top of page

Yoksulluk Nafakası Nedir?

Yoksulluk Nafakası - Aile Hukuku Avukatı



Yoksulluk nafakası, boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek tarafın, kanunca belirlenmiş bazı şartların varlığı halinde asgari yaşam standartlarını devam ettirmesi için diğer taraftan kişinin mali gücü ölçüsünde ve süre sınırı olmaksızın talep edebileceği bir nafaka türüdür.


Yoksulluk Nafakası Miktarı Ne Kadardır?

Nafaka miktarı belirlenirken somut olay ve koşulların özelliklerine ve yoksulluk nafakası talebinde bulunan eşin sosyoekonomik durumuna göz önünde bulundurularak nafaka talebinde bulunan tarafın asgari ihtiyaçlarının ne olduğuna ve ne miktarda nafakaya ihtiyaç duyduğuna dikkat edilmesi gerekir. Takdir olunacak nafaka, bunu ödeyecek taraf olan eşin mali gücü ile de orantılı olması ve borçluyu zorluğa düşürmeyecek miktarda, taraflar arasındaki denge korunarak hakkaniyete uygun şekilde hükmolunması gerekmektedir. Örneğin gelir seviyesi oldukça yüksek bir eşten boşanan taraf ile asgari ücret kazanmakta olan bir kimseden boşanan taraf lehine farklı nafaka miktarlarına hükmolunacaktır. Bunun dışında taraflar, kamu düzenine, ahlaka ve emredici hukuk kurallarına aykırı olmamak üzere ve hâkim tarafından onaylanması kaydıyla, yoksulluk nafakasının miktarını üzerinde anlaşmaları halinde serbestçe belirleyebilirler. 


Yoksulluk Nafakası Yoksulluk Nafakası Miktarı Ne Kadardır? Yoksulluk Nafakası Şartları Nelerdir? Kimler Yoksulluk Nafakası Alabilir? Nafaka Yükümü Nasıl Sona Erer?

Yoksulluk Nafakası Şartları Nelerdir?

Yoksulluk nafakasına hükmedilebilmesi öncelikle talep şartına bağlıdır. Hâkim, talep olmaması halinde yoksulluk nafakasına re’sen karar veremez. Bu nafaka talebinin diğer bir şartı ise, talep edenin kusursuz ya da daha az kusurlu olmasıdır. Dolayısıyla her iki tarafın eşit kusuru halinde de, yoksulluğa düşecek eş lehine yoksulluk nafakasına hükmedilebilecektir. Aynı zamanda talepte bulunan eş bu boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek olmalıdır, bu yoksulluğun saptanmasında tarafın evlilik birliği sürecinde sahip olduğu hayat standartlarının boşanma sonucunda esaslı şekilde sarsılacağı bir sonuç doğup doğmayacağına bakılacaktır. Bu durumun varlığı halinde kişi yoksulluğa düşecek kabul edilir. Üçüncü şart ise kesinleşmiş bir boşanma kararının varlığıdır. Şu halde yoksulluk nafakasının boşanma davası ile birlikte istenilmesi halinde, nafaka talebi boşanma davasının eki niteliğinde olduğundan, boşanma davası reddedilirse, nafaka da söz konusu olmayacaktır. 


Kimler Yoksulluk Nafakası Alabilir?

Toplumda yerleşik genel kanı aksine yalnız kadın değil boşanan erkek taraf da nafaka talebinde bulunabilir. Açıklanan şartların taşınması halinde her iki taraf yoksulluk nafakası talebinde bulunabilecektir. 


Nafaka Yükümü Nasıl Sona Erer?

TMK md. 176/3 düzenlemesine göre;

“İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde, mahkeme kararıyla kaldırılır.” 

Dolayısıyla nafaka talebinde bulunan tarafın bu boşanma sonrası tekrar evlenmesi halinde ya da taraflardan birinin ölümü halinde bağlanan nafakanın bu olayın gerçekleştiği tarihten itibaren kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Nafaka alacaklısı tarafın evlenmeksizin fiilen olarak evliymiş gibi bir yaşam sürmesi, söz konusu yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsizce hayat sürmesi hallerinde ise bağlanan nafaka mahkeme kararı ile sona erdirilebilecektir. 


7 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page