top of page

Yoksulluk Nafakası

Yoksulluk Nafakası - Aile Hukuku Avukatı


Yoksulluk Nafakası Nedir?

Yoksulluk nafakası; boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafın, kusuru daha ağır olmamak şartıyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak talep edebileceği bir nafaka türüdür.

Yoksulluk nafakasında asıl amaç, evlilik birliği sona erse bile eşin sosyal ve ahlaki düşüncelerle korunması ile eşler arasındaki yardım yükümlülüğünü mali açıdan devam ettirmektir.


Yoksulluğa Düşecek Olmak Ne Anlama Gelir? Kimler Yoksulluk Nafakası Alabilir?

Eşin boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek olması; onun hayati, zorunlu giderlerini karşılayamaması anlamını taşır. Fakat eşin boşanmadan önceki yaşam düzeyine oranla daha düşük bir ekonomik düzeye sahip olması, onun yoksulluğa düştüğü anlamına gelmez. Talepte bulunanın belli bir meslek sahibi olduğunun, yoksulluğunu ortadan kaldıracak şekilde iş bulma olanağı bulunmasına rağmen çalışmayı reddettiğinin anlaşılması halinde, bu durum dürüstlük kuralı ile bağdaşmayacağından lehine yoksulluk nafakasına hükmedilmemelidir.


Yoksulluk Nafakasının Şartları Nelerdir?

Yoksulluk Nafakası Nedir? Yoksulluğa Düşecek Olmak Ne Anlama Gelir? Kimler Yoksulluk Nafakası Alabilir? Yoksulluk Nafakasının Şartları Nelerdir? Yoksulluk Nafakasının Miktarı Ne Kadardır? Yoksulluk Nafakası Ne Zaman Sona Erer?

Yoksulluk nafakasına hükmedilmesi talep şartına bağlıdır. Talep olmaması halinde hâkim kendiliğinden hükmedememektedir. Dava kesinleşinceye kadar davanın her aşamasında talep edilebilme imkanı mevcuttur. Yoksulluk nafakası dava sürecinde talep edilebildiği gibi evliliği sona erdiren mahkeme kararının kesinleşmesinden sonraki bir yıl içinde de dava açılarak talep edilebilir

Yoksulluk nafakasına hükmedilmesinde önem arz eden şartlardan diğeri yoksulluk şartıdır. Yoksulluk içine düşen eşin asgari yaşam gereksinimlerini karşılayamaması hali söz konusudur. Hâkim, nafaka talep eden eşin mal rejimi tasfiyesi sonunda yoksulluğunu ortadan kaldıracak miktarda gelir elde edip etmeyeceğini veya kendisine miras kalıp kalmayacağını da göz önünde bulundurarak bu tür mal varlığı ya da geliri olması halinde kişiyi yoksulluktan kurtarıp kurtarmadığını araştırır.

Yoksulluk nafakasında talep edenin kusursuz ya da daha az kusurlu olması şartı aranmaktadır. Eşit kusur halinde ise yoksulluğa düşecek eş lehine yoksulluk nafakasına hükmedilebilmektedir. Bununla beraber kendisinden yoksulluk talebinde bulunulan eş, boşanmada kusursuz olduğunu ileri sürerek nafaka ödeme yükümlülüğünden kurtulamaz.


Yoksulluk Nafakasının Miktarı Ne Kadardır?

Yoksulluk nafakasının miktarı, tarafların yapacağı ve hâkim tarafından onaylanacak anlaşma ile belirlenebileceği gibi doğrudan hâkim tarafından da tayin edilebilir. Nafaka yükümlüsü mali gücü oranında, yalnızca nafaka borçlusunun zaruri geçim ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda nafaka ödemekle yükümlüdür. Nafaka yükümlüsünün mali gücünün fazla olması, nafaka talebinde bulunan eşin zaruri olmayan ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda nafaka ödemesini gerektirmez. Nafaka alacaklısının haklı görülebilir ihtiyaçlarının artması (Örneğin tedavisi pahalı bir hastalığın ortaya çıkması) ya da çalışma gücünün azalması halinde nafakanın artırılması da mümkündür. Hâkim, söz konusu nafakanın toptan yahut irat(aylık) biçimde ödenmesine karar verir.


Yoksulluk Nafakası Ne Zaman Sona Erer?

Nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi veya taraflardan birinin ölmesi halinde, bağlanan nafakanın bu olayın gerçekleştiği tarihten itibaren kendiliğinden kalkacağı hüküm altına alınmıştır. Alacaklı tarafın yoksulluğunun ortadan kalkması halinde ise nafaka mahkeme kararı ile kaldırılabilmektedir.



13 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page