top of page

Vasi Tayini Nasıl Yapılır?

Vasi Tayini Nasıl Yapılır? - Aile Hukuku



Kişilerin tek başlarına hukuki işlemlerini gerçekleştirebilecek durumda olmadıklarında vasi tayini gerekliliği doğmaktadır. Vesayet davası açılmasıyla gerçekleştirilen vasi tayini hakkındaki detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.


Vasi Tayini Nedir?

Vasi tayini nedir sorusunu cevaplamadan önce kime vasi dendiğini açıklığa kavuşturmakta fayda bulunmaktadır. Basit tabiriyle vasi; velayet altında olmayan küçüklerin, kısıtlıların veya hukuki işlemleri tek başına gerçekleştirebilecek durumda olmayanların çıkarlarını korumakla yetkilendirilmiş kişilerdir. Vasi olarak anılan kişilerin yetkilendirilmesi vesayet davası neticesinde gerçekleşir. Vesayet davasında kendi hukuki işlemlerini tek başına gerçekleştirmeyen kişilere vasi tayini gerçekleşmektedir. Kişilerin yalnız başına gerçekleştiremeyecekleri işlemlere örnek olarak alzheimer hastasının noterde satış işlemi yapması, velisi bulunmayan küçüğün malvarlığının yönetilmesi gibi durumlar örnek verilebilir. Ruhsal veya fiziksel engellerin işleri yönetmede zorluk çıkarması durumları da vasi tayini gerektirir durumlardandır.

Vasi tayini ise özetle maddi ve manevi varlıklarını koruyamayan, hukuki işlemlerini tek başına gerçekleştirmeyen şahıslara bu kişilerin menfaatlerini korumak amacıyla sorumlu kişiler tayin edilmesidir. Vasi tayin edilecek kişiler yalnızca gerçek kişi olup tüzel kişilerin vasi olarak atanması mümkün değildir. Yine vasi olarak tayin edilecek kişinin reşit olması ve kısıtlı olmaması gerekmektedir. 


Vasi Tayini Nasıl Yapılır? Vasi Tayini Nedir? Vasilik Nasıl Alınır? Vasi Tayini İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Vasilik Dilekçesi Nedir? Vasilik Belgesi Nereden Alınır?

Vasilik Nasıl Alınır?

Vasi tayini nasıl yapılır, vasilik nasıl alınır gibi soruların cevabı titizlikle takip edilmesi gereken bir hukuki süreci işaret etmektedir. Belirli aşamalar seyreden vesayet davasının kısa sürede ve eksiksiz, sorunsuz şekilde sonuçlanması uzman bir avukat yardımıyla mümkündür. Aşağıda belirtilen adımların takip edilmesiyle birlikte vasi ataması gerçekleşmektedir:



  1. Vasilik talebinde bulunma ve gerekçelendirme: Vasilik talebi çoğunlukla aile içerisindeki yakın akrabalardan gelmektedir. Genellikle cezaevinde bulunan kısıtlı yakınına vasi olmak isteyen veya akıl sağlığı yerinde olmayan anne babasına vasi olmak isteyenler vasilik talebinde bulunmaktadır. Bu süreçte avukata vekâlet çıkarılarak sürecin daha etkin yürütülmesi sağlanabilmektedir. Yakınlar dışında gerekli görülmesi halinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Savcılık Makamı gibi resmi kurumlar da vasi atanması talebinde bulunabilmektedir. Sulh Hukuk Mahkemelerine vesayet davası açılarak vesayet talebi yargı makamına iletilmelidir. Talep mahkemeye sunulacak dilekçe ile gerçekleşmektedir. Dilekçede vesayetin gerekliliği, neden ihtiyaç duyulduğu gerekçelendirilmelidir. 

  2. Mahkemece sağlık raporu ve uzman görüşü istenmesi: Özellikle alzheimer hastası için vasi tayini dilekçesi verildiği durumlarda vasi tayinin gerekli olup olmadığı hastaneden alınacak sağlık raporu neticesinde belirlenmektedir. Sağlık raporunda yer alan hekim görüşleri hâkime yön göstermede etkili olacaktır. Sağlık raporu dışında, küçüğe vasi atanması gerekli olduğu durumlarda pedagog gibi uzmanların görüşünden de faydalanmak mümkündür.

  3. Mahkemenin vasi atama kararı vermesi:  Alınan sağlık raporu ve uzman görüşleri mahkeme tarafından değerlendirilerek gerek görülmesi halinde vasi tayinine karar verilmektedir. Genellikle vasiliğe atanan kişi vesayet altına alınacak kişinin en yakını tercih edilmektedir. Vasi tayininde gerek vasi olan gerekse de vesayet altına alınanın menfaatleri gözetilmektedir. Uygun bir yakın bulunmaması halinde üçüncü kişilerin vasi olarak atanması da söz konusu olabilmektedir. 


Vasi Tayini İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Vasi tayini için başlatılması gereken hukuki süreç vesayet davasıdır. Dava açılışı sırasında mahkemeye sunulması gerekli birtakım belgeler bulunmaktadır. Aşağıdaki belgelerin Sulh Hukuk Mahkemesine sunulması gerekmektedir. 

  • Vesayet talebi dilekçesi

  • Vasi adayı ve vesayet altına alınacak kişinin kimlik fotokopileri

  • Varsa sağlık kurulu raporu

  • Mal varlığı ve gelire ilişkin belgeler

  • Vasi adayının sabıka kaydı

  • İkametgâh belgesi

  • Mahkeme harç ve ücretlerine ilişkin makbuzlar

Belirtilen belgelerin eksiksiz şekilde mahkemeye sunulması vasi atamasında süreci kısaltmaktadır. Mahkemenin iş yükünü azaltıp kısa bir süre içerisinde sonuç almak isteyen vasi adayları bu belgeleri mahkemeye sunmalıdır.


Vasilik Dilekçesi Nedir?

Vasilik dilekçesi, çeşitli nedenlerle kendi işlemlerini gerçekleştiremeyen kişilere yasal temsilci atanması amacıyla Sulh Hukuk Mahkemesine sunulan dilekçedir. Pek çok vasilik dilekçesi örneği incelendiğinde bu dilekçede vesayet talebinde bulunan ve vesayet altına alınması talep edilen kişilerin isim, soy isim, T.C. kimlik numarası, adresi ve diğer iletişim bilgileri bulunmalıdır. Dilekçenin esasına girildiğinde vasi tayinin neden gerekli olduğu, talepte bulunanın vasi olmaya uygun olduğu gerekçeli şekilde belirtilmelidir. Dilekçenin sonuç ve talep bölümünde mahkemeden vesayet altına alınması gereken kişiye vasi atanması ve diğer her türlü tedbirin alınması talep edilmelidir.  Vasi tayini için gerekli belgeler nelerdir başlığında belirtmiş olduğumuz belgeler de dilekçe ekinde mahkemeye sunulmalıdır. 


Vasilik Belgesi Nereden Alınır?

Yasal yollarla bir kişinin malvarlığını ve maddi manevi çıkarlarını korumakla yetkilendirilmek için mahkemeden vesayet belgesi alınmalıdır. Vesayet belgesi verilmesi Sulh Hukuk Mahkemesinde açılacak vesayet davası sonucunda elde edilmektedir. Bu nedenle vasi tayininde görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Yer yönünden yetkili mahkeme ise vesayet altına alınacak olan küçüğün, kısıtlının veya akıl sağlığı yerinde olmayan kişinin yerleşim yeridir. Vesayet belgesi almak dışında kalan diğer vesayete ilişkin işlemlerde de vesayet altına alınacak kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemeleri yetkilidir.


20 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page