Uzlaşma Nedir?
Vergi kanunlarının uygulanması sırasında mükellefler ile idare arasında birtakım uyuşmazlıklar yaşanabilmektedir. Uyuşmazlıklarla karşılaşan mükellefler yargı yoluna gitmeksizin idare ile uzlaşma yoluna başvurabilmektedir. Vergi Kanunu’nda yer alan uzlaşma, tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır.
Tarhiyat Öncesi ve Tarhiyat Sonrası Uzlaşma Konusu İle İlgili Sorularınıza Hemen Cevap Bulun
Tarhiyat Öncesi ve Tarhiyat Sonrası Uzlaşma ile ilgili sorunuzu Uzman Vergi Hukuku Avukutamızla birebir görüşebilirsiniz. Uzman Avukatımızla telefonla görüşmesi oluşturmak için tıklayın.
Tarhiyat Öncesi ve Tarhiyat Sonrası Uzlaşma Farkları Nelerdir?
Tarhiyat öncesi uzlaşma mükelleflerin yapılan vergi incelemesi sonucu tahakkuku öngörülen vergiler ve vergi ziyaı cezaları için başvurabilecekleri bir çözüm yolu iken tarhiyat sonrası uzlaşma vergi ceza ihbarnamelerinin mükelleflere tebliğ edilmesinden sonra başvurulabilecek bir çözüm yoludur. Tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası uzlaşmanın kapsamına tarhı öngörülen vergiler ve vergi ziyaı cezaları girmektedir. Ancak Vergi Kanunu’nda yer alan kaçakçılık fiillerini işleyenler uzlaşma kapsamı dışındadır.
Tarhiyat öncesi uzlaşma talebi inceleme incelemenin başlangıcından inceleme ile ilgili son tutanağın düzenlenmesine kadar geçen süre içerisinde her zaman yapılabilir. Mükellefler uzlaşma talebini vergi inceleme tutanağında belirtmek suretiyle vergi incelemesini yapan inceleme elemanlarına veya onların bağlı bulundukları birime yazılı olarak yapabilmektedirler. Tarhiyat sonrası uzlaşma talebi ise ihbarnamenin mükelleflere tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili uzlaşma komisyonuna veya Vergi Dairesi’ne yapılmalıdır. Tarhiyat öncesi veya tarhiyat sonrası uzlaşma talep eden mükelleflere idarece belirlenen uzlaşma günü ve saati uzlaşma gününden en az 15 gün önce bildirilmektedir.
Uzlaşma Görüşmelerine Kimler Katılabilmektedir?
Uzlaşma görüşmesine mükellefler veya vekilleri, tüzel kişilerle küçükler ve kısıtlılarda ise temsilcileri katılabildiği gibi mükellefeler isterlerse yanlarında bağlı bulundukları meslek odasından bir temsilci, mali müşavir veya yeminli mali müşavirlerini getirebilmektedirler.
Yapılan görüşme sonucunda uzlaşmaya varılması halinde tutanak düzenlenir ve tutanağın bir nüshası mükellef veya vekiline verilir. Üzerinde uzlaşma sağlanan hususlar hakkında mükelleflerce daha sonra dava açılamamaktadır. Uzlaşma görüşmeleri sonucunda uzlaşmaya varılamaması halinde ise uzlaşma komisyonu düzenleyeceği tutanağa nihai teklifini yazar. Mükellefler dava açma süresinin sonuna kadar komisyonun nihai teklifini kabul edebilirler veya uzlaşma sağlanamadığını gösteren durumun mükelleflere tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde dava açma yoluna gidebilirler. Mükelleflerin kendilerine bildirilen gün ve saatte uzlaşma görüşmelerine katılmamaları ya da katıldıkları halde uzlaşma tutanağını imzalamamaları veya tutanağı ihtirazi kayıt ile imzalamak istemeleri halinde uzlaşma sağlanamamış sayılır ve mükellefler yeniden uzlaşma talebinde bulunamazlar.
Comments