Yüz Kızartıcı Suç Ne Demek? - Ceza Hukuku
Yüz kızartıcı suç kişiyi toplum nezdinde küçük düşüren, failine utanç veren toplumsal açıdan ahlaki olarak doğru bulunmayan suçlardır. Türk Ceza Kanunu’nda yüz kızartıcı suçların net bir tanımı yapılmamakla birlikte Sigortacılık Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Adli Sicil Kanunu, Avukatlık Kanunu, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu, Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu, Hakimler ve Savcılar Kanunu, Bankacılık Kanunu gibi özel kanunlarda belirtilmektedir.
Hangi Suçlar Yüz Kızartıcı Suç Kapsamına Girer?
Yukarıda sayıldığı gibi bazı özel kanunlarda ve Anayasa’da bazı suçlar yüz kızartıcı suç olarak belirtilmiştir. Bunlar; Hırsızlık, Dolandırıcılık, Güveni kötüye kullanma, Görevi Kötüye Kullanma, Rüşvet, İrtikap, Zimmet, Özel Belgede Sahtecilik, Resmi Evrakta Sahtecilik, Parada Sahtecilik, Kıymetli Evrakta Sahtecilik, Mühürde Sahtecilik, Hileli İflas bu suçlardan bazılarıdır. Yüz kızartıcı suçların düzenlendiği yasalar arasında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu, 5525 sayılı Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu sayılabilmektedir.
Yüz Kızartıcı Suçlar Memuriyeti Etkiler mi?
Yüz kızartıcı suçlar kişinin toplum nezdindeki saygınlığını alçaltan davranışlar olmakla birlikte kişinin sicilinde bu suçların bulunması ileriki dönemde olan memuriyet kariyerini etkileyebilmektedir. Bu tür suçları işleyen memur disiplin soruşturmasına girebilmektedir.
Kişinin devlet memuru olabilmesi için aranacak şartları arasında “zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık” suçlarından mahkûm olmamak gerekliliği bulunmaktadır. Bu sebeple de bu suçlardan hüküm giymiş olmak memuriyete engel olacak, bu suçları işleyen devlet memuru ise meslekten çıkarılabilecektir.
Bu suçların kişinin sicil kaydından silinmesi ise duruma göre değişkenlik gösterebilmektedir. Adli Sicil Kanununun Adlî sicil bilgilerinin silinmesi, başlıklı 9. maddenin 1. fıkrasına göre; “Adlî sicil bilgileri; ceza veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, şikâyetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, ceza zamanaşımının dolması veya genel afla ortadan kalkması halinde adli sicil kayıtları, Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.” Adli sicil ve arşiv bilgileri fiilin suç olmaktan çıkarılması halinde silinmektedir.
Yüz Kızartıcı Suçların Cezası Nedir?
Yüz kızartıcı suçlar için genel soruşturma yöntemleri uygulanmakta ise de bazı durumlarda farklı soruşturma yöntemleri de kullanılabilmektedir. Örneğin memurlarla ilgili soruşturmalarda, öncelikle idari nitelikteki yargılamanın gerekliliği kararı bulunmalıdır. Yüz kızartıcı bir suçtan dolayı kişinin alacağı ceza o suçun kanun maddesinde belirlenen ceza aralığında olacaktır. İdari soruşturma neticesinde ise ceza halinde kişi devlet memurluğundan çıkarılacaktır.
Comentarios