandırıcılık, özel hayatın gizliliğini ihlal, hakaret gibi suçlar da bilişim sistemleri aracılığıyla işlenebilen siber suç örneklerinden bazılarıdır.
İnternet üzerinden bilindik markalar adına sahte web site düzenlenmesi ve böylelikle müşterilerin banka kartı bilgilerinin ele geçirilmesi en yaygın siber suç örneklerindendir. Yine Facebook bilişim suçları işlenmesinde en fazla kullanılan platformlardandır. Sosyal medya platformlarından verilen reklamlar ve tıklama tuzakları pek çok kişiyi mağdur etmektedir.
Bilişim Suçları Cezaları
Sayısız kişiye hizmet sağlayan bilişim araçları hayatımıza kolaylıklar kazandırmasının yanı sıra kötüye kullanılması durumunda da maddi ve manevi zararlara yol açabilmektedir. Yaşanan bu mağduriyetlerin giderilebilmesi ve bilişim sistemleri suçlarının işlenmesini caydırma amacıyla cezai yaptırımlar öngörülmüştür. Buna göre;
TCK’nin 243. maddesinde düzenlenen bilişim sistemine girme suçunun temel haline yönelik ceza bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
TCK’nin 244. Maddesinde düzenlenen sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçunun temel halinin cezası bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir.
TCK’nin banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması başlıklı 245. maddesinde düzenlenen siber suçun cezası üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir.
Son olarak bilişim alanında suçlar başlıklı bölümde düzenlenen yasak cihaz veya programlar başlıklı siber suçun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası şeklindedir.
Türk Ceza Kanunu’nun bilişim alanında suçlar başlıklı onuncu bölümü dışında kalan hakaret, dolandırıcılık, tehdit gibi suçların siber araçlar ile işlenmesi halinde ise bu suçlara ilişkin madde hükümleri uygulanmaktadır. Böylelikle internet cezaları nasıl gelir sorusuna suç özelinde cevap bulunabilmektedir.
Bilişim Suçları Cezaları Maddeleri
Bilişim suçları cezaları bu suç failleri ve mağdurları tarafından araştırılmaktadır. Esas olarak Türk Ceza Kanunu’nda bilişim alanında suçlar olarak özel bir bölüme yer verilmiştir. Onuncu bölümde yer alan bilişim suçlarının cezalarına bu bölümde yer alan 243,244,245 ve 246. maddelerden ulaşmak mümkündür.
Bilişim alanında suçlar başlığı altında düzenlenmemiş olan, ancak yine de bilişim sistemlerinden yararlanmak suretiyle işlenebilen suçlar da bulunmaktadır. Örneğin hakaret suçu özel olarak bahsi geçen bölümde düzenlenmemiştir. Fakat hakaret suçunun çoğu defa sosyal medya üzerinden gerçekleştiğini görmekteyiz. Bu durumda sosyal medyanın aleni bir ortam olduğu gözetildiğinde verilecek ceza miktarında artışa neden olacağı aşikardır.
Siber Suçlar Nasıl Şikayet Edilir?
İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde bankadan paranın çekilmesine rağmen ürünün gelmemesi veya mesaj olarak gönderilen linke tıklanması üzerine kart bilgilerinin ele geçirilmesi son zamanlarda çokça karşılaşılan durumlardandır. Bu gibi durumlarda mağduriyetin bir an önce giderilmesi amacıyla şikayette bulunmak son derece önemlidir. Siber suç nereye şikayet edilir sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz:
Akla ilk gelen şikayet ve ihbar yöntemlerinden biri karakola başvurmaktır. Polislere verilecek detaylı bir ifadeyle faillerin cezalandırılması amacıyla ilk adım atılmış olacaktır.
Bir diğer şikayet yöntemi doğrudan savcılığa şikayette bulunmak. Alanında uzman bir avukattan yardım alınarak yazılacak siber suç şikayet dilekçesi ile faillerin cezalandırılması mümkündür.
Yine Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı sitesi üzerinden siber suçlara karşı online olarak şikayette bulunmak mümkündür.
Türkiye’de İşlenmiş Bilişim Suçları
Türkiye’de teknolojik gelişmelerin beraberinde getirdiği sorunlardan biri bilişim araçlarının ve sistemlerinin hukuka aykırı şekilde suç işlemeye yönelik kullanılmasıdır. Türkiye’de işlenmiş bilişim suçlarına güvenlik açığı bulunan web sitelerinden kullanıcı üyelerinin kişisel verilerini ve banka bilgilerini ele geçirmek örnek verilebilir.
Türkiye’de işlenmiş bilişim suçlarının en çarpıcı örneklerinden biri ise Çiftlik Bank olayıdır. Bir ponzi dolandırıcılığı olarak ortaya çıkan ve binlerce kişiyi mağdur ede bu olay sanal oyunlar üzerinden kar elde edilebileceğini düşünen pek çok kullanıcıyı mağdur eden bir siber suç olarak anılmaktadır.
Commentaires