Vergi Borcunun Ödenmemesinin Sonuçları Nelerdir?
Vergi borcu kişi ve kurumlardan kanuni olarak alınan amacı kamu kurumlarının hizmetlerini finanse etmek olan borçtur. Devlet hizmetlerini doğrudan etkilemesi sebebiyle vergi borcunun zamanında ödenmemesi çeşitli yaptırımlara sebep olabilir. Vergi borcunun ödenmemesinin sonuçları ilk etapta basit yaptırımlar olsa da ilerleyen dönemlerde daha ciddi yaptırımlara dönüşebilir. Hem şirketler hem de gerçek kişiler için vergi borçlarının dönemleri takip edilmeli ve vadesi içinde ödeme yapılmalıdır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunda Vergi Kanunu’nda yer alan yaptırımlar gerçekleşmektedir. Vergi borcunun ödenmemesi durumunda borç takipli borca dönüşür. Takipli vergi borcu gecikme cezası ile artmaya başlar. Takipli borç gecikme cezasına rağmen ödenmiyorsa borca faiz de işleme başlar. Vergi mükellefinin borcunu ödememeye devam etmesi haciz işlemine yol açabilmektedir.
Vergi Borcunun Ödenmemesi Konusu İle İlgili Uzman Vergi Hukuku Avukatımız
Vergi borcunun ödenmemesi konusu ile ilgili sorularınızı Uzman Vergi Hukuku Avukatımıza hemen sormak için buradan telefonla görüşme formunu doldurabilirsiniz.
Vadesinde Ödenmeyen Alacağa Gecikme Zammı Uygulanması
Vergi borcunun zamanında ödenmemesinin hukuki sonuçlarından biri de ödenmesi gereken alacağa gecikme zammı uygulanmasıdır. Gecikme zammı uygulamasına ilişkin yasal düzenleme Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un (“AATUHK”) 51. maddesinde düzenlenmektedir. İlgili kanun maddesine göre kamu alacağının normal ödeme süresinde ödenmeyen bölümüne ödeme süresinin son gününden itibaren her bir ay ve ay kesrine bağlı olarak gecikme zammı tatbik olunmaktadır. Bununla birlikte 8484 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 14.11.2023 tarihinden beri aylık %3,5 olarak uygulanan gecikme zammı oranı, 21/5/2024 tarihinden geçerli olmak üzere aylık %4,5’e çıkarılmıştır. Cumhurbaşkanı gecikme zammı oranlarını % 10’una değin düşürmeye, 2 katına kadar yükseltme hakkına sahiptir.
Vergi borcunun tecil edildiği durumlarda gecikme zammı alacağın vadesini izleyen günden tecilin yapıldığı güne kadar geçen süreye uygulanır. Ayrıca gecikme zammı uygulamasında süreyi durduran bazı durumlar bulunmaktadır. Buna göre ölüm halinde gecikme zammı ortadan kalkmamakta, mirası kabul eden yasal mirasçılara geçmektedir. Ayrıca Vergi Usul Kanunu’nun 13. maddesinde sayılan mücbir sebeplerin ortaya çıkmaları durumunda ise söz konusu mücbir sebepler ortadan kalkıncaya kadar gecikme zammı uygulanmamaktadır.
Cebri İcra Yoluyla Vergi Borcunun Tahsili
Vergi borcunun zamanında ödenmemesinin hukuki sonuçlarından biri de ödenmesi gereken alacağın cebri icra yoluyla tahsil edilebilme olanağıdır. Kamu alacaklarını ödemeyen mükelleflere 7 gün içerisinde borçlarını ödemeleri veya mal bildiriminde bulunmaları gerektiğini ifade eden ödeme emri tebliğ edilir. AATUHK 55. Maddesine göre Ödeme emrinde borcun asıl ve ferilerinin mahiyet ve miktarları, nereye ödeneceği, müddetinde ödemediği veya mal bildiriminde bulunmadığı takdirde borcun cebren tahsil ve borçlunun mal bildiriminde bulununcaya kadar üç ayı geçmemek üzere hapis ile tazyik olunacağı bildirilir. Cebren tahsil yolu ile vergi borçlusu teminat göstermişe teminat paraya çevrilebilir, kefile başvurulabilir ya da borçlunun borcuna yetecek malları haczedilebilir.
Comments