Tefecilik Suçu
- Tek Avukat
- 20 May
- 2 dakikada okunur
Tefecilik Suçu
Tefecilik suçu ile, faillerin borçlu tarafın zor durumda olmasından ve ödeme güçlüğü içinde bulunmasından faydalanarak, ondan aşırı faiz almak suretiyle yararlanmak amacıyla yapılan faizli borç verme faaliyetlerinin cezalandırılması düzenlenmiştir. Bu suç ile rekabet mekanizmasının işleyişi sağlanarak, kamuya duyulan ekonomik güveninin korunması amaçlanmıştır.
Türk Ceza Kanunu’nun 241. Maddesi uyarınca:
“Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.” Tefecilik Suçu ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Avukat Sizi Arasın” butonuna tıklayarak Ceza Hukuku Avukatı ile telefon görüşmesi yapabilirsiniz.
Tefecilik Suçunun Unsurları
Tefecilik suçu paranın ödünç verilmesi suretiyle oluşabilir, para dışındaki şeylerin ödünç olarak verilmesi halinde karşılığında herhangi bir kazanç elde edilse dahi, tefecilik suçu oluşmayacaktır. Bu suçu oluşturan eylem, bir başkasına karşılık bekleyerek ödünç para verilmesidir. Yasalar, borç verme işlemleri için yasal faiz oranlarını belirlemiştir. Tefecilik, bu oranların çok üzerinde faizler talep ederek, borçluyu zor durumda bırakmayı hedefler. Bu itibarla, ilgili birimlerden izin alınmadan ve ilgili mevzuatta belirlenen esaslara aykırı olarak ivazlı ödünç para verme işlemlerinin yapılması ile suç oluşacaktır. Suçun oluşması için karşılığın failce tahsil edilmesi gerekmemekte ve paranın verilmesi ile suç tamamlanmakta, amaçlanan kazancın elde edilmesi aranmamaktadır. İvaz karşılığı ödünç para vermeye yetkili kılınan hallerde, usulüne uygun şekilde ivaz karşılığı olarak ödünç para verilebilir. Örneğin kazanç elde etmek amacıyla ödünç para verilmesi haline belli durumlarda imkan tanınmıştır, izin almak suretiyle böyle bir faaliyetin yapılması ikrazatçılık olarak adlandırılmaktadır.
Tefeciden Para Almak Suç Mu?
Hukukumuzda izlenen ceza politikası gereği tefecilik suçunda “borç alan taraf” ceza yaptırırıma tabi tutulmamıştır. Bununla birlikte her ne kadar borç alan taraf fail kabul edilmemişse de bu kişi tefecilik suçunun mağduru da kabul edilmemektedir. Kaldı ki bu suç TCK’da “Topluma Karşı Suçlar” başlığında düzenlenmiş, suçun mağdurunun toplumu oluşturan herkes olduğu kabul edilmiştir. Yargıtayca bu durum çelişkili kararlara konu olmuş, bazı kararlarda bu kişilerin müşteki kabul edildiği görülmektedir. Bunun gibi durumlarda avukat yardımı almak daha sonra karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmek açısından önem taşır. tefecilik suçu ile ilgili sorularınız için aşağıdaki bağlantıdan Ceza Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi oluşturabilirsiniz.
Tefecilik Suçunun Cezası
Türk Ceza Kanunu’nda suçun cezası, hapis cezası ile adli para cezasının birlikte uygulanması şeklinde düzenlenmiştir. Bu nedenle fail hem hapis cezasına hem de işlenen suçun somut olaydaki niteliğine göre miktarı belirlenmek üzere adli para cezasına mahkum edilecektir. Suçun bir örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde ceza bir kat artırılarak hükmolunacaktır.
Şimdi Ne Yapmalıyım?
Ceza Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturun veya formu doldurun, Avukat Sizi Arasın!
Ceza Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturmak istiyorum.
Comments