top of page

Vergi Mükelleflerinin Ödevleri

Vergi Mükelleflerinin Ödevleri Nelerdir?

Vergi Usul Kanunu (“VUK”) 8. Maddesinde yapılan tanıma göre vergi mükellefi, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükelleflerinin ödevleri vergi borcunun kanuna uygun bir şekilde ve zamanında yerine getirilmesi açısından büyük öneme sahiptir. Vergi matrahının olarak belirlenmesi ve mükelleflerin bildirdikleri matrahın gerçeğe uygun olarak kontrol edilebilmesinin koşulu mükelleflerin, vergisel ödev ve sorumluluklarının tam olarak yerine getirmeleridir. VUK’na göre bir mükellefin ödevleri kısaca aşağıdaki gibidir.


Vergi Mükelleflerinin Ödevleri Konusunda Uzman Vergi Hukuku Avukatımız

Vergi Mükelleflerinin Ödevleri ile ilgili sorularınızı Uzman Vergi Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Uzman Vergi Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın. 



1. Bildirme Ödevi

Vergi Mükelleflerinin Ödevleri  Vergi Mükelleflerinin Ödevleri Nelerdir?  Bildirme Ödevi  Defter Tutma Ödevi  Kayıt Düzenine Uyma Ödevi  Defterleri Onaylatma (Tasdik) Ödevi  Belge Düzenine Uyma Ödevi  Saklama ve İbraz Ödevi  Beyanname Verme Ödevi

Mükellefler öncelikli olarak işe başlama, adres değişikliği, iş değişikliği, işletmede değişiklik ve işi bırakma durumlarını vergi dairesine bildirmelidir. Bildirimler vergi dairelerine kural olarak yazılı olarak yapılmalıdır. İşe başlamanın bağlı bulunulan vergi dairesine on gün içerisinde bildirilmemesi halinde birinci derece usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. Adres değişikliği ve işi bırakmanın bir ay içerisinde bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmemesi halinde ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. 


2. Defter Tutma Ödevi

Her mükellef ticari hayatındaki gelir ve giderlerini defter tutma yoluyla kayıt altına alma yükümlülüğündedir. Defter, bir hesap dönemi itibariyle tutulur ve hesap dönemi ise takvim yılı olarak kabul edilmektedir. VUK’nda defter tutmak zorunda olan mükellefler sayılmıştır. Bunlar; ticaret ve sanat erbabı, ticaret şirketleri, iktisadi kamu müesseseleri,  dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, serbest meslek erbabı ve, çiftçilerdir. Vergi kanunlarına göre tutulması gereken defterler en az 5 yıl süreyle saklanmalıdır.


3. Kayıt Düzenine Uyma Ödevi

VUK’nda yer alan düzenlemelere göre defter ve kayıtlar Türkçe tutulmalı ve mürekkep veya makine ile yazılmalıdır. Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılmalıdır. Defterlere geçirilen bir kaydı kazımak, çizmek, veya silmek suretiyle okunamaz hale getirmek yasaktır. Ciltli defterlerde defter sayfalarının ciltten koparılmaması gerekmektedir. Kayıt düzenine uymayan mükelleflere birinci derece usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.


4. Defterleri Onaylatma (Tasdik) Ödevi

VUK’a göre tutulması zorunlu olan defterlerden bazıları onay (tasdik) zorunluluğuna sahiptir. Bu defterler tasdiksiz kullanılmamaktadır. Yevmiye defteri, serbest meslek kazanç defteri, işletme defteri ve envanter defteri tasdik ettirilmesi zorunlu defterlerdendir. Defter tasdiki işyeri olanlar için iş yerinin bulunduğu, iş yeri olmayanların ise ikametgahının bulunduğu yer noteri tarafından yapılmaktadır.


5. Belge Düzenine Uyma Ödevi

Mükellefler kural olarak üçüncü kişilerle olan ilişki ve işlemlerini belgelendirmek zorundadırlar. Vergi tarhı mükellefin beyanına, mükellefin beyanı defter kayıtlarına, defter kayıtları ise yasalara uygun olarak düzenlenmiş belgelere uygun olmalıdır. Ayrıca belge düzenine uygun olan işlemin aksi ispatlanmadıkça gerçek durumu yansıttığı kabul edilir.


6. Saklama ve İbraz Ödevi

VUK’na göre defter tutmak zorunda olanlar tuttukları defterler ve belgelerini ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile saklamakla yükümlülerdir. Defter tutmak zorunda olmayan gerçek ve tüzel kişiler de fatura, gider pusulası ve müstahsil makbuzlarını beş yıl süre ile saklamalılardır. Ayrıca mükellefler saklamakla yükümlü oldukları her türlü belgeyi saklama süresi içinde yetkili makamın talebi üzerine ibraz etmek zorundadır.


7. Beyanname Verme Ödevi

Vergi sistemimizde genel olarak beyan esası geçerlidir. Vergi beyannameleri ilgili bulundukları dönemin defter, kayıt ve belgelerine dayanılarak yapılan vergi hesaplama sonuçlarını gösteren belgelerdir. Beyanname verme süresi ilgili verginin türüne ve  konusuna göre farklılık göstermektedir. Mükelleflerin kanuni süresinden sonra beyannamelerini vermeleri halinde birinci derece iki kat usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.



49 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Tapu Harcı

Comments


bottom of page