top of page

Vasilik

Vasilik Nedir?

Türk Medeni Kanunu’nun 396 vd. maddelerinde düzenlenen vesayet, bir kişinin denetimi altına alınmayı ifade eder. Belli durumlarda kişi vesayet altına alınarak kendisine bir vasi tayin edilmesi gerekebilir. Kişinin yaş küçüklüğü, kısıtlılık hali, akıl hastalığı ve akıl zayıflığı olması, savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı olması, kötü yaşam tarzına sahip olması, özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkum olması ve istek halinde durumlarında vesayet makamı bu görevi yapabilecek yetenekte olan bir ergini vasi olarak tayin eder. Bu gibi durumlarda vesayet altına alınarak hak ve yetkileri kısıtlanmış olan kişinin yerine onun için bazı işlemlerde bulunabilmesi amacıyla atanan kişiye vasi denir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Avukat Sizi Arasın” butonuna tıklayarak avukatımızla telefon görüşmesi yapabilirsiniz.

Vasilik | TekAvukat | Aile Hukuku | Avukat İle Telefon Görüşmesi

Türk Medeni Kanunu’nun 403. Maddesine göre vasi, küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.


Madde 403- Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.

Kayyım, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır.

Bu Kanunun vasi hakkındaki hükümleri, aksi belirtilmiş olmadıkça kayyım hakkında da uygulanır. Bunun gibi durumlarda avukat yardımı almak daha sonra karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmek açısından önem taşır. Vasilik ile ilgili sorularınız için aşağıdaki bağlantıdan Aile Hukuku Avukatı ile online avukat görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.

Vasilik | TekAvukat | Aile Hukuku | Online Avukat Görüşmesi

Vesayeti gerektiren haller Türk Medeni Kanunu’nun ikinci ayrımında sayılmaktadır. Buna göre bu haller;

  • Küçüklük: velayet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır.

  • Kısıtlanma:

a) Akıl Hastalığı ve akıl zayıflığı: Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.

b) Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşam tarzı, kötü yönetim: Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.

c) Özgürlüğü bağlayıcı ceza: Kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kişi, isteği üzerine kısıtlanır veya kendisine kayyım atanır.

d) İstek Üzerine: Yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat eden her ergin kısıtlanmasını isteyebilir.


Vasilik Davası Nedir?

Vasilik | TekAvukat | Aile Hukuku | Online Avukat Görüşmesi

Sulh Hukuk Mahkemeleri vasi tayini için yetkilidir. Vasilik davası için, vasi tayin edilmesi nedenini de içeren bir dava dilekçesi ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulması gerekir. Velayet hakkı bulunmayan küçük ya da işlerini yerine getirebilecek durumda olmayan kişi mahkemeden; hakları maddi ve manevi yönden korumak, hukuki işlemlerinin gerçekleştirmek ve çıkarlarını temsil ettirmek amacı ile kendisine vasi atanmasını talep edebilir. Mahkeme bu talep üzerine kişinin gerçekten vesayet altına alınmasına gerek olup olmadığına karar verir. Vasi tayin edilecek kişinin sağlık durumunun yerinde olması önemlidir. Bu nedenle sağlık durumunu içeren bir raporun da ilgili dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine verilmesi gerekir. Vasilik davası sonuçlandıktan sonra vasilik belgesi almaya hak kazanan ve vasi tayin edilen kişinin görevi tayin süresinden itibaren 2 yıldır. Bu süre belirli şartların sağlanması durumunda ise 4 yıl olabilmektedir. Vasi davasının herhangi bir karşı tarafı olmaz.


Vasinin Görevleri Nelerdir?

Vasi, vesayet altındaki kişinin haklarını korumak ve bu kişileri menfaatlerine uygun şekilde temsil etmekle görevlidir. Türk Medeni Kanun’u kapsamında vasiye bazı yetkiler tanınmıştır. Bu kapsamda genel olarak vasinin görevleri;


  • Yönetilecek malvarlığının defterinin tutulması,

  • Kıymetli evrak, değerli eşya, önemli belge ve benzeri gibi değerli şeylerin saklanması,

  • Velayet altındaki kişinin menfaati gerektirirse taşınırların satışı,

  • Velayet altındaki kişinin kendisi veya malvarlığının yönetimi için gerekli olmayan paraların yatırılması ve yeteri kadar güven verici olmayan yatırımların güvenli dönüştürülmesi,

  • Vesayet altındaki kişinin malvarlığındaki ticari, sınai ve benzeri işlemlerin işletilmesi veya tasfiyesi için gerekli talimatı verme,

  • Vesayet altındaki kişinin menfaatinin gerektirdiği ve vesayet makamının talimatı uyarınca taşınmazların satışı,

  • Vesayet altındaki kişi küçük ise, vasi onun bakımı ve eğitimi için gerekli önemlerin alınması,

olarak ifade edilebilir.


Vesayet Makamı ve Denetim Makamı Nedir?

Vesayet makamı ve denetim makamı kavramları önemlidir. Vesayet makamı, Sulh Hukuk Mahkemesidir. Vasi tarafından yürütülen görevler vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından denetlenir. Vasinin küçük veya kısıtlı adına yürüttüğü işlemler ise denetim makamı tarafından denetlenir. Türk Medeni Kanunu’nun üçüncü ayrımında vesayet makamının ve denetim makamının izni gereken haller sayılmıştır. İlgili kanun maddelerine göre;


Madde 462- Aşağıdaki hâllerde vesayet makamının izni gereklidir:

1. Taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir aynî hak kurulması,

2. Olağan yönetim ve işletme ihtiyaçları dışında kalan taşınır veya diğer hak ve değerlerin alımı, satımı, devri ve rehnedilmesi,

3. Olağan yönetim sınırlarını aşan yapı işleri,

4. Ödünç verme ve alma,

5. Kambiyo taahhüdü altına girme,

6. Bir yıl veya daha uzun süreli ürün ve üç yıl veya daha uzun süreli taşınmaz kirası sözleşmeleri yapılması,

7. Vesayet altındaki kişinin bir sanat veya meslekle uğraşması,

8. Acele hâllerde vasinin geçici önlemler alma yetkisi saklı kalmak üzere, dava açma, sulh olma, tahkim ve konkordato yapılması,

9. Mal rejimi sözleşmeleri, mirasın paylaştırılması ve miras payının devri sözleşmeleri yapılması,

10. Borç ödemeden aciz beyanı,

11. Vesayet altındaki kişi hakkında hayat sigortası yapılması,

12. Çıraklık sözleşmesi yapılması,

13. Vesayet altındaki kişinin bir eğitim, bakım veya sağlık kurumuna yerleştirilmesi,

14. Vesayet altındaki kişinin yerleşim yerinin değiştirilmesi.


Madde 463- Aşağıdaki hâllerde vesayet makamının izninden sonra denetim makamının da izni gereklidir:

1. Vesayet altındaki kişinin evlât edinmesi veya evlât edinilmesi,

2. Vesayet altındaki kişinin vatandaşlığa girmesi veya çıkması,

3. Bir işletmenin devralınması veya tasfiyesi, kişisel sorumluluğu gerektiren bir ortaklığa girilmesi veya önemli bir sermaye ile bir şirkete ortak olunması,

4. Ömür boyu aylık veya gelir bağlama veya ölünceye kadar bakma sözleşmeleri yapılması,

5. Mirasın kabulü, reddi veya miras sözleşmesi yapılması,

6. Küçüğün ergin kılınması,

7. Vesayet altındaki kişi ile vasi arasında sözleşme yapılması.


Vasilik Ücreti Ne Kadar?

Türk Medeni Kanunu’nun 457. Maddesine göre vasi ifa edilen vasilik görevine karşılık kendisine bir ücret verilmesini talep edebilir. Vasi bu ücreti, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, buna olanak bulunmadığı durumda hazineden karşılanmak üzere mahkemeden talep edebilir.


Madde 457 - Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.


Şimdi Ne Yapmalıyım?




Comments


TekAvukat Kullanıcı Yorumları

whatsapp_tekavukat.png
bottom of page